Dodaj do ulubionych

suchy kaszel-alergia

29.07.05, 12:35
Mam pytanie czy jest jakiś dobry inhalator (przeciwalergiczny) dostepny w
aptece bez recepty? Ciężko mi się oddycha(przypomina to astme), cały czas
kaszlę (mam alergie na pyłki traw, krzewów, drzew) chcialabym iść do lekarza,
ale ten u którego się lecze wyjechał i musze się na razie sama zaopatrzyć w
leki, więc jeżeli ktoś ma ten sam problem to prosiłabym o radę co mam robić
albo nazwę jakiegoś "złotego" środka!!!! Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • poziomka76 Re: suchy kaszel-alergia 29.07.05, 12:47
      Zapytaj po prostu w aptece, ale raczej wszystkie są na receptę. Z własnego
      doswiadczenia wiem, że troszkę pomagają tabletki do ssania Tymianek i podbiał.
      Nie są najsmaczniejsze, ale likwidują to upiorne drapanie w gardle i wtedy
      mniej kaszlesz.
      • shafalis Re: suchy kaszel-alergia 29.07.05, 13:00
        Byłam w aptece pytałam sie o tabletki przeciwalergiczne ale pani stwierdziła,
        że nic mi to nie pomoże,a inhalatory miała niestety tylko na receptę (na astmę)
        a ja nie mam astmy, więc szukam może jest jakiś inhalator bez recepty bo ja już
        nie moge wytrzymać!!!Budzę się w nocy i nie moge spac bo ciezko łapie
        powietrze!!!
        • poziomka76 Re: suchy kaszel-alergia 29.07.05, 13:17
          A na jakiej podstawie wykluczono u Ciebie astmę?
          • shafalis Re: suchy kaszel-alergia 29.07.05, 13:22
            Ponieważ w zeszłym roku przechodziłam badania na wydolność płuc i takie tam.A
            ten kaszel i te duszności występują tylko od połowy czerwca do września i
            później jest całkowity spokój!!!
            • poziomka76 Re: suchy kaszel-alergia 29.07.05, 13:51
              Kurczę, ja mam tak samo. Od 20 lat mam typową "wiosenną" alergię a od 6 lat
              męczy mnie dodatkowo kaszel. I nic, absolutnie nic, na niego nie działa.
              Kiedyś, przez 3 lata, brałam flixotide disk i kaszel wyraźnie zelżał, ale
              strach przed skutkami ubocznymi po sterydach był silniejszy i odstawiłam z dnia
              na dzień. Teraz w gorszych momentach ratuję się tabletkami do ssania :) No ale
              mnie nie łapią nocne duszności, więc może idź do innego lekarza w zastępstwie.
              Możesz przecież poprosić w tej przychodni, gdzie się leczysz, o odpis swojej
              karty i zanieść go do lekarza "zastępczego".

• shafalis Re: suchy kaszel-alergia 29.07.05, 14:04
                Tylko najgorsze jest to,że nie ma lekarza zastępczego ten do którego chodzę
                jest homeopatą (ma własny gabinet) leczy mnie takimi "śmiesznymi" kuleczkami po
                3 wizytach u niego juz mam spokój!!!! Jednak nie wiem kiedy przyjedzie i muszę
                znaleźć jakiś inny środek zastępczy! Slyszałam jednak,że przez alergie można
                mieć astmę ale jeżeli w zeszłym roku byłam badana i nic nie wykazało to czy w
                tym roku tez mam isc na te same badania moze jednak mam astme....?!
                • poziomka76 Re: suchy kaszel-alergia 29.07.05, 14:21
                  Nieleczona alergia może przyczynić się do astmy, ale to jest jak zwykle
                  indywidualna sprawa. Dobrze jest ją mieć pod kontrolą i zrobić spirometrię raz
                  na jakiś czas. Jeśli Twój kaszel się zaostrzył, bo zabrakło Ci leku, to pewnie
                  nie ma potrzeby się niepokoić. Najlepiej podpytaj lekarza jak wróci :)
    • wadera3 Re: suchy kaszel-alergia 29.07.05, 15:04
      kup sobie thiocodin lub tussal-zlikwidują odruch kaszlowy....
    • airbus340 Re: suchy kaszel-alergia 01.08.05, 17:59
      Jeśli to suchy kaszel,to mozesz ratowac sie tka jak juz tu ktos napisał -
      Thiocodin - jest dostepny bez recepty i tani. Ewentuaslnie moze jeszcze syrop z
      babki..ale jesli ten kaszel jest tak uporczywy i towarzysza mu dusznosci,to
      sprawa jest powazna i nie powinnas jej lekcewazyc.
      Ja radziłbym Ci pojsc do lekarza rodzinnego,on powinien wypisac jakies doraźne
      leki wziewne, np. Budesonid, Pulmicort, ew. Foradil/Oxis?serevent na
      rozszerzenie oskrzeli.
      Sterydy stosowane miejscowo, w aerozolach, są w tak małej dawce,ze nie
      wchłaniają się do krwioobiegu, nie powinny też powodowac skutków
      ubocznych,jesli zazywa sie je zgodnie ze wskazowkami lekarza. Duzo gorzej
      bedzie,gdy pewnego dnia Twoja alergia nasili ise tak bardzo,ze znajdziesz ise
      na pogotowiu albo bedziesz musiala brac sterydy doustne,ogólnoustrojowe [w
      tabletkach] Wtedy działania uboczne bedą o wiele silnijsze.
      Nie olewaj tego, pamietaj ze jest tez alternatywa dla sterydowe,moze pomogłoby
      Ci: kromoglikan disodowy- ale to lek raczej profilaktyczny,trzeba go zaczac
      brac przed wystapieniem objawow alergii, czesto i regularnie by był efekt.
      Może Singulair lub accolate- ja sam, odkąd odkrylem Singulair, to zapomniałem
      o problemach z oskrzelami na tle alergicznym,choc dawniej nie dawało to mi
      spokoju.Ale wybierz ise koniecnzie od lekarza, najpierw rodiznnego,potem
      pulmunologa. Do leczenia alergii homeopatią nie mam zaufania
      jakos...próbowałem,efekt zerowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka