Gość: ex-pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:03 Jaki rodzaj kamicy nerkowej wystepuje w Polsce najczesciej? Moczanowa, szczawianowa czy fosforanowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: Pytanie o kamicę nerkową IP: 85.128.75.* 03.02.05, 16:17 Mam kamyczek w nerce ok. 5 mm średnicy [wykazało tak USG], natomiast w moczu nie ma żadnego śladu. Jak sprawdzić jaki to rodzaj kamicy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nike Re: Pytanie o kamicę nerkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:55 Kiedyś lekarz poradził mi (lata temu), aby pić DEBELIZYNĘ i zażywać środki rozkurczowe. Pasta widocznie rozdrobniła kamyczek na piasek, bo od dawna mam spokój z nerkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Pytanie o kamicę nerkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 17:51 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urolog Re: Pytanie o kamicę nerkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:26 Gość portalu: ex-pacjent napisał(a): > Jaki rodzaj kamicy nerkowej wystepuje w Polsce najczesciej? Moczanowa, > szczawianowa czy fosforanowa? M I E S Z A N A !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-pacjent Re: Pytanie o kamicę nerkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:38 Przy kazdym z 3 rodzajów należy stosować odpowiednią dietę . Ktorą mam stosować jeśli mam "mieszaną" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urolog Re: Pytanie o kamicę nerkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:10 Gość portalu: ex-pacjent napisał(a): > Przy kazdym z 3 rodzajów należy stosować odpowiednią dietę . Ktorą mam stosować > > jeśli mam "mieszaną" ? Jak się wierzy w cuda to można stosować dowolną. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1956 Re: Pytanie o kamicę nerkową 03.02.05, 18:27 Do swojej listy dodaj jeszcze cystynowe. Kamienie są wynikiem reakcji kwasów. Kwas moczowy potrafi wytrącać swoje sole także w stawach (i wszyscy wtedy twierdzą, że to bóle reumatyczne)a co tu mówić o nerkach. Czyli choroba ta jest wynikiem zakwaszenia organizmu poprzez niewłaściwą dietę, pasożyty (drożdżaki), braki niezbędnych substancji odżywczych (wapń). Naturalna medycyna stosuje od tysiącleci naturalne zioła. Konieczna jest suplementacja łykanie wapnia z magnezem i mieszanki ziołowe (owoce jałowca, nać pietruszki, nasiona arbuza,mącznica lekarska,imbir,kłącza perzu i skrzyp). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Pytanie o kamicę nerkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 19:52 magnez w przypadku kamicy szczawianowej???? toż to zabójstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola do urologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 19:54 to powiedz że drogi kolego skąd się to cholerstwo bierze - a nie rzucaj sarkastyczne uwagi na temat diety - to co nie mozna mówic w tym przypadku o żadnej profilaktyce??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urolog Re: do urologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:18 Gość portalu: ola napisał(a): > to powiedz że drogi kolego skąd się to cholerstwo bierze - a nie rzucaj > sarkastyczne uwagi na temat diety - to co nie mozna mówic w tym przypadku o > żadnej profilaktyce??? Trudno jednoznacznie powiedzieć skąd "to" sie bierze. Teorii powstawania kamicy moczowej jest co najmniej kilka. Nie to jest jednak najważniejsze. Będąc urologiem od prawie 20 lat, nigdy nie spotkałem kamicy jednoskładnikowej, zawsze kamień moczowy tworzy zespół kilku różnych składników, czasami nawet takich, ktore powinny się nawzajem wykluczać. Stąd też dieta i tego rodzaju profilaktyka jest moim zdaniem nieskuteczna, a dodatkowo naraża pacjenta na dyskomfort ograniczania badź rezygnacji z pokarmów, które akurat lubi. Wg mnie profilaktyka powinna opierac sie na kilku podstawowych zasadach, opartych o założenia praktyczne, a nie teoretyczne. Zasady te, to 1. Utrzymanie niskiego ciężaru właściwego moczu poprzez picie zwiąkszonej ilości plynów, zwłaszcza w nocy 2. Zapobieganie i wczesne zwalczanie infekcji ukladu moczowego 3. Częste, przynajmniej 1x w roku(a w uzasadnionych przypadkach nawet częstsze) badania usg, celem wykrycia złogów małych, które można z dobrym skutkiem usunąć bezinwazyjnie. Ot i cała filozofia. Jeżeli chodzi o dietę, to teoretycznie miałaby ona uzasadnienie jedynie w przypadku kamicy moczanowej (tzn, gdy jednym ze składników kamienia są moczany i dodatkowo spełnione sa jeszcze pewne inne kryteria typowe dla tej kamicy). Ale to w zasadzie temat na cały wykład, a sposób profilaktyki, jakkolwiek teorwtycznie wydający się byc skutecznym, w praktyce może się nim wcale nie okazać w konkretnym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: do urologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:34 dziekuję za odpowiedź. a zatem złóg wielkości 3-4 mm uważamy za niewielki? jeśli tak, to jak mam rozumieć teze, że można go z dobrymn skutkiem usunąć bezinwazyjnie - chodzi o wyjście drogą naturalną? rozkruszanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urolog Re: do urologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:44 Tak, jest to złóg niewielki. Co do ewentualnego leczenia to trudno się wypowiadać na ten temat, nie znając przypadku. Wszystko zależy od umiejscowienia, kształtu i przede wszystkim, dolegliwości jakie wywołuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nike Re: do urologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:57 Ano bierze się najczęściej z przedawkowania wit. D. Może są to zaszłości z dzieciństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pytanie o kamicę nerkową 04.02.05, 00:14 Gość portalu: ola napisał(a): > magnez w przypadku kamicy szczawianowej???? toż to zabójstwo... Przecież to tylko Jacuś, dystrybutor ziółek Alavero, który z tego powodu uważa się za mądrzejszego od lekarzy. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1956 Re: Pytanie o kamicę nerkową 04.02.05, 10:03 Zajmij się raczej Renagelem mądruśki informatyku snajperze55. Odpowiedz Link Zgłoś
lama_83 Re: Pytanie o kamicę nerkową 04.02.05, 12:25 Dla mnie żaden z lekarzy nic nie mówił ożadnej diecie, a cierpiałam bardziej niż rodzące i parę razy oparłam się o szpital, bo podwojna dawka ketonalu nie pomogla (i nospy forte)... Wszędzie zalecano mi dużo(!!!) wody i wieczorkiem trochę piwa... Zapisano mi rovatinex a po rovatinexie ginjal, piję 1,5 litra wody dziennie, nie miałam ataku juz 1,5 miesiaca (wczesniej raz/tydzien), koncze brac ginjal(po tym robi sie siusiu na niebiesko :o) ), dzięki wodzie, zniknął mi cellulitis... Lekarze mowili, ze gdyby bylo mozliwosc to mozna dac to co wyplynie do zbadania, ale niekoniecznie.... Jesli pije sie duzo wody to kamien(piasek) wypłynie i nie wroci jesli dalej sie bedzie duzo pic plynów... Również dużo czytałam na ten temat i dieta nie jest uzasadniona... Chyba, że ktoś się mocno upiera... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1956 Do Lamy_83 04.02.05, 12:52 Wiesz, zdrowy człowiek potrzebuje do właściwego funkcjonowania organizmu 2 - 2,5 l wody dziennie. Jak sama się przekonałaś co nieco poprawiła się Twoja kondycja dzięki temu, prawda? A co do lekarzy. Czy któryś powiedział Ci skąd się biorą kamienie? Wątpię. Raczej był głównie zainteresowany wypisaniem recepty ( to kasa dla niego)a najlepiej gdyby odkrył potrzbę operacji. Wtedy i kolega chirurg by zarobił. Zrozum, że lekarzy uczą jak pozbywać się oznak choroby a nie przyczyn. Połkniesz moczopędne lekarstwo, wypijesz dużą ilość wody, pozbędziesz się kamieni ale przyczyna ich powstania została i wcześniej, czy później znowu się pojawią. Nie lepiej zlikwidować przyczynę razem z kamieniami i mieć z tym raz na zawsze spokój? Odpowiedz Link Zgłoś
mary.austin Do urologa 04.02.05, 12:50 Czy nie zechciałbyś zajrzeć na nasz forum? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25339 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-pacjent Re: Do urologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 21:26 W jaki sposób mam się dzowiedzieć o rodzaju mojej kamicy, skoro nie rodzę kamieni? A co sądzisz o skuteczności Rowatinexu? Odpowiedz Link Zgłoś
skiela1 Re: Pytanie o kamicę nerkową 06.02.05, 19:45 Najczesciej spotykana kamica(na calym swiecie) to kamica fosforanowa.Nawet jak nie mozesz "zlapac"kamyka to uzywaj takiego siteczka(urolog powinien podarowac ci cos takiego) i zbieraj ten piasek ktory sie tam uzbiera,wtedy latwo postawic diagnoze jaki rodzaj kamieni Twoj organizm tworzy.Jezeli jestes mezczyzna w wieku 35-50 lat i nadal nie wiesz jaki rodzaj kamieni produkujesz zbadaj sobie kosci zeby sprawdzic czy nie masz poczatkow osteoperozy.Tak tak -kamienie moga byc bardzo podstepne.Jezeli wynik bedzie negatywny tzn ze organizm zabiera ci wapn z kosci,i juz bedzie wiedzial(a)jaki rodzaj kamieni masz.A takze w pore "zlapiesz " inny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-pacjent Re: Pytanie o kamicę nerkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:07 To interesujące , bo ostatnio byłem u jednego z najlepszych urologow w moim mieście i on powiedział mi , że u nas 95 % przypadków to kamica szczawianowa . Na podstawie zdjęcia rtg układu moczowego wykluczył możliwość kamicy moczanowej gdzyz moje kamienie "nie dają cieni" . Nie przepisał mi ŻADNYCH LEKÓW ! Zalecił po prostu pić jak najwięcej płynów . Przy kamicy szczawianowej należy całkowicie wyeliminowac z diety : botwinę szpinak szczaw rabarbar cytryny suszone figi czekoladę :( kakao kawę mocną herbatę ostre przyprawy nasiona roślin strączkowych Należy ogrniczyć spożywanie : ziemniaków marchwi buraków zielonego groszku pomidorów koncentratu pomidorowego śliwek agrestu cukru mleka Produkty zalecane : mięso ryby jaja kapusta ogórki sałata cebula owoce (poza wymienionymi) masło produkty zbożowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Pytanie o kamicę nerkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 22:42 up Odpowiedz Link Zgłoś
bodo45 [...] 05.01.17, 20:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
margolcia_63 Re: Pytanie o kamicę nerkową 05.01.17, 22:22 Jest jeden sposób na kamienie nerkowe, szkoda tylko, że kamienie mają różny skład chemiczny a jak wiadomo konkretny związek chemiczny do rozpuszczenia potrzebuje innych substancji, o ile w ogóle taka reakcja jest możliwa w żywym organizmie. Czy starsi lekarze są lepiej wykształceni? Mój pierwszy internista znał tylko polopirynę i wit. C a był mocno starszy i tak dobrze, że wszystko leczył tylko tym a nie lewatywą. Odpowiedz Link Zgłoś