Dodaj do ulubionych

Świąd sutka

IP: *.wsm.wielun.pl / 80.48.52.* 09.04.05, 16:10
Od 3-4 tyg. odczuwam uporczywy świąd lewego sutka.Niby błachostka a bardzo
ućiążliwe.Dla ewentualnych humorystów-prysznic biorę codziennie.Jestem 60
letnim osobnikiem płci M.Może ktoś coś wie w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ji Re: Świąd sutka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 17:24
      nie jestem lekarzem więc miej Pan dystans do tego co napiszę. Wiadomo że prędzej
      czy później również i panowie wchodzą w okres przekwitania. Wiaże sie to ze
      zmniejszonym poziomem wydzielania hormonów płciowych - androgenów. Moze w tym
      okresie wystąpić tzw. lipomastia czyli powiększenie męskich piersi i zwiazana z
      tym nadwrażliwość sutków. Jest to niegroźne gdyż organizm po prostu odkłada
      tłuszcz w miejscach dla panów nietypowych - czyli na piersiach, pośladkach,
      biodrach. Wystarczy wtedy zacząć uprawiać jakiś sport żeby schudnąć. natomiast
      gorzej jeśli swędzeniu towarzyszy rozrost , stwardnienie podskórnej tkanki wokół
      sutka. Wtedy może zajść podejrzenie ginekomastii - czyli przerostu tkanki
      gruczołowej. No nikt od tego jeszcze nie umarł, ale jest to wielce krępujące i
      co gorsza o ile wiem farmakologicznie nie do usuniecia. Pozostaje operacja
      plastyczna. Powstanie tego zjawiska to rzecz dla endokrynologów stanowiąca
      przedmiot zaciekłych polemik. Jedni wiążą to ponoć z jakimiś nagłym wzrostem
      produkcji jakich estrogenów (ponoć panowie takie też produkują) w organiźmie
      mężczyzny , drudzy piszą że bierze sie to np przy stosowaniu dopingu kiedy
      organizm broni sie przekształcając zbyt dużą ilość hormonu męskiego w jakieś
      żeńskie. Jeszcze inni twierdzą ze to wynik spaskudzonego hormonami pożywienia.
      Niektórzy wspomagają sie w podeszłym wieku hormonami. Ja miałem nowotwór jąder i
      mimo 30 lat juz muszę stosować terapię hormonalną i mówie z ręka na sercu że
      fizycznie może jest ok, ale jak komuś korba w głowie za mocno zakręci to moze
      być niedobrze bo skończy sie albo depresją albo nadpobudliwością. Poza tym
      terapia taka wpływa na stan prostaty oczywiście, ale tu musi wypowiedzieć sie
      endykronolog.
      Natomiast nic nie pisze pan o towarzyszących temu dolegliwościach więc zakładam
      ze ten świad może być po prostu jakimś dziwnym kaprysem pana organizmu. No ale
      moze jakiś medyk się wypowie a ja za ewentualne nieścisłości czy też bzdury
      przepraszam z góry
      • Gość: mareks Re: Świąd sutka IP: *.wsm.wielun.pl / 80.48.52.* 11.04.05, 17:33
        Dziękuję za odpowiedż.Zgadza mi się sprawa nadwagi.W pażdzierniku rzuciłem
        palenie i przytyłem 10-12kg.Tylko dlaczego jeden sutek./nie proszę sie o tą
        samą sytuację z drugim/.
        pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka