Dodaj do ulubionych

Fibrynogen

07.07.05, 19:41
Moja żona robiła wyniki krwi i wyszły takie wyniki:
Fibrynogen - 96,9 norma 200-400
ASP AT (GOT) 14,0 norma 5-40
ALAT (GPT) 6,0 norma 5-31
Bilirubina 0,4 norma do 1,2 mg/%
W laboratorium powiedzieli że tak niski poziom fibrynogenu może być
spowodowany marskością wątroby i nie wiem co myśleć o tym. Czy ktoś mógłby
wyjaśnić w przybliżeniu przyczyny tak słabego wyniku tego fibrygenu.
Dodatkowo dodam że standartowe wyniki krwi(hemoglobina , białe,czerwone
krwinki, leukocyty, itp.) są w dolnych granicach norm.
Pozdrawiam
Piotr
Obserwuj wątek
    • aniusia1983 Re: Fibrynogen 07.07.05, 21:22
      spadek fibrynogenu obserwuje sie własnie w przewleklych chorobach watroby
      • burpot Re: Fibrynogen 08.07.05, 07:47
        Ok, ale jeszcze wyczytałem że "obniżony występuje w marskości wątroby, w
        nowotworach, w wyniku działania niektórych leków, w skazach" i nie wiem co
        myśleć, dlatego że żona żadnych specjalnych leków nie bierze, badanie robiła w
        trakcie miesiączki gdzie wyczytałem że wtedy poziom fibrynogenu jeszcze wzrasta.
        Pozdrawiam
        Piotr

• aniusia1983 Re: Fibrynogen 08.07.05, 10:37
          to właśnie sa przewlekłe choroby wątroby, przepraszam za niesprecyzowanie,
          radzę po prostu powtórzyć badania, nie znam sie może za bardzo, nie mam
          doswiadczenia dopero studiuje,ale skoro nastepne parametry dotyczace watroby sa
          prawidlowe, to moze po prostu laboratorium sie pomyslilo. tez tak sie moze
          zdarzyc, moze odczynniki mieli stare a moze cos sie zepsulo, zdarza sie
          niestety. oprocz bledow laboratoryjnych moglo dojsc do bledow
          przedlaboratoryjnych dotyczacych sposobu pobierania, przechowywania i transporu
          probki, np krew sie wykrzepila czy cos takiego. skonsulujcie sie z lekarzem,
          moze po prostu badanie trzeba powtorzyc. pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka