Dodaj do ulubionych

Odma siatkowki

IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.05, 19:02
Nazwa tej choroby:
Central Serous Retinopathy (ang)
Retinopathia centralis serosa (niem)
Nazwy po polsku nie znalazlam.
Wiem niemal wszystko co na temat tej choroby jest napisane w jezyku
niemieckim, angielskiego na tyle nie znam.
Do polskich informacji nie udalo mi sie dotrzec :-(

Bylabym wdzieczna za kazda informacje, szczegolnie jak zapobiegac, jak leczyc,
co jest wazne na codzien.
Choroba wywolana jest przez stres, hormon stresu cortisol i prowadzi do
utraty centralnego widzenia. Kolejne blizny niszcza bezpowrotnie
komorki w oku(makula).

Choroba niezwykle rzadka i nieznana.
Moge liczyc na czyjas pomoc - sama jestem bezradna i zalamana!
Ponoc nie ma ratunku ani mozliwosci leczenia - czy mam w to uwierzyc?
Pozdrawiam z Niemiec
Obserwuj wątek
    • Gość: zyrafa46@gazeta.pl Re: Odma siatkowki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 00:05
      Przypadkiem zobaczyłam Twój post. Rzadko zaglądam na forum. Akurat dziś. Może
      bym z Tobą porozmawiała przez pocztę. Mam ciekawe doświadczenia z okiem. Dobre
      doświadczenia. (N.p. lekarze dla mnie widzieli tylko laser. Ja "wymyśliłam" coś
      innego. Laser okazał się zupełnie niepotrzebny.) Nie wiem czy Ci się przydadząn
      napisz, proszę do mnie. Ania
    • Gość: lucy Re: Odma siatkowki IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.05, 09:39
      Napisze na pewno! Dzieki Zyrafo!

Ktokolwiek wie cos na temat tej choroby, moze zapytac kogos, kto pracuje w
      klinikach okulistycznych albo sam jest dociekliwym, umiejacym kojarzyc rozne
      symptomy lekarzem - prosze o pomoc!

Laser nie byl u mnie mozliwy, zbyt blisko centrum oka!
      Pozdrawiam
    • Gość: elle666 Re: Odma siatkowki IP: *.aster.pl 15.03.05, 14:48
      Po pierwsze - grunt to nie tracic nadziei. na pewno cos sie da zrobic! Nie
      wiem, czy wierzysz w metody naturalne - ja do leczenia chorób oczu stosuje
      metode BSM . Pomaga. Jesli jestes zainteresowana to moge napisac cos wiecej.
      Ale podobno zly stan oczu jest odbiciem stresow i to od ich likwidacji powinno
      sie zaczac.
      Pozdrawiam i życze Ci dużo zdrowia
      • Gość: lucy Re: Odma siatkowki IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.05, 15:17
        Znam duzo technik relaksacyjnych, czasami nawet je stosuje :-)
        Jezeli BSM jest metoda Batesa, to o tym slyszalam,bede wdzieczna, jak napiszesz
        cos wiecej!

Poniewaz nic nie wiadomo o przyczynach tej choroby - stres?, ale mowi sie tez o
        zaburzeniach ukrwienia czyli niedotlenieniu, metalach ciezkich, a najczesciej
        co slysze, to ze nie da sie nic zrobic, czuje sie pozostawiona sama sobie!
        Wokol mnie sa tylko przypuszczenia, niejasnosci, niewiedza a czasem ignorancja!

Ze stresem staram sie sobie jakos radzic, raz lepiej raz gorzej.
        Medycyna naturalna zawsze byla dla mnie wazna, mam opieke homeopatyczna!

Co moge jeszcze zrobic?
    • peris49 Re: Odma siatkowki 21.01.19, 11:27
      Witam.
      Miałem Centralną Retinopatę Surowiczą kilkadziesiąt lat temu w obu oczach. Przyczyna tej choroby jest nieznana. Nie wpłynęło to w jakiś znaczący sposób na widzenie. Niestety ostatnio zauważyłem jakieś pogorszenie pola widzenia w jednym oku. Nie widzę przebarwień jedynie krzywienie pola widzenia. Okulary plusowe korygują do prawidłowego widzenia. Badanie OCT wykazało jakieś drobne zmiany. Będzie powtórzone za 3 miesiące. Zalecanym jest rutyna i preperaty wapnia, uszczelniają naczynia.Będzie wszystko ok. Proszę o kontakt. Pozdrawiam. Antek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka