Dodaj do ulubionych

Niska temperatura.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 14:04
Od jakiegoś czasu zaczeło mi się wydawać ,że mam nienaturalnie zimne ręce.
Od kilku dni zacząłem sobie mierzyć temperaturę i wynosi ona 36,1 maksymalnie
36,2 stopnie.
Czy ktoś wie co to może być?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Niska temperatura. 10.03.05, 14:09
      przemęczenie zimowe, przesilenie wiosenne, osłabienie organizmu, stan po
      chorobie wirusowej, problemy z krążeniem, starzenie sięorganizmu, naturalna
      uroda organizmu...
    • Gość: Teresa Re: Niska temperatura. IP: *.net-serwis.pl 10.03.05, 14:26
      to sa nastepstwa okreslonego sposobu odzywiania sie lub/i wyziębienia organizmu
      z zewnatrz
      • Gość: Mariusz Re: Niska temperatura. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:01
        Wydaje mi się,że odżywiam się racjonalnie.
        Ale czy gdyby tak niska temperatura utrzymywała się dłuższy czas ( a chyba
        tak jest ),może miec to jakieś poważne negatywne następstwa?
        • Gość: Teresa Re: Niska temperatura. IP: *.net-serwis.pl 10.03.05, 15:30
          kazdy utrzymujacy sie dluzej rodzaj nierownowagi wewnętrznej doprowadzi do
          nieprawidlowosci, nasilajacych sie dolegliwosci, albo chorob
          na pewno zwalnia sie przemiana materii
          nie chce sie tu bawic w zgadywanie co do mozliwych nastepstw, ale gdybys sie
          odzywial wlasciwie do swojego stanu/potrzeb energetycznych organizmu i warunkow
          zewnetrznych, to i cieplota wewnetrzna bylaby zachowana,
          a pogladow na racjonalne odzywianie jest bez liku
          czy lubisz surowizny, produkty mleczne, owoce cytrusowe?
          • Gość: Mariusz Re: Niska temperatura. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 08:16
            czy lubisz surowizny, produkty mleczne, owoce cytrusowe?

Bardzo.

Z tarczycą wszystko w porządku.

Natomiast zapomniałem dodać,że od kilku miesięcy przechodzę ogromny,nieprzerwany
            stres.Może to jest przyczyna?
            • Gość: iwona Re: Niska temperatura. IP: 80.72.197.* 11.03.05, 08:44
              ja też to mam właśnie przy ciężkim, a przede wszystkim DŁUGOTRWAŁYM stresie,
              nie odżywiam się surówkami, cytrusami i produktami mlecznymi ( zalecenie
              medycyny chińskiej ), a mimo to temperatura 36,2.
        • Gość: Teresa dodam jeszcze IP: *.net-serwis.pl 10.03.05, 19:53
          ze to sa rowniez objawy przy przeroscie Candida Albicans w organizmie, ktory to
          przerost takze zalezy przede wszystkim od sposobu odzywiania sie (od lekow)
          • Gość: anetaa a może niedoczynność tarczycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:09
    • Gość: as Re: Niska temperatura. IP: *.mikolow.net 11.03.05, 11:03
      to osłabienie...nie byłeś ostatnio chory...może brałes antybiotyk? Nie martw
      sie ja przez większość życia miałam 35,5 ( diagnoza lekarzy - widocznie
      niektórzy tak mają) Nic mi nie dolegało - czułam się dobrze - tylko miałam
      zimne ręce. Teraz z biegiem lat doszłam do wniosku ze to mogło byc związane z
      tarczycą - w dzieciństwie podano mi pomyłkowo podwójną dawkę kropli na tarczyce
      po wybuchu Czarnobyla. Nigdy się na to nie leczyłam..samo przeszło..teraz mam
      wyniki dobre...
    • nchyb Re: Niska temperatura. 11.03.05, 11:08
      Mariuszu, gdybyś był kobietą, to zapewne przeczytałbyś w odpowiedzi, że to na
      pewno wina tabletek antykoncepcyjnych. Jako jednak, że po imieniu sądząc jesteś
      płci męskiej, powody niższej temperatury mogą być inne :-)

Piszesz, że temperaturę mierzysz dopiero od kilku dni. Czyli nie ma wcale
      pewności, ze niższa od 36,6 jest dopiero teraz. Być może jest to stała - tobie
      właściwa temperatura, a dopiero uczucie zimna spowodowało, że się o tym
      dowiedziałeś. Tak może być, gdyż wiele osób żyje z przekonaniem, że ma
      książkowe 36,6 i dopiero przypadkiem dowiaduje się, że zazwyczaj ma wyższą lub
      niższą temperaturę. W mojej np. rodzinie większość kobiet ma zazwyczaj poniżej
      36 stopni: średnio 35-36, natomiast mężczyźni są jakby cieplejsi i wielu z nich
      ma średnio ok. 37 stopni bez żadnych chorób i problemów. Od czego to dokładnie
      zależy -nie wiem, ale ma ponoć związek z ciśnieniem krwi, problemami z
      krążeniem.

U Ciebie tak być może lecz nie musi. Być może jesteś po chorobie, może ale nie
      musi wpłynąć na to sposób żywienia. Piszesz też o długotrwałym stresie. Stres
      osłabia organizm, może zwiększać podatność na infekcje, a to w rezultacie może
      spowodować spadek temperatury.

Gdybanie w internecie nic nie da. Proponuję zmierzyć ciśnienie, zrobić badania
      krwi (by np. wykluczyć anemię), odżywiać się zdrowo z witaminami i wyjść na
      długi spacer na świeżym powietrzu.
      Przede wszystkim zaś nie przejmować się odrobinę niższą od książkowej
      temperaturą. To naprawdopodobniej drobne osłabienie i nie warto się nim
      zamartwiać, o ile wyniki nie odbiegają znaczaco od normy.
      Dużo zdrowia
      • Gość: Mariusz Re: Niska temperatura. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 12:21
        nchyb napisała:
        Proponuję zmierzyć ciśnienie, zrobić badania krwi (by np. wykluczyć anemię),
        odżywiać się zdrowo z witaminami i wyjść na długi spacer na świeżym powietrzu.

Ciśnienie mam prawidłowe.
        Badania krwi robiłem pół roku temu - wtedy były dobre.
        Odżywiam się zdrowo,z witaminami.
        We wtorki biegam,w sobotę a często i w niedzielę jeżdże na rowerze ( jesienią i
        zimą po 40 km,latem do 80).

• nchyb Re: Niska temperatura. 11.03.05, 13:24
          > Badania krwi robiłem pół roku temu - wtedy były dobre.
          A zimne dłonie i temperaturę niższą też wtedy miałeś?

> Odżywiam się zdrowo,z witaminami.
          > We wtorki biegam,w sobotę a często i w niedzielę jeżdże na rowerze ( jesienią
          > i zimą po 40 km,latem do 80).
          I bardzo dobrze, tak trzymać!
          Czyli najpewniej stres. A także zamartwianie się, czym grozi niższa temperatura.
          Nie zamartwiaj się, nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma, tylko staraj
          zrelasować. Wypij dobre winko (piwko, koniak drinka - co wolisz), a jak
          abstynent jesteś to dobrą kawę lub herbatę, umów się z żoną lub dziewczyną do
          kina, albo z kumplami na kręgle. I tyle, zdrowia życzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka