Dodaj do ulubionych

Mam kamienie żółciowe. Jak je usunąć?

05.02.05, 17:49
Witam.Badanie USG wykazało, że mam kilka małych kamyków w woreczku żółciowym.
Czy jedyną szansą ich usunięcia jest metoda chirurgiczna(laparoskopia). Może
jest jakaś metoda usunięcia lekami lub roskruszenie laserem. Bardzo prosze o
porady bo niechcę iść na zabieg.
Obserwuj wątek
    • Gość: @ Re: Mam kamienie żółciowe. Jak je usunąć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 19:28
      tylko laparoskopie polecam. Jest robiona przy pełnym znieczuleniu. Po 3 góra 5
      dniach idziesz do domu a na brzuszku masz trzy małe ślady. Ja mam 2, bo 3 otwor
      pan doktor umieścił w pępku.
      Rozkruszanie? Przecież i tak musi Ci zrobić otwory a przedtem znieczulić. Tylko
      pełna laparoskopia. Pozdrawiam.
      • Gość: anka tylko laparoskopia IP: 80.51.226.* 05.02.05, 20:58
        Wiem,to stress,ale im szybciej sie zdecydujesz tym lepiej.
        Po jakims czasie stan woreczka może byc taki,że nie będziesz się kwalifikowala
        na laparoskopie.
        Jestem 6 lat po zabiegu.3 malutkie slady na brzuchu /jeden tez w okolicy
        pepka,prawie niewidoczny/.Mam swiety spokój,zadnych dolegliwości,jem wszystko.
        Nie wierz w zadne babcine sposoby typu picie oliwy z oliwek.
        A rozkruszanie laserem dotyczy tylko kamieni nerowych.
        Nie zastanawiaj sie ,nie taki diabeł straszny
      • groszek_n Re: Mam kamienie żółciowe. Jak je usunąć? 05.02.05, 21:01
        Mój teść miał laparoskopię w poniedziałek.Wyszedł do domu w środę rano:)Ma 4
        małe ślady na brzuchu bo miał jeszcze cewnik.Czuje się rewelacyjnie!
        • mariolkax Re: Mam kamienie żółciowe. Jak je usunąć? 11.02.05, 11:11
          Jestem 8 rok po laparoskopii,inne życie polecam.Miałam 28 złogów ,z czego 25
          wielkości zaren kukurydzy (nawet kolor i kształt zblizony)3 miały średnice-2cm.
    • Gość: dojrzała Re: Mam kamienie żółciowe. Jak je usunąć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 12:32
      Tylko zabieg. Nie czekaj. Przeszedłam to.Prawde mówiąc to bałam się "usypiania".
      Ale ty serduszko masz zdrowe. Zdecyduj się na zabieg,to jedyne wyjście.
      • Gość: Tessa Re: Mam kamienie żółciowe. Jak je usunąć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:51
        No nie wiem, kolezanka miała zabieg i po tem płakała bo:
        - wieczorem przed zrobili jej zastrzyk w pępek
        - miała cewnik i założenie strasznie bolało
        - przed zabiegiem jakąś rurę jej wpychali czy coś... dokładnie tego ostatniego
        nie zrozumiałam ale... powiedział, że woli umrzeć niż jeszcze raz coś takiego
        przeżyć:(

Czort wie, może zmyślała?
        • Gość: kleo Re: Mam kamienie żółciowe. Jak je usunąć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:14
          cewnik czasami sie zakłada-wtedy, jak po operacji nie bedziesz mogła sie
          wysiusiać a bedziesz odczuwała parcie. Sa pacjenci którzy cewnika nie potrzebują.
          rure też, ale to na pewno mniej boli niz atak woreczka żółciowego- o tej rurze
          nic nie wiesz bo umieszczana jest wtedy jak jestes uspiona a pomaga ci ona w
          oddychaniu. Wczesniej tylko ci każa ząbki trzecie- jak takowe posiadasz- wyjąc.
          A ból gardełka, raczej nie ból, tylko przez 2 dni bedziesz miala kłopoty z
          przełykaniem, bo gardło rzeczywiscie moze byc podrażnione, ale jak dobry lekarz
          będzie?
          polecam laparoskopie- trzy malutkie slady na brzuchu,zadnej nie gojącej sie
          rany, zadnej infekcji co przy klasycznym cięciu sie zdarza. Tylko sie spiesz, bo
          nie kazdy przypadek nadaje sie na laparoskopie.
    • dr_j_k Woreczek zolciowy, wyrostek robaczkowy, migdalki 12.02.05, 23:22
      > nalezy usuwac juz malemu dziecku, bo to sa ...pomylki natury i zdecydowanie
      wplywaja szkodliwie na zdrowie.

> Psychiczne, glownie.

> Poza tym nalezy usuwac jedno pluco, jedno oko, jedna nerke i koniecznie
      polowe mozgu, bo woczas sprawy usuwania organow z organizmu beda jeszcze
      bardziej usprawiedliwione...

> Ucha nie nalezy usuwac, bo kolczyki sa sprzedawane w parach przeciez!

> No i bron Boze nie unikac rzeznikow w tzw. szpitalach, bo przeciez kazdy
      rzeznik musi tez na zycie zarobic!!!
      • Gość: Teresa Re: Woreczek zolciowy, wyrostek robaczkowy, migd IP: *.net-serwis.pl 13.02.05, 13:09
        dobre! lepiej tego ując sie nie da
        pozdrawiam
    • maly_jasio1 Wystarczy poszukac na tym Forum: 13.02.05, 00:13
      >forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=14821791&a=14833422

> No i wiedzac ze to takie proste i tanie, idzie sie do konowala na rzeznickie
      igraszki. Bo w konowala sie wierzy i juz!
    • Gość: aaa Re: Mam kamienie żółciowe. Jak je usunąć? IP: 62.233.187.* 13.02.05, 23:22
      Pierwsza i najwazniejsza rzecz to czy masz dolegliwości zwiazane z kamicą.
      Jeśli nie masz może warto sie zastanowić. Duży procent ludzi ma kamicę nie wiedząc o tym. Co prawda piszesz o małych złogach a to zawsze zwieksza ryzyko zaostrzenia. Ale najlepiej wysłuchać opini lekarza który zobaczy wynik badania, zbada cię i zbierze wywiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka