Dodaj do ulubionych

Gryźć leki???

07.07.05, 18:38
Czy jeśli zamiast połykać cała tabletke, ja ją najpierw gryze a dopiero
później połykam,to robie cos złego, w sensie czy lek działa mniej
skuteczne.Pytam, bo mam wielkie problemy z połykaniem nawet małych tabletek,
a niektóre piguły sa takie wielkie(np. Centrum) że nie mam wyjścia jak je
pogryźc.
Obserwuj wątek
    • jola.pedagogspoleczny Re: Gryźć leki??? 07.07.05, 20:53
      Trudno powiedziec czy masz gryzc leki... Niektore mozna a inne nie. Czasami na
      ulotce wewnatrz opakowania jest napisane, ze danych tabletek nie mozna
      przekrawac czy gryzc ale nalezy polykac je w calosci.
      Pozdrawiam!
      PS Jesli masz problemy z polykaniem to nie jest to pewnie zwiazane z wielkoscia
      tabletki, tylko z nastawieniem (pewnie podswiadomie uwazasz lub moze nawet
      boisz sie, ze nie uda ci sie polknac tabletki, bo kiedys ci sie to nie udalo i
      masz zle wspomnienia). Glowa do gory- przy polykaniu po prostu nie mysl o tym-
      chop siup i po sprawie;-)
      • xxx69 Re: Gryźć leki??? 08.07.05, 13:53
        jola.pedagogspoleczny napisała:

> Trudno powiedziec czy masz gryzc leki... Niektore mozna a inne nie. Czasami
        na
        > ulotce wewnatrz opakowania jest napisane, ze danych tabletek nie mozna
        > przekrawac czy gryzc ale nalezy polykac je w calosci.
        > Pozdrawiam!
        > PS Jesli masz problemy z polykaniem to nie jest to pewnie zwiazane z
        wielkoscia
        >
        > tabletki, tylko z nastawieniem (pewnie podswiadomie uwazasz lub moze nawet
        > boisz sie, ze nie uda ci sie polknac tabletki, bo kiedys ci sie to nie udalo
        i
        > masz zle wspomnienia). Glowa do gory- przy polykaniu po prostu nie mysl o tym-

> chop siup i po sprawie

Widze, że prawdziwa z Ciebie pedagog:)Rzeczywiście kiedyś nie mogłem przełknąć
        ale nie tabletki tylko kawałka kotleta:)Nie mogłem oddychać chyba przez 5 min.
        i już myslałem, że się porzegnam z tym pięknym światem,ale udało mi się jakoś
        go zwrócić.Niemniej mam odtego lęk przy połykaniu wiekszych kęsów.Dzieki za
        fachową opinie Snajper55, postaram się wziaść się w garść.Pzdr
    • jola.pedagogspoleczny Re: Gryźć leki??? 07.07.05, 20:53
      Trudno powiedziec czy masz gryzc leki... Niektore mozna a inne nie. Czasami na
      ulotce wewnatrz opakowania jest napisane, ze danych tabletek nie mozna
      przekrawac czy gryzc ale nalezy polykac je w calosci.
      Pozdrawiam!
      PS Jesli masz problemy z polykaniem to nie jest to pewnie zwiazane z wielkoscia
      tabletki, tylko z nastawieniem (pewnie podswiadomie uwazasz lub moze nawet
      boisz sie, ze nie uda ci sie polknac tabletki, bo kiedys ci sie to nie udalo i
      masz zle wspomnienia). Glowa do gory- przy polykaniu po prostu nie mysl o tym-
      chop siup i po sprawie;-)
    • snajper55 Re: Gryźć leki??? 07.07.05, 21:04
      xxx69 napisał:

> Czy jeśli zamiast połykać cała tabletke, ja ją najpierw gryze a dopiero
      > później połykam,to robie cos złego, w sensie czy lek działa mniej
      > skuteczne.

Najlepiej przyjąć, że nie należy. Wiele tabletek jest powlekana specjalnymi
      warstwami, aby rozpuścić się w określonym miejscu przewodu pokarmowego. Gdy je
      zgryziesz, tabletka rozpuści się w najpóźniej w żołądku, co może spowodować, że
      w ogóle nie zadziała. Inne tabletki uwalniają substancję czynną ze swojej
      powierzchni. Rozgyzając taką pigułe gwałtownie przyspieszasz uwalnianie się tej
      substancji ze skutkami często opłakanymi. Tak więc - lepiej połykać.

S.
      • aga-83 Re: Gryźć leki??? 08.07.05, 15:34
        Lepiej nie gryzc. Po co masz sobie niszyc przelyk, jamę ustna, i zoladek skoro mozesz tylko zolądek??? Tabletki typu Centrum i tak nie szkodzą, ale przeciwzapalne, czy sterydy to nie radze.
        • jola.pedagogspoleczny Re: Gryźć leki??? 08.07.05, 18:34
          Tak sobie myslalam od wczoraj o problemie polykania lekow- zastanawialam sie,
          jak rozni ludzie sobie z tym radza i wymyslilam, co ci jeszcze moge napisac:
          -niektorzy prawie wkladaja sobie tabletke do gardla i szybciutko polykaja;
          -niektorzy (jesli jest to dozwolone) przekrawaja tabletki na pol- ale osobiscie
          nie radze, bo wtedy czesto te ostre strony i kanty draznia podniebienie i
          gardlo i tez nie jest przyjemnie;
          -niektorzy pija wczesniej (przed polknieciem) kilka lykow plynow np wody czy
          herbaty i zaraz potem (nie zastanawiajac sie nad tym) polykaja tabletki- ten
          sposob ja strosuje i nie narzekam;-)
          Pozdrawiam!
          PS Wiem, ze czasem wysylaja mi sie odpowiedzi po dwa razy- mam problem z kompem-
          zacina sie i tak sie dzieje. Mam nadzieje, ze to juz przeszlosc...

• jola.pedagogspoleczny Re: Gryźć leki??? 08.07.05, 18:34
          Tak sobie myslalam od wczoraj o problemie polykania lekow- zastanawialam sie,
          jak rozni ludzie sobie z tym radza i wymyslilam, co ci jeszcze moge napisac:
          -niektorzy prawie wkladaja sobie tabletke do gardla i szybciutko polykaja;
          -niektorzy (jesli jest to dozwolone) przekrawaja tabletki na pol- ale osobiscie
          nie radze, bo wtedy czesto te ostre strony i kanty draznia podniebienie i
          gardlo i tez nie jest przyjemnie;
          -niektorzy pija wczesniej (przed polknieciem) kilka lykow plynow np wody czy
          herbaty i zaraz potem (nie zastanawiajac sie nad tym) polykaja tabletki- ten
          sposob ja strosuje i nie narzekam;-)
          Pozdrawiam!
          PS Wiem, ze czasem wysylaja mi sie odpowiedzi po dwa razy- mam problem z kompem-
          zacina sie i tak sie dzieje. Mam nadzieje, ze to juz przeszlosc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka