Dodaj do ulubionych

SOCZEWKI KONTAKTOWE A PIASEK W OCZACH!!!

27.06.05, 11:51
Czy jeżeli noszę soczewki kontaktowe miesieczne J&J i ostatnio zaczęłam
odczuwać piasek w oczach, to powinnam zmienić soczewki?Oczy mi się trochę
męcza i nie mogę długo siedzieć przed kompem :/ a właściwie moja praca polega
na siedzeniu przed kompem:( Co robić?
Obserwuj wątek
    • photoart Re: SOCZEWKI KONTAKTOWE A PIASEK W OCZACH!!! 27.06.05, 16:49
      też mam podobnie. Okulistka twierdziła, że może to być czasami założenie
      soczewek "na lewą stronę".
      Rozumiem, że nie przekroczyłaś czasu zalecanego do noszenia i trzymasz je po
      zdjęciu w zawsze świeżym roztworze.
      W każdym razie ja otrzymałem nauczkę. Przez tydzień nie zdejmowałem soczewek i
      nabawiłem się jakiegoś wstrętnego zapalenia. Teraz szkła kontaktowe noszę
      wyłącznie od święta
    • mantii Re: SOCZEWKI KONTAKTOWE A PIASEK W OCZACH!!! 28.06.05, 10:24
      Nie nie przekroczyłam czasu noszenia soczewek :) Dlaczego tak długo nosiłaś
      soczewki? Przecież wiadomo , że to niebezpieczne, szkoda że teraz juz nie
      możesz nosić , bp to dużo wygodniejsze od okularów. Ja przeczytałam że po
      niektórych soczewkach tak po prostu jest, że zaczynają uwierać po jakimś
      czasie, trzeba krople zapuszczać, albo wczesniej zdejmować. Ale przczytałam
      tez, że są jednodniowe soczewki Dailies Ciby Vision, akurat o tych dziewczyny
      pisały, ze mozna je nosić do 16 godzin. To jak dla mnie bardzo dużo, bo ja
      nosiłam góra 8 godzin :) Poza tym podobno mają jakis składnik, który uwalnia
      się podczas mrugania i nawilża soczewkę, wiec może takie sobie zakupie i bedzie
      dobrze:) Jeszcze z lekarzem to skonsultuje, ale przy tych J&J nei moge zostać,
      bo się zamęcze.
      • anikasak Re: SOCZEWKI KONTAKTOWE A PIASEK W OCZACH!!! 28.06.05, 11:33
        Dailies Ciby na pewno będą lepsze niż jednorazówki Johnsona, bo są z lepszego
        materiału zrobione. Ale w ogóle dziwię się, że na co dzień opłaca ci się nosić
        jenorazówki? Pewnie że to wygodniejsze, bo nie trzeba się z pudełkami i płynami
        tłuc i bezpieczniejsze, bo nie ma ryzyka infekcji przy codziennie nowej parze,
        ale taniej wyjdą ci np. o2optix - też są do długiego noszenia w ciągu dnia :) I
        krople sobie kup nawilżające, np. Systane są bardzo dobre (ok 30 za pudełko
        wprawdzie ale się opłaca, są w aptekach), albo Aquify - są tam gdzie soczewki.
    • dzidzia72 Re: SOCZEWKI KONTAKTOWE A PIASEK W OCZACH!!! 28.06.05, 13:17
      hej:)kiedyś miałam podobnie...lekarz stwierdził, że niektóre osoby maja większą
      suchość oczu i dlatego ..szczególnie przy komputerze własnie..odczuwaja taki
      piasek pod powiekami. kup sobie takie łzy w płynie..tylko zanim zakropisz
      sprawdź czy można je stosować na soczewki. a może przed kompem będziesz nosić
      okulary a poza tym szkła??pozdrawiam
      • alaskahuska Re: SOCZEWKI KONTAKTOWE A PIASEK W OCZACH!!! 28.06.05, 16:05
        Ja także od niedawna testuję soczewki Johnsona, ale 2-tygodniowe i zauważyłam o
        wiele lepszą ich tolerancję od kiedy zaczęłam używać kropli nawilżających Tears
        Naturale II. Mogą być stosowane u osób noszących soczewki. W aptece kupisz bez
        recepty ok. 17 zł
    • autumna przy kompie rzadziej mrugasz niż normalnie 28.06.05, 16:15
      No i stąd gorsze nawilżanie oka. Ja do kompa wolę okulary.
    • bzzzk Re: SOCZEWKI KONTAKTOWE A PIASEK W OCZACH!!! 29.06.05, 01:38
      ja mam z natury zbyt suche oczy, więc przy soczewkach, ktore i tak noszę raczej
      okazjonalnie, musze używać nawilżających kropli, przetestowałam różne i
      najlepsze okazały się krople Hylocomod, bardzo tanie nie są, ale to jedyne
      których zakraplanie 2 razy dziennie mi wystarczało. i opakowanie jest takie, że
      można uzywać ich 12 tygodni po otwarciu. na tyle mniej więcej starczają.
      najlepiej jakbyś wybrała się do okulisty, żeby wykluczyć zapalenie spojówek lub
      inne infekcje, bo w końcu z oczami lepiej uważać, ale jak nic złego nie będzie
      się działo, to pewnie po prostu oczy za bardzo wysychają. szczególnie przed
      kompem.
      pzdr.
    • lunek4 Zmień soczewki, albo zakup kropelki 29.06.05, 10:17
      Zmień soczewki, albo zacznij uzywać kropelek do oczu, choć wiem że jest to
      trochę uciążliwe. Przed kompem możesz nosić okulary. Z doświadczenia wiem, że
      niestety soczewki Johnsona mają to do siebie, że męczą sie w nich oczy, jak się
      za długo w nich przebywa i zaczynasz odczuwać dyskomfort.
      Wiem , że O2optix soczewki są dobre dokompa, bo mają duża przepuszczalność
      tlenu i możesz w nich na prawde dlugo siedziec, soczewki Night and Day są
      dobre, no bo wiadomo nosisz je caly czas, wiec przepuszczalnosc jest bardzo
      wysoka, zapominasz ze nosisz soczewki. Faktycznei niezle są te jednodniowe
      Dailies - teraz je testuje, można w nich dlugo siedziec, trochę czuje si e w
      nich jakbym zakraplala sobie sztuczne łzy, a tego nie robie. Ja podaje akurat
      soczewki Ciby Vision, bo odkąd zrazilam sie do J&J to tylko te noszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka