Dodaj do ulubionych

Odruch podeszwowy

10.06.05, 17:45
słyszałam ze powinnam sprawdzic swojej córce (14 lat) odruch podeszwowy. jak
mam to dokladnie zrobic zeby bylo prawidlowo?czy są tu jakies wymagania?
Obserwuj wątek
    • franc_tireur Re: Odruch podeszwowy 11.06.05, 03:14
      Nowaasia1, ja sobie tak czytam co tu ludzie wypisują i z podziwu wyjść nie mogę...
      Pierwszy raz słyszę, żeby jakaś mama powinna badać dziecku odruchy. To jest
      część badania lekarskiego. Właśnie dlatego, że lekarz przeszedł długą drogę,
      żeby wiedzieć jak taki odruch się wywołuje, jak go ocenić, o czym on świadczy itd.
      I nie jest to kwestia wiedzy wyłącznie książkowej, ale nabytego w takim
      ocenianiu doświadczenia.

To tak, jakbym na jakimś forum zadała pytanie: "Słyszałam, że powinnam sobie
      przerobić piecyk gazowy tak, żeby mi napędzał malucha. Kto wie jak?"
      I co? Teoretycznie to może i jakoś możliwe, może i znalazłabym w internecie
      kogoś, kto by mi powiedział jak to zrobić. Ale co jeśli się nie uda albo jeśli
      wskutek przeróbki przy pierwszej przejażdżce się zaczadzę ze skutkiem śmiertelnym?

Nie zrozum mnie źle - nie chcę Cię tu jakoś obśmiać. Dobrze Ci życzę. Naprawdę
      nie rozumiem, dlaczego miałabyś to robić? Może to wcale niepotrzebne? A jeśli
      coś się rzeczywiście dzieje i przydałoby się wykonać takie badanie, powinien je
      przeprowadzić lekarz, a nie mama poinstruowana w necie.
      Niezmiennie życzę zdrowia.
    • terazoszolom Re: Odruch podeszwowy 15.06.05, 23:12
      to chyba lekarz powinien robić a nie Ty?

nie wiem co rozumiesz jako "jakies wymagania"? na pewno będzie musiała być na
      bosaka. skoro koniecznie chcesz sprawdzić to możesz podrażnić czyms twardym,
      ostrym (długopis?) podeszwy stóp w pozycji leżącej na plecach. standardowo
      powinny się zgiąć palce, ale czy to wystarczy to nie wiem. i do czego ci to
      potrzebne? po co dziewczynę stresować drapaniem po nogach?
      • franc_tireur Re: Odruch podeszwowy 16.06.05, 12:33
        O, i na przykład to jest opis "prawie dobry", bo niekompletny i na jego
        podstawie nie da się przeprowadzić badania prawidłowo.
        Chociaż akurat ostateczna konkluzja rozsądna.
        :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka