Gość: Gosia IP: *.cebit.com.pl / *.cebit.com.pl 19.03.05, 12:58 Czy ktos ma podobny problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: *.tomaszow.mm.pl 21.03.05, 00:04 Mam w rodzinie kogoś chorego już od ponad piętnastu lat.Co Cię konkretnie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 22:39 Ja też mam podobne problemy biorę już trzeci rodzaj leków i bez skutku. Jeżeli możesz napisać coś więcej o tym to bardzo proszę. Jak się to leczy? Czym to można zbadać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: 62.141.240.* 23.03.05, 11:53 Leczy to cały czas Tegretolem(Amizepin)czyli preparatem karbamazepiny.Nie jest wskazane przerwanie kuracji lekowej,bo to grozi nawrotem choroby,chociaż teraz i tak choroba się zaostrzyła.Brała też Clonazepam,ale teraz przestała.Neuralgię stwierdzono tylko na podstawie objawów.Trzeba wykluczyć choroby zębów i szczęk,guzy mózgu.Była na operacji przecięcia gałęzi nerwu trójdzielnego,ale zabieg się nie powiódł,chociaż u innych pacjentów taki zabieg dawał dobry skutek.Teraz stosuje laseroterapię i akupunkturę.Najbardziej chyba ból uśmierza akupunktura,ale organizm i do tego się przyzwyczaja.Można też wybrać serię blokad(we wczesnym stadium mogą pomóc).Można wspomagać się witaminą B12.Ból potęguje wiatr,jedzenie,mówienie.Ostatecznym wyjściem jest operacja neurchirgiczna.Choroba jest niestety nieuleczalna.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: *.net-serwis.pl 23.03.05, 12:09 a czy ten od akupunktury mowil cos o stanie zoladka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: 62.141.240.* 24.03.05, 01:01 Poszukaj źródeł o niekonwencjonalnych metodach leczenia takich jak akupunktura czy akupresura,podobno działają na prawie wszystkie schorzenia,ale jakie są mechanizmy leczenia to nie mam pojęcia.Moim zdaniem akupunktura na pewno zwalcza objawy choroby,ale jeśli jest jakaś anatomiczna przyczyna to trzeba szukać pomocy u lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Zieliński Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: *.amg.gda.pl 23.03.05, 17:59 Cytuję z portalu neurochirurgia.2p.pl, Kącik pacjenta: Neuralgia nerwu trójdzielnego - definicja Neuralgia nerwu trójdzielnego potrafi być jednym z najsilniejszych bóli doświadczanych przez człowieka. Charakteryzuje się silnymi dolegliwościami bólowymi twarzy o charakterze "strzelającym" lub "rwącym". Co to jest nerw trójdzielny? Nerw trójdzielny jest jednym z dwunastu nerwów czaszkowych, a właściwie para nerwów trójdzielnych jest jedną z dwunastu par nerwowych. Nerw ten przewodzi - jak kabel elektryczny - czucie dotyku ze skóry na twarzy i na głowie do mózgu, w którym sobie to czucie uświadamiamy. Prawy nerw trójdzielny unerwia za pomocą trzech swoich gałązek prawą połowę twarzy, lewy - lewą. Pierwsza gałązka każdego nerwu wychodzi w okolicy łuku brwiowego, druga pod okiem, trzecia na żuchwie. Skąd bierze się uczucie bólu neuralgicznego w nerwie trójdzielnym? Nerw trójdzielny składa się z izolowanych od siebie włókien nerwowych. Ze skóry twarzy biegnie on w kanałach kostnych czaszki, następnie wychodzi z nich do jamy czaszki, i biegnąc przez niewielką przestrzeń nazywaną przestrzenią podpajęczynówkową wchodzi do pnia mózgu. W przestrzeni podpajęczynówkowej znajdują się także tętnice i żyły związane z ukrwieniem mózgu. Może się zdarzyć, że jakieś naczynie krwionośne uciska na nerw trójdzielny w przestrzeni podpajęczynówkowej, czyli w jamie czaszki. Długotrwały, pulsujący ucisk naczynia na nerw niszczy z czasem ten nerw, a przede wszystkim jego osłonkę izolacyjną - osłonkę mielinową. Zaczyna wtedy dochodzić do zakłóceń w pracy nerwu, być może nawet do swego rodzaju "zwarć" elektrycznych. Te zakłócenia są właśnie przyczyną silnych dolegliwości bólowych, nazywanych neuralgią nerwu trójdzielnego. Jakie są cechy charakterystyczne neuralgii nerwu trójdzielnego? Jako że przyczyną neuralgii jest ucisk naczynia na nerw, a zachodzi on najczęściej tylko po jednej stronie, to bóle neuralgiczne również są najczęściej jednostronne. Mogą dotyczyć też tylko jednej albo dwóch gałęzi nerwu trójdzielnego. Odczuwamy wtedy bóle np. w okolicy policzka albo czoła. Bóle mogą też lokalizować się w okolicy szczęki lub żuchwy. Są wtedy bardzo podobne do bólów związanych z chorobami zębów. Bóle neuralgiczne są często nasilane przez niewielki dotyk jakiejś szczególnie wrażliwej strefy na twarzy. Jak leczyć neuralgię nerwu trójdzielnego? Najpierw uczymy się odruchowo unikać bodźców nasilających bóle - np. zmian temperatury, dotykania określonych stref na twarzy lub w jamie ustnej. Leczenie zaczyna się od brania tabletek. Leki skuteczne w przypadku bólów neuralgicznych należą do zwykłych leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Na bóle związane z neuralgią pomagają również niektóre preparaty stosowane w leczeniu padaczki. Jeżeli leczenie tabletkami nie pomaga, należy sięgnąć po metody skuteczniejsze. Do wyboru mamy blokady, niszczenie nerwu różnymi metodami lub leczenie przyczyny dolegliwości - czyli operacyjne odsunięcie naczynia uciskającego nerw trójdzielny w głowie. Operacja wydaje się być rozwiązaniem najbardziej eleganckim, ponieważ usuwa przyczynę dolegliwości. Polega ona na tym, że wykonuje się w narkozie niewielkie nacięcie skóry i kości za uchem, dochodzi się do nerwu trójdzielnego i odsuwa wszystkie naczynia uciskające ten nerw. Dodatkowo izoluje się jeszcze przyległe naczynia od nerwu za pomocą małego płatka teflonu. Do jakiego lekarza należy się udać w celu leczenia neuralgii? W pierwszym etapie leczeniem neuralgii zajmują się neurolodzy. Jeżeli leczenie tabletkami nam nie pomaga, do rozważenia pozostaje leczenie operacyjne. Wtedy udajemy się do neurochirurga. Niektóre zabiegi na nerwie trójdzielnym wykonują również anestezjolodzy, stomatolodzy i chirurdzy szczękowi. Piotr Zieliński Klinika Neurochirurgii AMG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: 62.141.240.* 24.03.05, 01:17 A co wiesz o elektrokoagulacji nie wiem czego(chyba zwoju nerwu trójdziejnego,albo gałęzi unerwiającej policzek)taką metodę wykonują w naszym szpitalu.Odbywa się to bez trepanacji czaszki i podobno jest skuteczne,tylko zniesione jest czucie w obrębie zniszczonego nerwu.Jakie są rokowania na przyszłość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Zieliński Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: *.amg.gda.pl 24.03.05, 14:25 > A co wiesz o elektrokoagulacji nie wiem czego(chyba zwoju nerwu trójdziejnego,a > lbo gałęzi unerwiającej policzek)taką metodę wykonują w naszym szpitalu. Tak, jest to też tzw. termoablacja. Polega to na tym, że w krókim znieczuleniu wprowadza się igłę z elektrodą przez skórę policzka i otwó w podstawie czaszki do zwoju nerwu trójdzielnego, następnie rozgrzewa się go na krótki czas do sciśle określonej temperatury. Ból najczęściej ustępuje,ale częściej niż po leczeniu pełnym operacyjnym dochodzi do drętwień na twarzy (uszkadza się oprócz włókien bólowych włókna czuciowe), czasami pozostają też problemy z połykaniem, gryzieniem. Teoretycznie jest też ryzyko nasilenia bólu po termoablacji (anestesia dolorosa). Czesciej termoablację wykonujemy u ludzi, u których z różnych względów nie można zrobić pełnej operacji (np,. starszych lub z innymi chorobami), lub w przypadku neuralgii spowodowanej urazem nerwu, a nie konfliktem naczyniowym. Jest to też rozwiązanie dla chorych, którzy boją się większej operacji i chcą poddać się zabiegowi mniejszemu, chociaż nieco bardziej uszkadzającemu nerw. Jednak jeśli naprawdę boli, to wtedy raczej nie ma chorych, którzy nie decydowaliby się na operację. Pozdrawiam Piotr Zieliński KLinika Neurochirurgii AM Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 19:31 Dziękuję Gościowi K oraz doktorowi Zielińskiemu za objaśnienia. Mam jeszcze pytanie do dr.Zielińskiego: od kilku miesięcy mam bóle lewej strony twarzy na styku żuchwy i policzka z promieniowaniem aż pod lewe ucho,ale też i w górnej tylnej części głowy często mam bóle. Nie są to stałe bóle np.czapka noszona na głowie podrażnia, oparcie tyłu głowy o fotel w trakcie siedzenia już przeszkadza, po nocy często boli głowa. Dodam jeszcze,że kilka miesięcy temu robiłem rtg.czynnościowy i mam w opisie: cech niestabilnosci kręgosłupa szyjnego nie stwierdza się,występuje natomiast zwyrodnienie stawów unkowertebralnych.I tu mam pytanie czy bóle nerwu twarzowego mają jakiś związek z bólami w tylnej części głowy ? Czy to może wszystko wiąże się ze zmianami w odcinku szyjnym kręgosłupa jężeli tak to jakie badanie powinno być zrobione ? Trzy rodzaje leków na ból nerwu twarzowego nie skutkują inne leki przciwbólowe na ból głowy pomagają. Będę wdzięczny za kilka zdań wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Zieliński Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: *.amg.gda.pl 26.03.05, 19:16 > I tu mam pytanie czy bóle nerwu twarzowego mają jakiś związek > z bólami w tylnej części głowy ? Czy to może wszystko wiąże się ze zmianami w > odcinku szyjnym kręgosłupa jężeli tak to jakie badanie powinno być zrobione ? > Trzy rodzaje leków na ból nerwu twarzowego nie skutkują inne leki przciwbólowe > na ból głowy pomagają. Witam, chyba nie potrafię jednak rzetelnie odpowiedzieć na to pytanie. Bóle na twarzy raczej nie są związane z kręgosłupem, bóle na głowie, zwłaszcza z tyłu, mogą. Za neuralgią przemawia napadowy rodzaj bólu, gwałtownie pojawiający się i znikający, chociaż stały ból też może być formą typowej neuralgii. Przeciwko neuralgii przemawia z kolei fakt, ze nie pomagają leki klasyczne (np. amizepin tegretol, neurontin itd). Warto też wykluczyć zmiany zapalne w stawie skroniowo- zuchwowym, zdrowe zęby, urazy w tej okolicy i półpaśca. Pozdrawiam, Piotr Zieliński Klinika Neurochirurgii AM Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego IP: *.tomaszow.mm.pl 25.03.05, 16:06 Również dziękuję za informacje.Teraz należy rozpatrzeć czy dalsze przedłużanie leczenia zachowawczego ma sens,skoro ból trwa nadal a chora jest w podeszłym wieku i z czasem operacja staje się coraz bardziej ryzykowna,nie mówiąc o tym jakie spustoszenie czynią leki,które przyjmuje.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś