03.05.05, 12:09
Mój brat już od dłuższego czasu ma mokry kaszel , który objawia się
szczególnie rano z odksztuszaniem .Martwię się , bo trwa to bardzo długo,
robił test alergiczny (plecy- na pyłki), ale na nic nie wyszło
uczulenie.Dodam,że pracuje na budowie i może te zaprawy , proszki mają wpływ
na te męczącą dolegliwość.
Proszę pomóżcie! Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bb12 Re: KASZEL ?? 03.05.05, 18:21
      Testy badają jeden rodzaj alergii-IgE zależne.Są jeszcze 3 inne typy ,które w
      testach nie wychodzą.Dlatego mówi się o roli pomocniczej w diagnostyce.

Warto nawilżać nos solą fizjologiczną[np.Marimer,Sterimar-wypłukiwanie
      alergenów,dbanie o śluzówkę nosa],zastosować jakiś lek przeciwhistaminowy
      np.Zyrtec i środek wykrztuśny-by pozbyć się wydzieliny z oskrzeli.
      W oskrzelach zbiera się wydzielina ,która w nocy spływa z zatok i nosa[nie ma
      wtedy odruchu połykania]i rano jest odkrztuszana.
      • Gość: viscin Re: KASZEL ?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.05.05, 18:36
        Ja tak kaszlę od listopada ubiegłego roku!Lekarz pierwszego kontaktu dawał mi
        leki rozrzedzające wydzielinę (jest bardzo lepka!),zero badań -tylko
        osłuchowe,sama stosowałam (i stosuję!) PECTOSOL, ale ja mam suchy kaszel!
        Przedtem (z rok temu!)byłam u lekarza pulmunolog, ale okazało się że miałam
        uczulenie na jeden ze stosowanych leków. Kaszel co prawda mam mniejszy ale
        nadal meczący, najgorszy z rana, taki napadowy! Nie wiem gdzie się udac do tego
        pulmunologa (który jest zarazem alergologiem! czy może do laryngologa? Ja tez
        podejrzewam,że to coś co "zmusza" mnie do kaszlu tkwi w zatokach!
        • arnick_a Re: KASZEL ?? 03.05.05, 19:31
          Gość portalu: viscin napisał(a):

> mam suchy kaszel
          > Kaszel co prawda mam mniejszy ale
          > nadal meczący, najgorszy z rana, taki napadowy!
          Palisz?
        • bb12 Re: KASZEL ?? 03.05.05, 19:36
          Viscin
          konieczny alergolog- pulmonolog.Taki kaszel może świadczyć o astmie oskrzelowej.
          Niekoniecznie musi to być astma,ale leki rozszerzające oskrzela i
          przeciwzapalne powinny wyciszyć nadreaktywność oskrzeli.
          Najlepsze połączenie leków to Serevent +Flixotide[najnowsze dane].Dodatkowo
          leczenie można wspomóc Singulairem.Wymienione przeze mnie leki są wyłącznie na
          receptę i o ich zastosowaniu decyduje lekarz.Dodam iż są bardzo bezpieczne.Z
          powodzeniem stosuje się je u malutkich dzieci.
          • Gość: viscin Re: KASZEL ?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.05.05, 10:18
            dzięki za radę-zaraz zamówię wizyte u tego alergologa-pulmonologa,tym
            bardziej,ze mi się wydaję ,ze chyba mam zadatki na ASTMATYKA! Palić -nie palę
            kiedys paliłam ,ale to było ze 100 lat temu i b. mało! -kilka fajek w ciagu
            dnia ,tak dla szpanu ale rzuciam to draństwo, bo mi zupełnie "nie szło!" Teraz
            unikam dymu tytoniowego i tak się cudownie skada,że w moim otoczeniu NIKT nie
            fuja! POZDARAWIAM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka