Dodaj do ulubionych

zaburzenia równowagi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 21:58
Od kilku lat cierpię na dziwne zaburzenia równowagi. Jak stoje, siedzę i leżę
mam uczucie jakbym się chwiała, bujała, kręciła. Mam uczucie ciągłej
niestabilności. Każdy ruch powoduje że czuję jakbym sie miała zaraz
przewrócić (nigdy nie upadłam), mam wrażenie jakby mi się ziemia usuwała spod
nóg, lub że stąpam po miękkim podłożu. Do tego dochodzą nudności, drętwienia
nóg i rąk, problemy z koncentracją, osłabienie oraz bóle stawów kolanowych.
Rezonans magnetyczny głowy ok, VNG ok, badania krwi ok, hormony tarczycy ok.
Jedyne co stwierdzono to hiperpolaktynemia czynnościowa, ale z tego co wiem
ona takich objawów nie daje. Jeśli ktoś się spotkał z takim problemem bardzo
proszę o radę, te dziwne objawy bardzo męczą. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jola:) Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 16:33
      Agnieszko ,ja od kilku lat mam takie same dolegliwosci ,nie wiem co mi dolegoa
      i chetnie porozmawialabym z toba na gg bo to dlugi temat.Jesli chcesz i mozesz
      sie odezwac to jest moj numer gg 3392749
      • Gość: Agnieszka Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:44
        Wtaj
        Dziękuję że odpisałaś, napewno odezwę się do Ciebie na gg. Może razem dojdziemy
        do tego co nam dolega. Bo ja juz tracę nadzieję na lepsze samopoczucie.
        Pozdrawiam serdecznie :)
        • Gość: maja Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 23:07
          Mam ten sam problem i nie wiem co mi jest?
          • Gość: Artur Re: zaburzenia równowagi IP: *.ss.shawcable.net 20.02.05, 01:09
            .. jezeli to ta sama Maja co ma zelazo to oczywiscie odwoluje honorowe krwiodawstwo. Jezeli masz borelioze (co prawda nie wiem czy masz) to zakazisz kogos innego swoja krwia.
            • Gość: maja Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 09:50
              Tak to Maja co ma podwyzszone zelazo.Przerazilam sie tym co napisales.Jakie mam
              wykonac badanie aby wykluczyc bolerioze? Mnie nigdy nie ugryzl kleszcz wiec
              skad by sie to wzielo? Prosze cie bardzo o odpowiedz.Ciagle zawroty glowy
              lekarze motywowali nerwica a ty tu piszesz o boleriozie-odpisz
    • Gość: Artur Re: zaburzenia równowagi IP: *.ss.shawcable.net 19.02.05, 23:32
      Bardzo duza szansa boreliozy. W dodatku ze wzgledu na zawroty glowy byc moze tez nadkazenie babesia.
      • Gość: Artur Jeszcze tylko dodam, ze IP: *.ss.shawcable.net 20.02.05, 02:18
        twoj opis Agnieszko: zawroty glowy (bez utraty rownowagi), nudnosci, dretwienia nog i rak, utrata koncentracji, ogolne oslabienie, bole stawow sa tak bardzo charakterystyczne klinicznie dla boreliozy, ze na twoim miejscu to nawet bym sie specjalnie nie wysilal z diagnostyka laboratoryjna boreliozy (ktora i tak moze byc ujemna w zaawansowanej chorobie) tylko ja rozpoznal i leczyl. Rowniez charakterysteczne jest to, ze masz normalne wyniki badan dodatkowych oraz, ze nie widac po tobie choroby.
        Byc moze warto zrobic naklucie ledzwiowe i zrobic ogolne badanie plynu mozgowo rdzeniowego oraz proby serologiczne wlasnie z niego. Przy okazji warto zmierzyc cisnienie plynu, ktore w boreliozie czesto jest podwyzszone.

Oczywiscie tez dodam, ze jest to karygodne, ze nikt z twoich lekarzy na to wczesniej nie wpadl.

Przeczytaj watek 'borelioza' na tym forum.
    • Gość: sara Re: zaburzenia równowagi IP: 211.26.100.* 20.02.05, 01:22
      co to jest nadkarzenie babesia?????
      • Gość: Artur Re: zaburzenia równowagi IP: *.ss.shawcable.net 20.02.05, 01:39
        Kleszcze czasami maja czasami w brzuchu inne mikroby, ktore wstrzykuja w momencie zarazenia. Jednym z nich jest pierwotniak babesia. Dlatego wg lekarzy zajmujacych sie borelioza niektorzy wymagaja specjalnego leczenia dodatkowego przeciwko temu pierwotniakowi. Babesia nie odpowiada na popularne antybiotyki i czasami chorego sie nie da wyleczyc z boreliozy przedtem nie zabiwszy babesji choc nie wiadomo dlaczego tak jest.
        Zwykle leczy sie na babesie kiedy typowe leczenie na borelioze z jakis przyczyn nie idzie. Nie istnieja dobre testy na babesje. Czasem mozna ja znalesc pod mikroskopem we krwi, ale tylko na poczatku choroby.
        Dlatego bardzo dokladna analiza kliniczna objawow jest wazna. Zawroty glowy i brak poprawy po regularnym leczeniu boreliozy sugeruje obecnosc babesji (nie wiem dokladnie sie to pisze lub odmienia po polsku).

www.vet.uga.edu/vpp/NSEP/babesia/ENG/etiology.htm
        • Gość: sara Re: zaburzenia równowagi IP: 211.26.100.* 20.02.05, 02:09
          ale wszystko jest z komplikowane
          • Gość: Artur Re: zaburzenia równowagi IP: *.ss.shawcable.net 20.02.05, 02:20
            Tak, jest skomplikowane i niejasne; w wielu aspektach rowniez dla mnie. Mowimy o najbardziej zagadkowych chorobach wspolczesnej medycyny, ktore sa w dodatku czeste ale nierozpoznawalne przez ogol lekarzy.
            • monikare Re: zaburzenia równowagi 20.02.05, 11:25
              By moze sa to objawy wystepujace w boreliozie lecz nie mozna wukluczyc innych
              rzeczy. Trzeba chyba zrobi wiecej badań. Czy był robiony jonogram, czyli pozoim
              elektrolitów? Moze to sa zaburzenia elektrolitowe?
              Po drugie podwyżony poziom prolaktyny moze dawac objawy zwaizane z głowa.Czy
              tarczyca została dokładnie przebadana?
              • Gość: Artur Re: zaburzenia równowagi IP: *.ss.shawcable.net 20.02.05, 14:28
                Absolutnie sie zgadzam, inne badania sa rownie konieczne i przydatne.

Choc moim zdaniem borelioza jest pewna na 95%.
                • Gość: Agnieszka Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 15:15
                  Dziekuje serdecznie wam wszystkim za rady. Tak jak wczesniej wspominalam
                  morfologia krwi wyszla bardzo dobrze Ob rowniez, do jonogramu nie mozna sie
                  doczepic.Guza nie mam i z blednikiem jest wszystko wporzadku. Ja rownez mam
                  podejrzenia co do boreliozy, ostatnio duzo na ten temat czytalam. Zaznacze
                  tylko ze ja nie mam typowych zawrotow glowy (nie kreci mi sie), jest to
                  bardziej zaburzenie rownowagi, dziwne uczucie w nogach jak stoje i tak jak
                  pisalam kazdy ruch powoduje ze wydaje mi sie ze zaraz upadne. Ogolnie jakies
                  dziwne rzeczy odczuwam w calym ciele, to wszystko jest trudno opisac. Według
                  lekarzy jestem zdrowa i kazdy zwala to na nerwy, byc moze tak jest ale wiem ze
                  jesli mam nerwice to z przyczyn jakiejs choroby. Czuje sie jakbym lawirowala w
                  przestrzeni i to jest najgorsze.
                  • Gość: Artur Re: zaburzenia równowagi IP: *.ss.shawcable.net 20.02.05, 15:19
                    Agnieszko - masz borelioze.
                  • Gość: maja Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 15:24
                    Witam Cie Agnieszko.Spadlas mi chyba z nieba bo ja mam taki sam problem co
                    Ty.Chetnie bym z Toba pogadala na gg. Odpisz prosze
                    • Gość: Artur Re: zaburzenia równowagi IP: *.ss.shawcable.net 20.02.05, 15:27
                      Moze razem utworzycie to forum Borelioza na portalu gazety?
                      • Gość: Agnieszka Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 20:10
                        Arturze
                        Wszystko pieknie, ale mam troszke niescislosci. Raz ze nie mialam po ugryzieniu
                        kleszcze zadnego rumienia wedrujacego, dwa ze nie przypominam sobie zeby miala
                        wysoka temperature, ktora wystepuje przy boreliozie, a trzy zastanawiajace jest
                        to ze po urodzeniu dziecka w pierwszym miesiacu czulam sie znakomicie. Za to
                        wiem ze pierwszym sygnalem ze to borelioza to sa wlasnie bole stawow
                        kolanowych, co mam. Moje pytanie z tym zwiazane jakie badania musze wykonac (w
                        gre wchodza badania na "szybko" i prywatnie? Pozdrawiam
                      • Gość: maja Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 23:41
                        forum-borelioza-jest juz otwarte
                        pozdrowienia
                    • Gość: Agnieszka Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 20:06
                      Droga Maju podaje ci moj numer gg chetnie porozmawiam na ten temat gg1167852.
                      Jak znajdziesz chwilke to napisz mi swoj numer ale tu na forum, z tego wzgledu
                      ze nie dojda do mnie wiadomosci od Ciebie, podczas mojej nieobecnosci na gg.
                      Pozdrawiam i czekam na wiadomosc.
                      • Gość: maja Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 20:41
                        moj nr. gg-8269257. pozdrawiam serdecznie
                        • Gość: Venus Re: zaburzenia równowagi IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 20.02.05, 20:50
                          Jak nic do tej pory nie znaleziono a Artur ci juz trzy razy powtarza co to moze
                          byc to dlaczego nie zrobisz badan tylko spekulujesz?
                          zrob badania i jak to nie bedzie borelioza to bedziesz dalej szukac.
                          Objawy nie zawsze sa przeciez typowe.
                          Venus

• Gość: Agnieszka Re: zaburzenia równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 21:10
                            Oczywiscie ze zrobie badania, bo mam dosc tych objawow, tylko po pierwsze nie
                            wiem jakie, a po drugie chcialabym na ten temat wiedziec jak najwiecej.
                            • Gość: Artur Re: zaburzenia równowagi IP: *.ss.shawcable.net 21.02.05, 01:52
                              Jak juz moze wiesz, zostalo utworzone forum 'borelioza' i mam nadzieje, ze bedziesz tam czestym gosciem.
    • Gość: K.S. Do Artura IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 22:01
      Na wstępie proszę nie traktować mojego postu jako chęć dyskredytowania Twojej
      wypowiedzi lub podważania wiedzy w jakiejkolwiek formie. Wiedza jaką ja
      posiadam z zakresu medycyny dotyczy wyłącznie jednej z bardzo wielu chorób
      neurologicznych i nie jest podparta żadnymi studiami w tej dziedzinie.
      Mój problem polega na Tym, że u mnie również występują opisywane przez Ciebie
      objawy:
      Przytaczam słowa z jednego z Twoich poprzednich postów:

"twój opis Agnieszko: zawroty głowy (bez utraty równowagi), nudności,
      drętwienia nóg i rąk, utrata koncentracji, ogólne osłabienie, bóle stawów są
      tak bardzo charakterystyczne klinicznie dla boreliozy, ze na twoim miejscu to
      nawet bym się specjalnie nie wysilał z diagnostyką laboratoryjna boreliozy
      (ktora i tak moze byc ujemna w zaawansowanej chorobie) tylko ja rozpoznal i
      leczyl. Rowniez charakterysteczne jest to, ze masz normalne wyniki badan
      dodatkowych oraz, ze nie widac po tobie choroby.
      Byc moze warto zrobic naklucie ledzwiowe i zrobic ogolne badanie plynu mozgowo
      rdzeniowego oraz proby serologiczne wlasnie z
      niego. Przy okazji warto zmierzyc cisnienie plynu, ktore w boreliozie czesto
      jest podwyzszone.
      Oczywiscie tez dodam, ze jest to karygodne, ze nikt z twoich lekarzy na to
      wczesniej nie wpadl.
      Przeczytaj watek 'borelioza' na tym forum. "

U mnie występują w/w objawy ( za wyjątkiem nudności), ze stawów to tylko
      delikatny ból w jednym stawie kolanowym i zawroty głowy - zwykle po dłuższym
      siedzeniu w domu bez wychodzenia na zewnątrz. Uciążliwe są natomiast nocne
      drętwienia nóg ( w szczególności stóp), krótkie przerywane spanie i ogólne
      zmęczenie. Czyli prawie wszystkie objawy pasujące do "berelioza". Po
      zapoznaniu się z publikacjami do których były linki we wskazanym
      wątku „berelioza” znalazłem jeszcze kilka podobnym symptomów. Na koniec dodam,
      że z kleszczami jak sobie przypominam miałem do czynienia przynajmniej od lat
      40. Dawniej zaleconą metodą usuwania kleszczy było smarowanie tłuszczem
      odwłoka, którym kleszcz oddychał i gdy zaczynał się dusić sam wychodził. Ja tą
      metodę (zalecaną wiele lat temu) stosowałem. Dzisiaj ta metoda jest wręcz
      zakazana. W życiu miałem dużo kleszczy. I tutaj uwaga. Kleszcze występują nie
      tylko na terenie Mazur ale już w całej Polsce i jest ich bardzo duża
      koncentracja w wielu różnych rejonach m.inn. na terenie Puszczy Kampinoskiej i
      w Południowej Polsce.
      Na podstawie objawów oraz mojej styczności z kleszczami powinno się wydawać, że
      jestem chory na berelioze. Niestety tego nie wiem.

Wiem natomiast na podstawie badań w Klinice AM, że zdiagnozowano mnie jako
      chorego na SMBA ( w USA choroba ta określane jest skrótem KDA). Diagnoza
      potwierdzona (podobno - bo wyników nie widziałem ) testem DNA. Wyniki badań
      w normie poza znacznie podwyższonym CPK (Kreatynokinaza)
      Opuszkowo rdzeniowy zanik mięśni (SMBA lub KDA w USA)
      Symptomy: www.kennedysdisease.org/about_symptoms.html
      www.geocities.com/HotSprings/Villa/1989/sbmasign.html
      www.sbma.org.uk/what_are_the_symptoms_of_sbma.html
      Wymienione na podanych stronach symptomy nie są wszystkimi jakie występują przy
      tej chorobie. Zarówno objawy choroby jak i jej przebieg są cechami
      indywidualnymi. Na jednej z podanych stron jest link do transkrypcji z e
      spotkań internetowych osób z chorobą na KDA.
      Z tych transkrypcji rozmów można zorientować się , że nie wszystkie symptomy
      występują jednocześnie oraz jak różny jest przebieg choroby ( od chorych
      poruszających się już w wieku 40 lat tylko na wózku i śpiących pod
      respiratorem do chorych w wieku ponad 80 lat wykonujących codzienne
      kilkukilometrowe spacery). U większości z tych osób występują symptomy
      wymienione przez Artura u chorych na berelioze.

Z mojego rozeznania wiem że oprócz SMBA (gdzie choroba dotyczy wyłącznie
      mężczyzn), podobne symptomy występują w przypadkach dużej ilości odmian
      neurologicznych chorób mięśni (SLA, różne typy choroby SMA a nawet SM). Choroby
      te dotykają również kobiety.
      www.mdausa.org/disease/index.html
      ghr.nlm.nih.gov/condition=amyotrophiclateralsclerosis
      Bardzo lakoniczny opis znajduje się na stronie:
      www.idn.org.pl/szczecin/tzchm-szczecin/
      Z wyżej wymienionych powodów bałbym się tak jednoznacznej diagnozy, że
      przyczyną zaburzenia równowagi czy drżenia mięśni jest berelioza. Wydaje mi
      się, że zewnętrzne objawy chorób mięśni i bereliozy są podobne ponieważ
      spowodowane podobnymi skutkami w organizmie natomiast pierwotne przyczyny tych
      skutków mogą się różnić zasadniczo.

Nie wyklucza to również jednoczesnego nałożenia obydwu przyczyn.

Pozdrawiam K.S.
      • artur737 Re: Do Artura 20.02.05, 23:13
        Zgadza sie, zreszta w medycynie malo co jest na 100% i rozpoznania czasami okazuja sie bledne.

Ale tak to juz, jest, ze prawie kazda diagnoza jest objeta pewna doza niepewnosci nawet gdy popieraja ja liczne testy. Co tu mowic o boreliozie, ktora jest bardziej ulotna niz niejedna inna choroba.

Pozostanmy otwarci na nowe idee. Z czasem, niektore rzeczy moga sie wyjasnic chocby dlatego, ze zostanie zauwazona reakcja na leczenie lub pojawia nowe symptomy.

K.S. Nie mam watpliwosci, ze istnieje wielu chorych z rozpoznaniem dziwnych chorob neurologicznych podczas gdy w rzeczywistosci maja borelize (teoretycznie do wyleczenia antybiotykiem).
        Sa tez zapewne chorzy leczeni na borelioze, podczas gdy w rzeczywistosci gnebi ich co innego.

Nie chce brzmiec dogmatycznie, ale moje doswiadczenie mowi mi, ze jest znaczenie wiecej chorych z pierwszej grupy niz z tej drugiej.

Ktos wlasnie utworzyl prywatne forum Borelioza (piekne dzieki) i zapraszam zainteresowanych wlasnie tam.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
        • Gość: maja Re: Do Artura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 23:44
          forum-BORELIOZA-jest juz otwarte
          POZDROWIENIA I ZAPRASZAM
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
    • olcia1118 Re: zaburzenia równowagi 09.01.14, 15:01
      Witaj mam takie same objawy od wielu lat i do dzis nie wiem co to jest a tak sie mecze.Chetnie popisze z toba i moze dowiem sie cos wiecej.Pozdrawiam
      • jan.25 Re: zaburzenia równowagi 27.06.14, 17:47
        Mam niemal takie same objawy, odczucia jak to opisywała Agnieszka

Nie mam pojęcia co mi jest ?

Może ktoś jeszcze czyta to forum i mi coś podpowie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka