yela1 24.07.06, 17:57 No właśnie...nie wiem nawet jak to się pisze...przez ks czy x?? Co sądzicie o tym imieniu? (Chodził taki jeden do mojej szkoły) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Aksel/ Axel 24.07.06, 18:04 Witaj Axel pisze się przez x zagramanicą, a w PL w ani przez x, ani przez ks, bo to Absalon/Absalom. Podobno )) Ale oczywiście na pewno się zdarza, że panie urzędniczki zarejestrują właśnie Ax/ksela. Jak na Polskę, brzmi MSZ trochę głupio w formie Aksel, bo ma właściwie żadne tradycje w tej postaci, kojarzy mi się z aksonem, czyli neurytem, brzmi trochę jak pojęcie biologiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aksel/ Axel 24.07.06, 21:37 Nie podoba mi sie, jest takie niedkonczone. Mam nadzieje, ze w Polsce, jesli wogole, jest rejestrowane jako Aksel. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Aksel/ Axel 24.07.06, 21:45 Jednoznaczne skojarzenie ze wschodnioniemieckim bokserem(((. Nie podoba mi sie... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Aksel/ Axel 24.07.06, 22:28 na forum Zobaczcie, jest mama Aksela Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Aksel/ Axel 15.11.06, 18:06 Aksela? Czy na pewno -e nie ejst ruchome? Ja bym powiedziala Aksla, ale moge sie mylic... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aksel/ Axel 24.07.06, 22:40 Mnie się kojarzy z Axlem Rosem. A jako, że ów się z Kurtem C. nie lubił, to i imię mi się nie podoba. Spotkałam kilka lat temu małego Akselka i w pierwszym momencie nie byłam pewna, czy - na oko - nastoletnia mama, woła synka czy pieska... Odpowiedz Link Zgłoś
aga_lub_marcin Re: Aksel/ Axel 12.10.06, 21:40 Mój mąż chce żeby nasz synek miał na imię Aksel.Już wiemy. że to jest chłopiec.Sądzicie że mogą być problemy z zarejestrowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Aksel/ Axel 12.10.06, 23:05 Axel to biblijny Absalon,forma Axel powstala juz w XIII wieku. Absalon oznacza "ojciec pokoju".Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi43 Re: Aksel/ Axel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 20:05 Znam ze słyszenia 5-letniego Aksela(Aksla). Dziecko z piekła rodem... Super niania miałaby pełne ręce roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aksel/ Axel 13.10.06, 20:51 aka10 napisała: > forma Axel powstala juz w XIII wieku. Z tym, że nie w PL, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lotos.flower Re: Aksel/ Axel 29.10.06, 08:29 ja mama Aksela cieszę się że dałam się namówic mężowi na takie imie dla synka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga_lub_marcin Re: Aksel/ Axel 05.11.06, 21:39 Lotos kochanie widziałam Cię na "zobaczcie"i właśnie chciałam się jakoś skontaktować,żeby zapytać czy w urzędzie nie miałaś problemów z rejestracją? Skąd jesteś wogóle? Twój Akselek śliczny jest)Ja już do brzuszkamówię też Aksel,więc jedyny problem czy zarejestrująi czy ksiądz ochrzci,bo w kalendarzu nie znalazłam niestety. PS Mam nadzieję że tu zajrzysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi43 Re: Aksel/ Axel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 22:07 Aksel/Axel którego ja znam (głównie ze słyszenia) mieszka w Polsce - nie wiem czy jest chrzczony a jeśli tak - czy były jakieś problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_lub_marcin Re: Aksel/ Axel 14.11.06, 12:17 dzięki pipi43 za odpowiedz,mam nadzieję że u nas nie bedzie nikt stwarzał problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
lotos.flower Re: Aksel/ Axel 16.11.06, 13:59 problemów nie było w urzedzie tylko musiał byc Aksel nie Axel na chrzcie ksiądz kręcił nosem, zapytał co to za imie. To jest szwedzka odmiana Aleksandra i takie imie dostał na chrzcie. Nie wiem czy w przyszłości beda z tym jakies problemy. Ale skoro byliśmy juz w kościele na mszy no to tak zostało. A w kalendarzu jest 2 wrzesnia (Axel) p.s. jesteśmy z Bielska Odpowiedz Link Zgłoś
aga_lub_marcin Re: Aksel/ Axel 18.11.06, 08:58 lotos.flower napisała: > > problemów nie było w urzedzie tylko musiał byc Aksel nie Axel > na chrzcie ksiądz kręcił nosem, zapytał co to za imie. To jest szwedzka odmiana > Aleksandra i takie imie dostał na chrzcie. Nie wiem czy w przyszłości beda z t > ym jakies problemy. Ale skoro byliśmy juz w kościele na mszy no to tak zostało. > A w kalendarzu jest 2 wrzesnia (Axel) > p.s. jesteśmy z Bielska Dziękuję Lotos Flower.Czyli jeśli dobrze zrozumiałam w Urzędzie nadaliście Aksel a na chrzcie Aleksander? Ja szczerze mówiąc wolałabym wszędzie tak samo,ale jak nie będzie wyjścia... Ewentualnie nie ochrzczę, ale wtedy moja mama i jej kółko różańcowe mnie zlinczują Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Aksel/ Axel 18.11.06, 10:23 Bez problemu mozna ochrzcic pod imieniem z metryki, jelsi drugie imie na chrzcie bedzie imieniem ze spisu siwetych. Jesli jest roznica miedzy imieniem cywilnym a katolickim, to fakt ten wyjdzie na slubie koscielnym: synek bedzie musial skladac przysiege jako Aleksander... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Aksel/ Axel (Annajustyna) 18.11.06, 12:17 Z tego,co mi wiadomo,moje dwa imiona nie sa imionami swietych.Nigdy nie mialam z tym "koscielnych" problemow.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Aksel/ Axel (Annajustyna) 18.11.06, 12:43 Podalam recepte na wyjatkowo upierdliwego ksiedza))). Barszo czesto s ateraz chrzczone przerozne Wanessy, a swietej tez nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Aga_lub_marcin urodziła Akselka! 13.02.07, 13:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39984&w=57172513 gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Aksel/ Axel 14.11.06, 12:59 Nie podoba mi się to imię i mam dwa automatyczne skojarzenia: Aksel - weksel, Axel - Excel. Odpowiedz Link Zgłoś
zo0 Re: Aksel/ Axel 14.11.06, 22:42 Ja mam inne skojarzenie: aksel pojedynczy? podwójny? czy potrójny? tak czy inaczej trudny skok W PL i przy typowo polskim nazwisku imho moze to imię wygladac rownie dziwnie jak najczesciej walkowane tutaj imiona z kategorii pretensjonalnych, ale juz wolę Aksela (Aksla?)do Absaloma Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aksel/ Axel 16.11.06, 14:08 zo0 napisał: > W PL i przy typowo polskim nazwisku imho moze to imię wygladac rownie dziwnie > jak najczesciej walkowane tutaj imiona z kategorii pretensjonalnych, ale juz > wolę Aksela (Aksla?)do Absaloma A mnie się wydaje Absalom/Absalon bardziej naturalny, wszak jest to imię doskonale znane w kulturze, w odróznieniu od dziwacznego w Polsce Aksla (Aksela?). Absalom Kowalski brzmi b. dobrze, w odróżnieniu od Aksela Kowalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś