Dodaj do ulubionych

badanie PSA na marker prostaty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:38
robił to ktoś z Was ?.
Obserwuj wątek
    • Gość: Epsilon Re: badanie PSA na marker prostaty IP: *.chello.pl 14.02.05, 10:47

Wykonuje się badanie krwi na czynnik PSA. Zalecane jest to badanie raz do roku
      dla mężczyzn z powiększonym gruczołem prostaty. Badanie zleca lekarz urolog.
      N apodstawie tego badania lekarz stwierdza czy nie ma raka prostaty.
      • Gość: ak Re: badanie PSA na marker prostaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:56
        dzięki
        • Gość: ak Re: badanie PSA na marker prostaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:19
          lekarz napisał:gruczoł krokowy miernie powiekszony 45x36x38 o regularnym
          obrysie lekko wypuklony do pęcherza moczowego.Wnioski:Hypertrophia prostatae
          mninoris gradus.Własnie zalecił bdanie PSA.
          • Gość: ak Re: badanie PSA na marker prostaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 18:19
            widzę że nie ma tu fachowca
            • Gość: Epsilon Re: do ak IP: *.chello.pl 14.02.05, 18:26

Jakiej ty odpowiedzi oczekujesz. Przecież byłeś u fachowca czyli u lekarza.
    • Gość: hihihi temat wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 20:32
      mylący nieco - przeczytawszy zaczelam sie zastanawiac, czy psom tez grozi
      przerost prostaty ;)
      • Gość: villac Re: temat wątku IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 14.02.05, 21:14
        Tak, u psów jest tak samo.
        • Gość: ak Re: temat wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:42
          mam wynik PSA jest 0.58 a norma od 0-4.0 wygląda to na tylko łagodny przerost
          prostaty.pozdrówko
          • Gość: Epsilon Re: temat wątku IP: *.chello.pl 17.02.05, 19:38
            Gość portalu: ak napisał(a):

> mam wynik PSA jest 0.58 a norma od 0-4.0 wygląda to na tylko łagodny
            przerost
            > prostaty.pozdrówko

Ten współczynnik nie ma nic wspólnego z wielkością powiekszenia gruczołu
            prostaty.
    • Gość: Gość Re: badanie PSA na marker prostaty IP: *.gisz.net.pl / 217.153.81.* 17.02.05, 19:52
      Tutaj
      lista.onkolink.pl
      jest lista dyskusyjna, może lepiej abyś tam się zapytał o te markery, jeśli
      chcesz się jednak czegoś w internecie dowiedzieć.
      A najlepiej zapytać się lekarza. Nie lekceważ rzeczy ważnych.
      Pozdrawiam
    • lestermen Re: badanie PSA na marker prostaty 18.02.05, 16:25
      Witam.Jestem z grupy tzw.wysokiego ryzyka i tobie sobie badanie PSA co roku.Nie
      jest to jedyne badanie przydatne do zdiagnozowania stanu prostaty.Napewno dużo
      większe stężenie niz norma ( do 4,2) moze świadczyć o nowotworze , chociaż ja
      miałem 6,58 a było to wynikiem "tylko " zapalenia gruczołu krokowego i
      przebiegało z temp ok 39 stopni.Bardziej miarodajnym jest tzw badanie "per
      rectum" czyli przez odbyt.Lekarz wkłada palec w odbyt i obmacuje cały gruczął
      stwierdając czy nie jest powiększony i czy jest gładki.Mozna też robić USG i
      ocenic wielkość i kształt.Ja polecam jednak "per rectum"
      Pozdrawiam
      • Gość: Erazm Re: badanie PSA na marker prostaty IP: *.chello.pl 18.02.05, 17:21

Takie to są przypadki w starszym wieku. Ja już chyba od osmiu lat chodzę co
        jakiś czas do urologa. Robie to co mi zaleca. Raz na rok robie badania na PSA a
        pozatym regularnie biorę przepisane mi pigulki. Już różne lekarstwa bralem
        przepisane przez lekarza. Na ogół to nie jest żle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka