Dodaj do ulubionych

PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ

11.04.05, 13:53
Mam 33 lata i już dość spore problemy z pamięcią, dochodzi do tego, że nie
pamiętam co działo się w ubiegłym tygodniu (wylatują mi z pamięci szczegóły,
detale, ale i ważne sprawy), zapominam nazwiska znanych mi osób. Co robić
oczywiście oprócz pójścia do lekarza.
Obserwuj wątek
    • Gość: krakowianka Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:49
      i to pedem do lekarza!!!tak "zaocznie" nic się nie da wymyślić.dużo zdrówka
      życzę!
      • joko5 Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ 12.04.05, 21:59
        czy do zwykłego internisty?
        • Gość: lulu Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 22:02
          Do zwykłego wystarczy też to miałam ale mi juz przeszło.A wiesz co parę razy
          schowałam torebkę makaronu lub kawy do lodówki,a znalezieniu czegoś co
          schowałam wczoraj mogłam pomarzyć doszło do tego że musiałam na lodówce
          karteczki wieszać.
          • sylwiassss Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ 12.04.05, 22:41
            Samo przeszło czy przy pomocy leków???
            • Gość: lulu Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 22:45
              Nie obeszło się bez leków , ale to były głównie ziołowe.
          • Gość: ann Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.chello.pl 12.04.05, 23:01
            to prawdziwe Macondo masz w domu:)))
        • Gość: krakowianka Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 11:01
          zwykły internista może i na początku jest dobry ale potem jak się uda to lepszy
          byłby neurolog.rzeczywiście może to tylko przemęczenie ale lepiej się
          upewnić.na własną rękę,jakimiś ziołówkami się lepiej nie leczyć.
    • Gość: x Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 22:16
      Może jesteś przeciążona pracą. Przy kociokwiku pracowym to się zdarza.
      • joko5 Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ 13.04.05, 08:12
        Obawiam się, że to może być coś więcej. Zawsze miałam problemy np. z nauką na
        pamięć wiersza.
        • Gość: Magda Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.3vnet.pl 13.04.05, 08:43
          Proponuje wizyte u neurologa.Ja tez mam problemy z pamiecia ,najgorsze ze z
          przeszlosci duzo juz nie pamietam,a terazniejszosc rowniez.U mnie wystepuje
          miazdzyca tetnic mozgowych[dziedzicze po dziadku] ,jak rowniez powodem jest
          niedokrwienie mozgu.Z tym problemem chodzilam ,jak skonczylam 30 lat ,[w
          przeszlosci nie mialam problemow z nauka],ale lekarze ,coz ,wrecz
          wysmiewania,"w tym wieku, problemy?".Nawet chcialam sie zapisac na badanie
          pamieci ,ale to dla osob po 60-ce.Trafilam na wspaniala neurolog ,ktora
          najpierw przeprowadzila badania[rozne testy],i niestety jest to przyczyna
          organiczna ,a nie zaburzenia wegetatywne.Biore nootropil na dokrwienie mozgu i
          to mi pomaga ,oprocz tego inne leki ,ale to zwiazane z zaburzeniami neurol.
          kregoslupa.Cwiczyc pamiec to przede wszystkim ,duzo czytac i czytac !Ale wiesz
          przyczyny zaburzen pamieci jest wiele i tylko lekarz podchodzac do pacjenta
          powaznie znajdzie przyczyne.
          • Gość: Majka Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.wroclaw.mm.pl 13.04.05, 08:49
            Magda, to może podaj namiary na swojego lekarza. Tak dziś trudno znaleźć
            dobrego (zainteresowanego) lekarza. Może komuś się przyda. Sama zauważam
            kłopoty z pamięcią. Ostatnio się załamałam bo nie mogę sobie przypomnieć tematu
            z matury z polskiego :(
            No dobra, było to naście lat temu, ale zawsze pamięć miałam super i byłam
            prawdziwą skarbnicą wiedzy dla otoczenia. A teraz? Koszmar!
            • Gość: Magda Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.3vnet.pl 13.04.05, 09:10
              Ja jestem z opolskiego, a ty?
              • Gość: Magda Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.3vnet.pl 13.04.05, 09:22
                A moze to tarczyca ?
                • Gość: Majka Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.wroclaw.mm.pl 13.04.05, 12:17
                  Ja jestem z Wrocławia. Tarczyca może być przyczyną zapominania??
                  • janka111 Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ 14.04.05, 09:22
                    Tarczyca może być przyczyną. Hormony tarczycy są bardzo wazne dla organiznu
                    sterują całą chemią w nas. Zrób TSH, FT3, FT$, przeciwciala Tg i TPO, zdrowie
                    najwazniejsze.
                    • joko5 Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ 14.04.05, 10:24
                      Jeśli to tarczyca to i może problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi są jej
                      przyczyną pomimo utrzymywania diety. Gdzie zbadać w/w parametry, czy w zwykłym
                      laboratorium?
                      • Gość: krakowianka Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 11:17
                        U internisty możesz "wyprosić" badanie TSH.jak ono wyjdzie źle to skieruje Cię
                        do endokrynologa.Kłopoty z wagą mogą być spowodowane też chorobą
                        tarczycy.zazwyczaj jest tak-przy niedoczynności się tyje,jest się sennym itd,
                        przy nadczynności się chudnie.warto zrobić to badanie.
                        • joko5 Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ 14.04.05, 12:44
                          Jadę dziś do laboratorium robić badania, oprócz TSH co jeszcze zbadać? Badania
                          nie są drogie, więc nie idę do lekarze po skierwanie.
                        • Gość: Q Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 13:17
                          Hey,

Tak czytam wypisz wymaluj ja.
                          Ostatnio, powodu "jakiegoś" tam guzka w piersi, dostałam całą listę rzeczy do
                          zbadania ... i właśnie "dla próby" dostałam min.dawkę hormonu tarczycy, przy
                          którym niby waga ma spadać ... a ja tylko jem i końca nie widać.

Problemy z wagą (x-letnie), senność etc. to moje objawy ! Sądziłam, że jeśli
                          zacznę brać ten hormon to będzie tylko lepiej ... a jest gorzej :(((
                          • joko5 Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ 14.04.05, 13:21
                            Odezwę się za kilka dni jak będę miała wyniki. Zaczęło się od problemów z
                            pamięcią a skończyło na być może ustaleniu problemów z wagą. Pozdrawiam.
                          • to-ja-007 Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ 14.04.05, 17:32
                            > Problemy z wagą (x-letnie), senność etc. to moje objawy ! Sądziłam, że jeśli
                            > zacznę brać ten hormon to będzie tylko lepiej ... a jest gorzej :(((

Iles lat sie zle czulas i liczysz ze po zazyciu leku stanie sie cud?
                            Nie wiem jaka masz chorobe ale np. przy niedoczynnosci tarczycyc spowodowanej
                            Hashimoto unormowanie sie hormonow i powrot do stanu normalnego moze trwac do 2
                            lat.

Po zmianie dawki - trzeba czekac min. 6 tyg. zeby sie hormony unormowaly.
                            Bardzo czesto minimalna dawka, od jakiej zaczyna sie leczenie nie wystarcza i
                            dalej ma sie niedoczynnosc, czasami wlasnie bywa gorzej niz przed rozpoczeciem
                            leczenia. Dlatego jesli ktos bez sprawdzenia hormonow ma brac 25 mg to lepiej w
                            ogole nic nie brac.
                            • Gość: krakowianka Re: PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:48
                              zgadzam się z Tobą.na efekt trzeba czekać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka