nowaasia1 10.06.05, 17:45 słyszałam ze powinnam sprawdzic swojej córce (14 lat) odruch podeszwowy. jak mam to dokladnie zrobic zeby bylo prawidlowo?czy są tu jakies wymagania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franc_tireur Re: Odruch podeszwowy 11.06.05, 03:14 Nowaasia1, ja sobie tak czytam co tu ludzie wypisują i z podziwu wyjść nie mogę... Pierwszy raz słyszę, żeby jakaś mama powinna badać dziecku odruchy. To jest część badania lekarskiego. Właśnie dlatego, że lekarz przeszedł długą drogę, żeby wiedzieć jak taki odruch się wywołuje, jak go ocenić, o czym on świadczy itd. I nie jest to kwestia wiedzy wyłącznie książkowej, ale nabytego w takim ocenianiu doświadczenia. To tak, jakbym na jakimś forum zadała pytanie: "Słyszałam, że powinnam sobie przerobić piecyk gazowy tak, żeby mi napędzał malucha. Kto wie jak?" I co? Teoretycznie to może i jakoś możliwe, może i znalazłabym w internecie kogoś, kto by mi powiedział jak to zrobić. Ale co jeśli się nie uda albo jeśli wskutek przeróbki przy pierwszej przejażdżce się zaczadzę ze skutkiem śmiertelnym? Nie zrozum mnie źle - nie chcę Cię tu jakoś obśmiać. Dobrze Ci życzę. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego miałabyś to robić? Może to wcale niepotrzebne? A jeśli coś się rzeczywiście dzieje i przydałoby się wykonać takie badanie, powinien je przeprowadzić lekarz, a nie mama poinstruowana w necie. Niezmiennie życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
terazoszolom Re: Odruch podeszwowy 15.06.05, 23:12 to chyba lekarz powinien robić a nie Ty? nie wiem co rozumiesz jako "jakies wymagania"? na pewno będzie musiała być na bosaka. skoro koniecznie chcesz sprawdzić to możesz podrażnić czyms twardym, ostrym (długopis?) podeszwy stóp w pozycji leżącej na plecach. standardowo powinny się zgiąć palce, ale czy to wystarczy to nie wiem. i do czego ci to potrzebne? po co dziewczynę stresować drapaniem po nogach? Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Odruch podeszwowy 16.06.05, 12:33 O, i na przykład to jest opis "prawie dobry", bo niekompletny i na jego podstawie nie da się przeprowadzić badania prawidłowo. Chociaż akurat ostateczna konkluzja rozsądna. :) Odpowiedz Link Zgłoś