Dodaj do ulubionych

ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY

31.05.05, 13:00
Moja 15 letnia córka cierpi na atopowe zapalenie skóry,przez cały rok ma
wysypke na rekach która zamienia sie czesto w piekace rany. Robiła testy
alergiczne które wykazały uczulenia tylko na plesnie z które wystepuja w
porze jesieni. Wydeptałam już tyle ścierzek po lekarzach ze mam dość i ona
tez.Wszyscy pchaja tylko sterydy ktore pomagaja tylko na jakis czas potem
nawrót wysypki.Moze ktos mi poradzi czy sa inne sposoby zeby sobie z tym
radzic bez sterydow.A moz inne forum poswiecone alergią gdzie mogłabym
uzyskac porady.
Obserwuj wątek
    • no-surprises Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 31.05.05, 15:11
      Kiedyś przypadkiem natrafiłam
      www.atopowe-zapalenie.pl/forum/index.php
      • kret24 Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 31.05.05, 15:38
        Są też kremy bez sterydów: Elidel (ok. 100 zł) i Protopic (ok. 200zł). Doustnie
        leki antyhistaminowe np. Clemastin. Dodatkowo olej z wiesiołka i ogórecznika.
        Do mycia Hascosan płyn.
    • lilla.pelicia Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 01.06.05, 00:39
      To zwykle mija, osłabia się po okresie dojrzewania. Ja do 16 roku życia byłam
      cała zsypana, w pękających ranach zwłaszcza w zgięciach łokci, kolan. Potem
      nagle przeszło. Teraz wychodzi co jakiś czas, w sezonie grzewczym, w ilości 1-2
      liszajki w łokciach albo plamka na policzku. Też nie byłam na nic uczulona, za
      to 15 lat smarowana sterydami :(
      Teraz użeram się z tym u córki 2 letniej, jest raz lepiej raz gorzej ale nigdy
      tak źle jak u mnie. Pomaga: dolewanie do kąpieli olejku balneum/Oilatum/płynu
      Nivea dla dzieci z oliwką. Smarowanie kremami typu Lipobase, Cutibase (mocno
      natłuszczające). W ostateczności, gdy jest bardzo źle - Zyrtec i raz przez
      tydzień stosowałam Cutivate - maść sterydową ale tylko raz. Żadnych oliwek,
      balsamów, kremów, kosmetyków oprócz mydełka dla niemowląt Bobas i mydełka
      Nivea. Inne podrażniają (moją córkę, niekoniecznie twoją, musisz wypróbować aż
      znajdziesz takie które nie podrażnia).
      Mam nadzieję że choć trochę pomogłam, współczuję córce bo wiem jaki to koszmar :
      (
    • dyrma Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 01.06.05, 09:57
      Witam
      Napisałaś że Twoja córka ma alergię na pleśnie - niestety one nie występują
      tylko jesienią - w domu najczęściej w ziemi kwiatowej, jeżeli chodzi do szkoły,
      to zwróć uwagę czy nie ma grzyba na ścianach. Spróbuj może homeopatii.

www.alergie.pl
      www.atopowe-zapalenie.pl/zapalenie/
      www.alergia.org.pl/pacjent/pacjent.htm
    • kromalina Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 02.06.05, 23:35
      nie mam 15 lat, tylko 20 więcej :) Kiedyś miałam atopowe zapalenie skóry, testy
      wykazały uczulenie na bardzo duzo rzeczy. Brałam sterydy a pomogła mi kuracja u
      Bonifratrów. Dostałam zioła, syrop i krople, zazywałam systematycznie. Po pół
      roku pomogło. Teraz wysypka pojawia się tylko wtedy, gdy mam jakieś stresy. Ale
      ma mocno ograniczony zasięg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka