Dodaj do ulubionych

ASO, CRP - ilościowo czy lateks ? Pilne :(((

23.08.05, 22:50
Jutro idę zrobic sobie badania, bo mam cos z migdałkami - ciagle są wielke,
ropne, drapią, aż mnie uszy od tego bolą. Mam tez podwyższona temereturę. I
tak jest mniej - więcej od 2 lat, czyli od kiedy przeszłam anginę (raz w
zyciu mi sie zdarzyła i z taaaakim skutkiem... ).
Jadę więc rano jutro do laboratorium i zanim pójde do lekarza (który nigdy
żadnych badań nie zleca) chcę mieć już jakies badania a propos tych migdałków
zrobione. Więc zdecydowałam po lekturze watków na tym forum, że zrobię :
- wymaz z gardła (posiew + ident.0
- OB
- ASO
- CRP
- a przy okazji, jak juz mnie nakłują, to tez morfologie.

I teraz PYTANIE :

czy ASO ilościowo czy lateks? bo takie są mozliwości do wyboru w tym
laboratorium na stronie www:) Co wybrać? I to samo a propos CRP - ilościowo,
czy lateks?

Pewnie forumowi lekarze się troche usmiechną ironicznie, jesli przeczytają o
mojej samodzielności, ale - niestety, drodzy PAństwo - słuzba zdrowia na
opłakanym poziomie, a ja musze mieć szybko jakies efekty, bo już mi słabo od
tych mogdałków. A mój lekarz rodzinny (tak zwany) od dwóch lat nic, tylko
jakiś psikacz pod nazwą Bioparox i Ascorutical... A migdałki rosną.
Obserwuj wątek
    • duszkan Re: ASO, CRP - ilościowo czy lateks ? Pilne :((( 23.08.05, 23:00
      ASO i CRP ilościowo.
      • palinodia Duszkan :) 23.08.05, 23:06
        Duszkan, dziekuję Ci bardzo, bardzo!!

A może wiesz też, czy te badania które sobie sama zaordynowałam ;))), są ok?
        Mam je robic? Czy może czegos mam nie robić z tego? A może cos jeszcze?
        Ja jestem prosta polonistka, nie znam się wcale, a w potrzebie jestem wielkiej.
        Będe wdzięczna:)
        • aga-83 Re: Duszkan :) 23.08.05, 23:13
          To w sumie lekarz powinien wiedziec, rodzinny. Moze zmien lekarza...? No koniecznie OB zrob i morfologie, mocz tez mozesz, no i na rzs-crp, latex, W-R
      • aga-83 Re: ASO, CRP - ilościowo czy lateks ? Pilne :((( 23.08.05, 23:10
        Ja mam robione to i to zawsze czyli latex i crp. Bolą Cie stawy ze wybralas te badania? Zadaza się ze po anginie i od migdalkow powsatją wlasnie choroby reumatoidalne. Mysle ze wybralas dobrze. Gratualcje. Nalezy je zrobic aby wykluczyc te choroby. Jesli bola Cie stawy zrob tez waalerego rossego(czy jakos tak),
        • palinodia Re: ASO, CRP - ilościowo czy lateks ? Pilne :((( 23.08.05, 23:13
          Stawy mnie chyba nie bolą. Chyba - mówię, ponieważ od kilku miesięcy pobolewają
          mnie ręce i nogi. Ale wydawało mi się, że to raczej mięśnie niż stawy?
          Za duzo niepotrzebnych badań nie chcę robić.
          Moje pytanie precyzuje więc: jakie inne niezbędne!! badania powinnam zrobić
          (oczywiście o ile wynika to z opisu mojej przypadłości).
          dziękuję za porady! :)
          • aga-83 Re: ASO, CRP - ilościowo czy lateks ? Pilne :((( 23.08.05, 23:21
            A ja musze z dumą odpowiedziec: Nie wiem:) Ale jak juz robisz to rob hurtem jako i ja robię. To lekarz powinien Ci powiedziec-chociaz nie zawsze zdazaja sie tacy bystrzy zeby zalecic odpowiedznie badania.
            Ja mysle ze te co wybralas są ok-ob, crp, latex, morfol.
            pzdr
            • palinodia Re: ASO, CRP - ilościowo czy lateks ? Pilne :((( 23.08.05, 23:28
              Aga, ja nie chcę robic lateksu żadnego, bo nie wiem, po co on <lol> :))
              Doczytałam się tylko, że warto zrobic te, które wymieniłam. A i to nie jestem
              pewna, więc pytam. Zalezy mi na odpowiedziach osób, które się oreientują w tym
              wszystkim.
              dzięki za radę, ale ja nie chcę robic nic hurtem:)) Chociaz brzmi to nieźle,
              ciekawie, ale ani mnie na to nie stać, bo płacę za wszystko sama, ani tez nie
              chcę oddawać w tym celu hektolitrów krwi:) Aga, dzieki za podpowiedzi, weselej
              mi się zrobiło;))

Duszkan, jeśli jesteś, to doradź coś, prosze :) bo "wyglądasz" mi
              kompetentnie:)) z góry dzięki.
              • wedrowiec2 Re: ASO, CRP - ilościowo czy lateks ? Pilne :((( 23.08.05, 23:36
                Większośc (oprócz Duszkan) odpowiadających osób myli dwa pojęcia. Otóż
                zwyczajowo mówi sie "lateks" na badanie zwane odczynem lateksowym, będacym
                wskaźnikiem m.in. w chorobach reaumatycznych. Technika badania z wykorzystaniem
                lateksu, jako odczynnika jest stosowana do wielu oznaczeń - odczynu
                lateksowego, ASO, CRP, WR i wielu, wielu innych. Techniki te są zgrubne, a ich
                precyzja mała. Inne metody są (ilościowe) są znacznie dokładniejsze, i te
                powinny być polecane.

Zapytanie zadane przez autorkę watku brzmiało: jaką (którą) metoda oznaczyć ASO
                i CRP. Potwierdzam zdanie Duszkan. Oznacz je ilościowo;)
                • palinodia Wędrowcze!!! :) 23.08.05, 23:40
                  Właśnie o to mi chodziło:)
                  Dziekuję!!!!!

A czy te badania, które sobie wybrałam, są Twoim zdaniem słuszne w mojej
                  sytuacji? czy powinnam je zrobić? a może jakiieś inne...?
                  • wedrowiec2 Re: Wędrowcze!!! :) 23.08.05, 23:44
                    Na początek starczy. Może jeszcze morfologię z rozmazem (wzorem odsetkowym
                    krwinek białych)?
                    Powodzenia:)
                    • palinodia Re: Wędrowcze!!! :) 24.08.05, 00:03
                      Wędrowcu, dziękuje bardzo jeszcze raz!! :))
            • palinodia Aga-83 23.08.05, 23:30
              A czy Ty tez chorujesz/ chorowałaś na migdałki?
              Jeszcze raz dziękuje za rady i zainteresowanie!!
              • aga-83 Re: Aga-83 24.08.05, 00:17
                Mialam non stop anginę a to pierwszy krok do chorob reumatoidalnych, ktore mnie dopadly. A watek Twoj przeczytalam bo w tytule umiescilas nazwy badan stosowanych w reumatologii i ktore co chwile robie. Wiec mnie sila rzeczy to zaciekawilo-bo od anginy mi sie zrobil reum. Chcialam Cie uwrazliwic na choroby reum-ze to nie jest TYLKO strzykanie w kosciach czy stawach ale to choroba ogólna, układowa atakująca wszystkie narządy a takie migdalki to pierszy krok. Musze to ja zrobic bo rodzinni lekarze czesto zapominają o tym i mowiąc zes za mloda na reum. Moze wytnij te migdalki i juz?
                pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka