Dodaj do ulubionych

Problem ze stawami

IP: 217.98.120.* 01.09.01, 11:08
W tegoroczne wakacje przejechałem na rowerze 1800 km. Byłoby więcej, gdyby nie
ból w kolanie, który najprawdopodobniej jest spowodowany wytarciem mazi
stawowej. Czy ktoś wie co należy robić (albo czego NIE robić), aby płyn jak
najszybciej się zregenerował? Proszę o pomoc! Długo bez roweru nie
wytrzymam ;))).
Obserwuj wątek
    • slav_ Re: Problem ze stawami 07.09.01, 00:38
      Proponuję jednak wizytę u ortopedy. Dużo rzeczy ma znaczenie - wiek, waga ,
      acześniejsza aktywność ruchowa, przygotowanie do tak dużego wysłku. Kolano
      trzeba zbadać (niekoniecznie prześwietlać) i ocenić charakter i umiejscowienie
      dolegilwości Już wtedy będzie można coś powiedzieć na temat przypuszczalnych
      przyczyn bólów a nawet podjąć leczenie. W razie potrzeby są obecnie duże
      mozliwości pogłębienia diagnostyki zarówno operacyjne (artroskopia stawu) jak i
      nieinwazyjne (np rezonans magnetyczny). Przed postawieniem diagnozy trudno
      zalecac jakieś postępowanie, bowiem w zależności od choroby może być wskazany
      ruch (zwykle w odciążeniu stawu), fizykoterapia, długotrwałe odciążanie
      (chodzenie o kulach), podawanie leków doustnie czy dostawowo jak również
      unieruchmienie a nawet leczenie operacyjne.
      "Wytarcie się mazi stawowej" to raczej nie jest. Prawdopodobne są zmiany w
      chrząstce stawowej spowodowane przeciążeniem. Jednak z dobrymi radami przy tak
      skąpej informacji byłbym ostrożny. Radzę jednak to co na początku listu.
      Pozdrawiam
      • Gość: Gregg Re: Problem ze stawami IP: 217.98.120.* 07.09.01, 19:24
        O mazi stawowej powiedział mi kolega-sportowiec i znajoma lekarka, więc mam
        nadzieję, że się nie mylili. W ten weekend mam wizytę u ortopedy, więc wszystko
        się okaże. Mam nadzieję, że nie będzie to pociągało za sobą długotrwałego
        leczenia! Gdy oglądam Tour de Pologne, to mnie skręca ;))). Chyba muszę leczyć
        się na Cyklozę ;))).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka