Dodaj do ulubionych

torbiel w stawach

11.07.05, 18:30
Cześć Wam wszystkim,

Zrobiłam dzisiaj USG stawów i okazało się, że mam torbiele: jeden w więzadle
rzepkowym a drugi w stawie przedramienno nadgarstkowym.
Dostałam skierowanie na zabieg operacyjny mający na celu usunięcie torbieli.
Czy może ktoś z Was miał podobną diagnozę? Czy operacja jest konieczna i
jakie są przyczyny powstawania takich torbieli? Może ktoś miał podobne
doświadczenia. Please, proszę o pomoc.
Dodam, że nie miałam żadnych urazów.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi!!!
Obserwuj wątek
    • malaga1234 Re: torbiel w stawach 11.07.05, 18:54
      Ja mam torbiel Bekera pod kolanem. Kilka lat temu też miałam, ale wtedy ściągano
      mi pod podglądem USG.Teraz nie robię nic, bo podobno sama się wchłonie.Acha,
      pisano tu,że krioterapia pomaga.
      • aga-83 Re: torbiel w stawach 11.07.05, 22:45
        Hej ja tez to mam w kolanie i wiele innych ciekawostek. W ogole mi nie przeszkadza taka torbiel. O zadnej operacji nie bylo mowy!!! Na zabiegi tylko-krioterapia, laser itp. Sprobuj najpierw wlasnie takiej fizykoterapii a operacje to ostatecznosc przeciez.
        • kasiakowi Re: torbiel w stawach 12.07.05, 14:57
          Dzięki za odpowiedź,

Niestety te miejsca gdzie mam torbiele bolą mnie i pewnie zabiegi mnie nie
          ominą. W tym tyg. wybioram się na konsultacje do lek. ortopedy, zobaczymy co mi
          powie.
          • aga-83 Re: torbiel w stawach 12.07.05, 17:53
            A bylas u reumatologa? Moze to choroba reumatyczne?Robilas badania krwi na czynnik reumatoidalny, OB itp?
            Warto sprawdzic. Mi sie tez zaczelo od kolana-leczylam sie najpierw u ortopedy, ktory nie rozpoznal choroby reumatoidalnej(zadnych badan krwi nie zrobil) a wiec i jej nie leczyl - przeszlo na wszystkie stawy i gały - juz po 2 latach mialam I gr inwalidzka.
            PS. Ortopedzi to nieuki!
            • kasiakowi Re: torbiel w stawach 20.07.05, 19:21
              Czynnik reumatoidalny wyszedł mi ujemny, ale okazało się, że mam podwyższone
              ASO (paciorkowiec), więc może idę dobrym tropem. Łykam teraz antybiotyk i mam
              nadzieję, że pomoże, zobaczymy. W każdym razie dziękuję Ci za radę. To forum to
              naprawdę świetna sprawA!!!
      • kasiakowi Re: torbiel w stawach 12.07.05, 14:58
        dzięki za wiadomość,

Co to jest torbiel Bekera?
        • malaga1234 Torbiel Bekera. 12.07.05, 18:31
          To jest jakby "woreczek" z płynem, który uciska mnie pod kolanem, raz mniej ,raz
          bardziej. Jest to najbardziej dokuczliwe przy zginaniu kolana, np.podczas
          pływania i chodzenia po schodach.
          • jacek244 Re: Torbiel Bekera. 20.07.05, 19:50
            czy czynnik reumatoidalny lepiej wykrywa niż odczyn Waleera-Rosego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka