Dodaj do ulubionych

problem z soczewkami

03.01.13, 15:50
Witam!
Od 2 dni mam poważny problem-chodzi o soczewki kontaktowe.
Soczewki noszę już ponad roku, używam dwutygodniowych firmy johnson & johnson - acuvue oasys.
Od założenia nowej pary mam spory dyskomfort, spowodowany złą ostrością. Gdy zasłaniam jedno oko, patrząc w nieruchomy punkt np. książkę obraz rozmywa się, po czym ponownie wyostrza. W tym czasie drugie oko widzi ostro. Gdy zasłaniam odwrotnie drugie oko, to to pierwsze się rozmywa i tak ciągle :( To bardzo dokuczliwe. Utrudnia mi to czytanie i widzenie tekstu z daleka.
Proszę o pomoc, nigdy wcześniej nie miałam takiego problemu :(
Czy może być to spowodowane zbyt długim noszeniem soczewek, niedawno jak 2 miesiące temu przeszłam zapalenie rogówki :/
Obserwuj wątek
    • Gość: paulina Re: problem z soczewkami IP: *.rev.netart.pl 28.05.13, 16:23
      ale myślę, że najlepiej udać się do lekarza:)
    • Gość: Dawid Re: problem z soczewkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 19:03
      Ja takze przekonałem się co do zakupu soczewek przez internet,a w szczególności mogę polecić www.MrHilary.pl to solidna firma.
    • korona81 Re: problem z soczewkami 15.12.13, 23:30
      idź do okulisty, a potem do optyka, żeby Ci odbrał najlepsze soczewki ewentualnie. A jak chcesz zaoszczędzić to nie kupuj w salonie stacjonarnym, bo taniej jest przez neta na c-you.pl albo kontaktowe.pl, jest mnósytwo takich stron :)
    • michaladamski47 Re: problem z soczewkami 13.01.14, 14:14
      ja poddałam się z soczewkami, 2 miesiące próbowałam ale nic z tego, kupiłem w końcu markowe okulary i było po sprawie
    • misiowamama-2 Re: problem z soczewkami 07.02.14, 22:09
      nucia14 napisał(a):

> Czy może być to spowodowane zbyt długim noszeniem soczewek, niedawno jak 2 miesiące temu przeszłam zapalenie rogówki :/<

Bardzo częstymi przyczynami zapalenia rogówki są :niedostateczna higiena rąk i twarzy, nieregularna wymiana płynu i pojemnika do pielęgnacji soczewek, nieprzestrzeganie czasu i trybu noszenia soczewek kontaktowych. Wynika to z faktu, iż przedłużone noszenie soczewek może powodować niedotlenienie rogówki, wzrost jej podatności na mikrourazy, co z kolei otwiera wrota drobnoustrojom i zapalenie gotowe.
      Nieodpowiednie użytkowanie soczewek może wiązać się również z tzw. zniesieniem czucia rogówki, a to stan poważny i nieodwracalny.

Być może w Twoim przypadku zapalenie rogówki nie do końca zostało wyleczone.
      Ponowna aplikacja soczewek kontaktowych możliwa jest dopiero po całkowitym ustąpieniu objawów stanu zapalnego. Pacjent, u którego wystąpiło zakażenie rogówki powinien w przyszłości bardzo restrykcyjnie przestrzegać zasad pielęgnacji i czasu noszenia soczewek kontaktowych.
      Jeśli stany zapalne będą się pojawiać częściej radziła bym w ogóle zrezygnować z noszenia soczewek
      • optyk_vision Re: problem z soczewkami 17.02.14, 14:28
        Witajcie,
        kiedy okulary są "złem koniecznym" a "mniejszym złem" wydają się być soczewki to tak to właśnie później się kończy. Zapaleniem, owrzodzeniem itd. KONTAKTOWICZE musicie zrozumieć że soczewki są pewną możliwością korekcji ale nie mogą całkowicie zastąpić okularów. To że jesteście użytkownikami soczewek kontaktowych nie zwalnia was z konieczności noszenia okularów zamiennie. Od wielu lat pracuję przy gabinecie okulisty/chirurga i wiele widziałam, niesłychane jak takie historie potrafią się źle kończyć! Najgorsza jest niewiedza. Zakup przez internet..., też, bo skąd macie pewność że otrzymacie oryginalny, świeży (nie przemrożony) produkt. Manipulacje w necie są na skale masową, dlatego jeżeli decydujecie się na taki zakup, zwracajcie uwagę na to czy dany serwis jest prowadzony przez profesjonalistów, salony optyczne lub fachową kadrę.
        • Gość: malane Re: problem z soczewkami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.03.14, 14:03
          dokładnie, ja uczęszczam tutaj www.drmichnowski.pl/ to juz mój którys z kolei okulista i tez słyszałam,że soczewki to tylko uzupełnienie leczenia.
        • arek.nowacki Re: problem z soczewkami 29.05.14, 15:41
          Soczewki kontaktowe zwłaszcza te nowoczesne nie są złem koniecznym i są osoby, które nie mogą nosić okularów. Bez dramatów! Dobrze dobrane soczewki, dobry okulista lub optometra to podstawa, ale to nie znaczy, że nie można sprawdzić nowych soczewek. Najwięcej problemów wynika z zaniedbań podczas pielęgnacji soczewek, kiepski płyn i niedoczyszczenie soczewek po całym dniu. Odradzam promocje i przypadkowe produkty, warto sprawdzać termin ważności i nie używać płynów dłużej niż 30 dni po otwarciu. Osobiście polecam Biotrue, jest skuteczny w oczyszczaniu i dobrze nawilża.
    • Gość: TaraNi Re: problem z soczewkami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.14, 10:32
      Mysle, ze moze to byc wywolane zlym noszeniem soczewek, radzilabym wybrac sie do okulisty zeby pomogl Ci zdiagnozowac co jest nie tak.
    • kika74 Re: problem z soczewkami 04.05.14, 20:37
      Zdejmij soczewki i kup jednodniowe, spokojnie można kupić u optyka dwie, trzy sztuki. Nosze normalnie miesięczne ale zawsze w kosmetyczce mam dwie sztuki jednodniowych Softlens Daily Disponsable na wszelki wypadek. Są higieniczne i dają Ci czas na zmianę. Noszę soczewki od 10 lat i ciągle sprawdzam co jest nowego na rynku. Mój wybór to Bausch+Lomb Pure Vision2DH, nosze je cały miesiąc oprócz jednodniowych w torebce. pozdrawiam
      Kika
      • optyk_vision Re: problem z soczewkami 09.05.14, 12:41
        Witam Państwa, dla wyjaśnienia kilka słów na temat zmiany soczewek.

Każda zmiana soczewek powinna być przeprowadzona pod okiem specjalisty. Każda z firm "soczewkowych" posiada różnego typu soczewki wykonane z różnych materiałów, wytwarzane przy zastosowaniu różnych technologi, różniące się kształtem, grubością, parametrami itp.
        Dość nieodpowiedzialną postawą pacjenta jest zmiana bez konsultacji ze specjalistą. Jeżeli nie jest wam po drodze do okulisty to odwiedźcie swojego optyka który sprawdzi czy soczewka dobrze leży na oku, czyli że jest dopasowana rozmiarem. Sprawdzi też rotacje soczewki, czy jest prawidłowa i inne. Zapraszam na konsultacje.

Optyk Vision Okulista ul. Patriotów 309 W-wa Międzylesie tel.22 615-31-81
        • mojito888 Re: problem z soczewkami 20.06.14, 11:54
          Ja też polecam wizytę u specjalisty :)
    • Gość: kosmic_diva Re: problem z soczewkami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.14, 14:21
      Problem z soczewkami czasami bardzo łatwo rozwiazać stosunją rozne płyny albo kropelki do pielęgnacji ;) Oczywiscie poza zwyklym plynem, ktory naturalnie sie powinno uzywać i zmieniać każdego dnia. Może zorientuj sie wlasnie czy nie ma jakiś dobrych preparatów czyszczących ?
    • Gość: Gantel Re: problem z soczewkami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.14, 23:48
      Dokładnie, opisywany problem jest widać wskazaniem do wizyty u specjalisty, albo udania się do salonu, w którym pracują ludzie z prawdziwego zdarzenia, którzy wiedzą jak dopasować akcesoria do wady wzroku i wskazań lekarza, a nie tylko patrzą na markę i profit z jej sprzedaży, co niestety teraz coraz częściej staje się standardem. ja ostatnio także jak poprzedniczka dobierałem sobie soczewki, tylko że tU: www.optyk-wroclaw.com/ i na szczęście obyło się bez niespodzianek. Może spróbuj
    • Gość: juicyfruit Re: problem z soczewkami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.06.14, 15:36
      Zgadzam się z przedmówcami - wypróbuj jakieś krople nawilżające na początek, może pomoga, a jak nie no to zachęcam do wizyty u okulisty, nie ma co zwlekać, oczy to bardzo wrażliwy narząd przeciez.
      • leah11111 Re: problem z soczewkami 27.06.14, 12:55
        Oczywiście jeżeli widzisz problem odstaw na jakiś czas soczewki i skonsultuj się ze specjalistą. Nic sama nie kombinuj, bo możesz bardziej zaszkodzić niż pomóc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka