Dodaj do ulubionych

ostrogi pod pietami

29.08.05, 10:16
jakimi metodami leczy sie ostrogi.Slyszalam o laserze, ale na czym to polega?
Podobno Szewajarzy maja jakas maszyne do rozbijania ostrogow. Czy w Polsce
takie leczenie jest tez mozliwe? pozdr
Obserwuj wątek
    • gryzak Re: ostrogi pod pietami 29.08.05, 10:37
      Obecnie z metod nieinwazyjnych i zarazem jedną z najskuteczniejszych są zabiegi
      ultra dźwiękami. Idź po skierowanie do lekarza pierwszego kontaktu a następnie
      ze skierowaniem do placówek zajmujących się fizykoterapią. Często tak bywa że
      zabiegi ze względu na dużą ilość osób są zbyt krótkie i efekt jest
      niezadowalający. Warto wówczas zapłacić i wykupić kilka/kilkanaście zabiegów
      prywatnie. Są jeszcze domowe sposoby naszych babć o których dowiaduję się od
      pacjentek. Jednym z takich jest okładanie pięt liśćmi z chrzanu (najlepiej
      lekko je stłuc żeby wydostał się sok) owinąć liście bandażem i tak spać kilka
      nocy z rzędu. Likwiduje to stan zapalny i zmniejsza ból.
      • pai53 Re: ostrogi pod pietami 30.08.05, 21:48
        Dzieki za info , a moze wiesz jak dlugo powinien trwac optymalnie zabieg, zeby
        byly efekty leczenia? pozdr
        • verdana Re: ostrogi pod pietami 30.08.05, 21:59
          Ja dopiero co miałam laser (prywatnie, bez skierowania). To seria zabiegów,
          trwajaca ok. dwóch tygodni - ok. 10 minut, bezbolesna.
          Ja tam w żadne zabiegi nie wierzę, ale skutek był rewelacyjny.
          Warto też kupić specjalne wkładki z otworm na pięcie - trzeba je nosić w czasie
          terapi, a potem lepiej też. Ale mnie już niepotrzebne!
        • gryzak Re: ostrogi pod pietami 30.08.05, 22:24
          Jedna seria UD to około 10 zabiegów, po zakończeniu powinno się poprawić ale
          nawet wtedy warto wybrać kolejną serię dla trwalszego efektu. Jutro zejdę do
          gabinetu fizykoterapii i dowiem się o cenę jednego zabiegu ultradźwiękami.
      • mmagda12 Re: ostrogi pod pietami 30.08.05, 22:07
        Jezeli chodzi o kierowanie na zabiegi [laser ,ultra dzwieki ,magnetronic i
        wszyskie inne].lekarz nie placi ani "centa" ,wszystko pokrywa NFZ.Tak mi
        powiedziano.Lekarz moze przepisac Tobie wieksza ilosc zabiegow ,tak
        mysle .Wszystko zalezy od lekarza
        • pai53 Re: ostrogi pod pietami 01.09.05, 21:05
          Gryzaczku ,
          czy juz dowiedzialas sie ile kosztuje zabieg u Ciebie na dole?
          dzieki ,pozdr

• verdana Re: ostrogi pod pietami 02.09.05, 18:12
            U mnie czasem 15, czasem 18 zł (bywają miesiące w promocji)
          • gryzak Re: ostrogi pod pietami 02.09.05, 18:56
            Byłem na oddziale rehabilitacji i cena jednego zabiegu UD to 6zł. Myślę że nie
            jest wygórowana. Zdrowia, szczęścia!
    • adrem63 Re: ostrogi pod pietami 02.09.05, 20:31
      U mnie pomogło zastosowanie lekkich pantofli domowych (lacze) z bardzo dobrze
      wyrobionymi piętami. Podejrzewam, że stan zapalny i ból powstał po wyrzuceniu
      starych odpowiednich pantofli i przejściu na pantofle z płaskimi podpiętkami.
      Lekarz proponował mi zastrzyki, podobno dość bolesne. Nie skorzystałem. Teraz
      już zapomniałem o sprawie.
    • kryzar Re: ostrogi pod pietami 02.09.05, 21:51
      Mnie pomogły ultradźwięki. Brałam w 1985r i do tej pory nic mnie nie boli.
      Miałam 2 serie po 10 zabiegów i jest to skuteczna metoda / wg mnie /
      Zyczę szybkiego wyleczenia i pozdrawiam
      • pai53 Re: ostrogi pod pietami 06.09.05, 00:49
        Serdeczne dzieki za zyczliwe posty. Kilkarkotnie bralam zastrzyki.Wystarczalo
        na 2-3 miesiace, ale bolu zastrzyku nie da sie opisac:(((( lekarz testuje
        piete,i w najbardziej bolesny punkt "przywala" zastrzyk. A ja raczej nie naleze
        do wrazliwych na bol.Silikonowe wkladki pod piety "z dziurka", srednio mi
        pomagaja. Zdecydowanie sluza mi buty na podwyzszonym obcasie, nie daj Boze
        plaskie typu, tenisowki. pozdrawiam
        • repair Re: ostrogi pod pietami 07.09.05, 07:45
          > Kilkarkotnie bralam zastrzyki.Wystarczalo
          > na 2-3 miesiace, ale bolu zastrzyku nie da sie opisac:(((( lekarz testuje
          > piete,i w najbardziej bolesny punkt "przywala" zastrzyk.
          Słyszałem teorię, że jeśli chodzi o zastrzyki w tego typu bolesne miejsca, to
          elementem działającym jest podrażnienie igłą tkanki i jej uzdrowienie na
          zasadzie szoku. Wstrzykiwany steryd czy też lek przeciwzapalny ma mniejsze
          znaczenie. Przewlekłe problemy z ostrogami mogą mieć związek z kiepskim
          działaniem kręgosłupa i miednicy.
          Repair

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka