Dodaj do ulubionych

Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"?

IP: *.chello.pl 09.03.05, 13:55
Od ponad pół roku leczę nadczynność tarczycy, właśnie odebrałam kolejne
wyniki i trochę mnie one martwią, TSH spadło znowu do 0,82, a miesiąc temu
było 1,59! Od 2 miesięcy biorę tylko 1 tabletkę Metizolu co drugi dzień,
jeszcze 3 miesiące wczesniej gdy brałam 1 codziennie - TSH wzrosło do 4,20 i
dlatego endokrynolog zaleciła zmniejszenie dawki, miałam nadzieję że odstawi
mi Metizol zupełnie, ale teraz to pewnie znowu karze wrócić do 1 x dziennie!
Niestety moja pani dr. jest na urlopie do końca miesiąca i nie wiem czy
powinnam sama zacząć brać tabletkę codziennie czy czekać na wizytę? Czuję się
dobrze, od 1,5 miesiąca nie biorę już nawet Propranololu, boję się jednak że
TSH spadnie jeszcze i wrócą okropne objawy sprzed pół roku!
Czy ktoś może mi powiedzieć co to za oznaczenie w morfologii - Bas w %? Mam
to coś przekroczone, norma jest 0,0 do 1,0 a ja mam 1,4.
Mam tez "świeży" wynik sodu, potasu i wapnia, dwa pierwsze są w normie ale
wapń mam za wysoki, norma to 8,10 do 10,40 a ja mam 10,51!. Czy to znaczy że
rozpadają mi się kości? Czy to bardzo zły wynik przy nadczynności? Wszystko
inne mam w normie, OB = 8, tylko ten Bas(?), wapń i TSH.
Łykałam sobie jakiś czas wapń z D3, ale na tydzień przed pobraniem krwi
przerwałam, mogło to miec wpływ na wynik? Warto wogóle brać ten wapń,
spotkałam się tu na forum z opiniami że to nic nie daje?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: hanka Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? IP: *.chello.pl 09.03.05, 14:05
      idź na forum prywatne choroby tarczycy
    • jadwiga_r Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? 09.03.05, 16:24
      Jeżeli nie masz usunietych przytarczyc, to nie powinnaś na mój rozum miec
      kłopotów z utrzymaniem właściwego poziomu wapnia.
      Dla Ciebie wystarczy witaminy D tej powstałej z naświetlania ciała promieniami
      słonecznymi. Wystarczy około 20 minut pobytu na słońcu i uzupełnisz dzienną
      porcję wit.D potrzebnej dla przyswojenia wapnia.
      Nadmiar wapnia też jest szkodliwy.
      A dlaczego zażywasz wapń, czy sama go tak na wszelki wypadek włączyłaś do
      leczenia.
      • Gość: ula Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? IP: *.chello.pl 09.03.05, 19:05
        Wapń + D3 poleciła mi zażywać internistka (l.rodzinna). Nie miałam żadnych
        operacji tarczycy i przytarczyc, mam "gorący" guzek mało-jodochwytny (19%).
        Wystraszył mnie ten wzrost wapnia, zrobiłam właśnie dlatego dzisiaj badanie
        densytometryczne kości, mam gęstość w zakresie kręgosłupa lędźwiowego L2-L4 -
        87% "normy wiekowej" i dopisek - "wskazana profilaktyka osteoporozy i kontrolne
        badanie kości za 2 lata". Chyba mozna to powstrzymać i może poprawić?
        Z tym słońcem to ja juz nie wiem - endokrynolog kazała unikać ze względu na
        nadczynność, z kolei nadczynność niszczy kości, więc słońce wskazane! Jak to
        pogodzić? Przyjmować wapń z D3?
        A co to ten "Bas" w %, wie ktoś może?

• jadwiga_r Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? 09.03.05, 19:37
          Z powodu pooperacyjnej niedoczynności przytarczyc /po radykalnym usunięciu
          tarczycy/, już przez 10 lat przyjmuję wapń oraz wit.D w postaci ALFADIOLU.
          Wyniki poziomu wapnia we krwi nigdy nie osiągały dolnej normy wapnia.
          Węglanu wapnia przyjmuję 3 gramy dziennie, 1.8 grama magnezu oraz 1 mikrogram
          ALFADIOLU.
          Po badaniu kości stwierdzono osteopenię.
          Przez 3 miesiące zrezygnowałam z ALFADIOLU i zastąpiłam go 1 łyżeczką dziennie
          tranu /bez dodatków smakowych/.W sumie wypiłam 350 ml.tranu
          Po badaniu kości nie stwierdzono osteopenii, zaś poziom wapnia jak nigdy był
          prawidłowy.
          Co do przebywania na słońcu z powodu nadczynności, to uważam,że grożne może byc
          leżakowanie na plaży, czy celowe długie przebywanie w słońcu.
          Lekarz z Inst.Onkol.stwierdził,że należy prowadzić dotychczasowy tryb życia z
          wyłączeniem długiego przebywania na słońcu.
          Nie wiem, czy nie powinnaś zbadać poziomu wapnia w dobowej zbiórce moczu.
          Mocz należy zebrać do naczynia,dokładnie zmierzyć jego ilość i laboratorium
          oceni, czy wynik jest prawidłowy.
          Co do wyniku Bas, to może na forum zajrzy "wedrowiec2" i udzieli Ci właściwej
          odpowiedzi.
          • Gość: ula Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? IP: *.chello.pl 10.03.05, 09:17
            Dziekuję!
            Jutro pokażę wyniki l.rodzinnej, z tego co znalazłam o "T-score" wynika że ja
            też mam osteopenię. Jakiej specjalności lekarz zajmuje się leczeniem tej
            choroby?
            Ale tran kupię sobie, przeczytałam że jest wskazany także przy nadczynności.
            Tylko nie wiem jaki jest dobry, mogłabyś doradzić? Może ten:
            www.nutrisolmedica.pl/produkty.htm
            Pozdrawiam

www.nutrisolmedica.pl/produkty.htm
            • jadwiga_r Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? 10.03.05, 09:39
              Ula, ja stosuję TRAN ISLANDZKI z wątroby dorsza, w płynie, bez dodatków
              smakowych. Ponoć taki jest zdrowszy, po co truć się chemią z powodu dodatków
              smakowych.
              Nie mam problemu z jego przełykaniem, ponieważ mając w ustach tran ,natychmiast
              popijam go ciepłą wodą i spływa z języka do żołądka.
              Lekarz rodzinny stwierdziła,że tran ma pozytywne działanie w chorobie
              tarczycy,uzasadniła to medycznie,ale nie jestem w stanie tego powtórzyć.
              • ula_a Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? 10.03.05, 10:05
                Dziękuję, poszukam tego tranu o którym piszesz.
                • Gość: ula Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? IP: *.chello.pl 15.03.05, 09:25
                  Byłam z wynikami u internistki, nie widzi potrzeby uzupełniania wapnia,
                  stwierdziła że to niewielki ubytek i po wyleczeniu(?) nadczynności powinno
                  wszystko wrócić do normy, czy ma rację?, może jednak powinnam już brać coś
                  profilaktycznie, poza tranem (powiedziała że narazie to wystarczy)?

Jadwiga, tran kupiłam taki jak polecałaś, paskudny! - do południa czuję jego
                  smak w ustach!
                  • jadwiga_r Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? 15.03.05, 17:23
                    Ula,ja nie odczuwam takiego smaku.Jedną łyżeczkę tranu po śniadaniu, popijam
                    natychmiast ciepłą wodą.
                    W ubiegłym roku zdarzyło mi się raz,że odbiło się tranem.
                    W tym roku przeszłam dwutygodniowe leczenie żołądka lekiem GASEC, a wcześniej
                    stosowałam dziurawiec i 1 kapsułkę dziennie na noc TERPICHOLU.
                    Jeśli tak długo odczuwasz nieprzyjemny smak,to może masz zaburzenia przewodu
                    pokarmowego.
                    żołądek może nie trawi tłuszczu? Może popytaj lekarza,bo tak nie powinno się
                    być.
                    Niestety, żaden tłuszcz w stanie ciekłym nie jest smaczny, tym bardziej rybi.
                    Ja wolę pić tran,bo jest tani, aniżeli przyjmować później drogie leki na
                    osteoporozę.
                    Czy lekarz poinformowała Cię , co znaczy słowo "BAS" w badaniu?
                    • Gość: ula Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? IP: *.chello.pl 17.03.05, 14:35
                      Ten "Bas" ma związek z krzepliwością krwi, podobno taki wynik to nic złego(?),
                      zapytam jeszcze moją endokrynolog, w przyszłym tygodniu mam wizytę.
                      Z żołądkiem nigdy nie miałam kłopotów, poradziłam sobie z tym "niesmakiem" po
                      tranie - zaraz po nim wypijam łyżeczkę syropu z czosnku z miodem i cytryną -
                      "zabija" smak tranu idealnie!
                      • Gość: ula Re: do Jadwigi IP: *.chello.pl 20.04.05, 14:47
                        Jadwigo, brałam 1 łyżeczkę tranu dziennie od 7 marca kiedy to miałam wapń we
                        krwi przekroczony (10,51 przy normie 8,10-10,40), dzisiaj odebrałam kolejne
                        wyniki i wapń jest w normie - 9,22!, także w dobowej zbiórce moczu wapń jest
                        dobry - 108 mg przy normie - 100,00 - 250,00!, to chyba naprawdę zasługa tranu
                        bo nic innego nie stosowałam, jeszcze dzisiaj pokażę wyniki mojej endokrynolog
                        bo po wyniku densytometrii uznała że pewnie trzeba będzie coś zacząć brać na
                        wzmocnienie kości, może obejdzie się bez dodatkowych leków?
                        Pozdrawiam
                        • jadwiga_r Re: do Jadwigi 20.04.05, 16:41
                          Uważam,że to jednak zasługa tranu.
                          Zapewne po jakims czasie wykonasz densytometrię, myślę,że też będzie poprawa.
                          Ula,czy jesteś uczestnikiem Forum Isanitu?
                      • wedrowiec2 Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? 20.04.05, 17:54
                        Gość portalu: ula napisał(a):

> Ten "Bas" ma związek z krzepliwością krwi,

Mylisz się. bas, to skrót od bazofili czyli kwinek białych zasadochłonnych. Tak
                        lekkie podwyższenie ich ilości raczej nie świadczy o niczym złym.

• Gość: ula Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? IP: *.chello.pl 20.04.05, 19:42
                          Jadwiga - zaglądasz na forum isanit-u? - zgadłaś!, wiesz, ja tam
                          trafiłam "dzięki" mojej nadczynności! - wtedy jeszcze nieleczonej, udzielanie
                          się tam było dla mnie pewnego rodzaju "terapią", miałam okres że byłam kłębkiem
                          nerwów, nie mogłam się na niczym skupić. Na to forum trafił przypadkiem syn, a
                          że wiedział o moich zmaganiach z SM, Viterrą i podzielnikami to namówił mnie
                          żebym poczytała i odtąd zaglądam tam systematycznie.
                          Byłam dzisiaj u mojej endokrynolog, niestety przepisała mi jakieś środki na te
                          moje kości, zastanawiam się czy to bezwzględnie konieczne, bo poczytałam co
                          nieco o jednym leku (Ostemax) i trochę się przestraszyłam, jeszcze się nie
                          zdecydowałam czy to brać. Dawkę metizolu zmniejszyła mi do 1/2 tabletki 1x
                          dziennie bo TSH trochę za dużo podskoczyło w ciągu miesiąca.

P.s. Wedrowiec2 - co do tego oznaczenia "Bas" to źle zrozumiałam
                          moją "rodzinną", masz rację, endokrynolog tez powiedziała że nie ma się czym
                          przejmować.

Pozdrawiam
                          • Gość: zyrafa46 Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.05, 19:46
                            Ula, a tak łopatologiczie, zwyczjnie, to bys napisała w czym rzecz? Czy chodzi
                            o to, ze masz problemy z wapniem? Źle go wchłaniasz? Czy cos innego? Napisz,
                            prosze, Żyrafa
                            • Gość: ula Re: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? IP: *.chello.pl 20.04.05, 20:25
                              No, napisałam przecież, to z powodu tego wyniku badania gęstości kości (patrz
                              mój post wyżej z 09.03.2005. 19:05), endokrynolog namawia mnie na kurację
                              hormonalną a ja nie bardzo się na nią palę, więc stwierdziła że póki się nie
                              zdecyduję to mam sobie pobrać ten podobno super lek jako profilaktykę
                              osteoporozy. Ja wyczytałam że to bierze sie już przy osteoporozie, a moje
                              wyniki to narazie osteopenia. Chyba jednak wezmę ten Ostemax 70 przez jakiś
                              czas i powtórzę za rok badanie gęstości - wolę to niż hormony. 4 tabletki tego
                              kosztują ok. 60 zł ale podobno można dostać taniej (nawet ok. 35 zł!), juz
                              znalazłam aptekę w W-wie AKER w Alejach J. gdzie to jest za 47 zł, może
                              popytacie przy okazji w swoich aptekach o cenę?
                              Pozdrawiam
                              • Gość: ula Re: Ostemax 70 IP: *.chello.pl 25.04.05, 12:44
                                Jesli kogoś interesuje to znalazłam aptekę w której Ostemax jest najtańszy w W-
                                wie. Cena podawana na stronach producenta to ok. 60 zł za 4 tabletki, a w tej
                                aptece kosztuje 21,70 zł!.
                                Apteka "Wilga" W-wa ul. Rechniewskiego 6

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka