pai53 29.08.05, 10:16 jakimi metodami leczy sie ostrogi.Slyszalam o laserze, ale na czym to polega? Podobno Szewajarzy maja jakas maszyne do rozbijania ostrogow. Czy w Polsce takie leczenie jest tez mozliwe? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzak Re: ostrogi pod pietami 29.08.05, 10:37 Obecnie z metod nieinwazyjnych i zarazem jedną z najskuteczniejszych są zabiegi ultra dźwiękami. Idź po skierowanie do lekarza pierwszego kontaktu a następnie ze skierowaniem do placówek zajmujących się fizykoterapią. Często tak bywa że zabiegi ze względu na dużą ilość osób są zbyt krótkie i efekt jest niezadowalający. Warto wówczas zapłacić i wykupić kilka/kilkanaście zabiegów prywatnie. Są jeszcze domowe sposoby naszych babć o których dowiaduję się od pacjentek. Jednym z takich jest okładanie pięt liśćmi z chrzanu (najlepiej lekko je stłuc żeby wydostał się sok) owinąć liście bandażem i tak spać kilka nocy z rzędu. Likwiduje to stan zapalny i zmniejsza ból. Odpowiedz Link Zgłoś
pai53 Re: ostrogi pod pietami 30.08.05, 21:48 Dzieki za info , a moze wiesz jak dlugo powinien trwac optymalnie zabieg, zeby byly efekty leczenia? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: ostrogi pod pietami 30.08.05, 21:59 Ja dopiero co miałam laser (prywatnie, bez skierowania). To seria zabiegów, trwajaca ok. dwóch tygodni - ok. 10 minut, bezbolesna. Ja tam w żadne zabiegi nie wierzę, ale skutek był rewelacyjny. Warto też kupić specjalne wkładki z otworm na pięcie - trzeba je nosić w czasie terapi, a potem lepiej też. Ale mnie już niepotrzebne! Odpowiedz Link Zgłoś
gryzak Re: ostrogi pod pietami 30.08.05, 22:24 Jedna seria UD to około 10 zabiegów, po zakończeniu powinno się poprawić ale nawet wtedy warto wybrać kolejną serię dla trwalszego efektu. Jutro zejdę do gabinetu fizykoterapii i dowiem się o cenę jednego zabiegu ultradźwiękami. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: ostrogi pod pietami 30.08.05, 22:07 Jezeli chodzi o kierowanie na zabiegi [laser ,ultra dzwieki ,magnetronic i wszyskie inne].lekarz nie placi ani "centa" ,wszystko pokrywa NFZ.Tak mi powiedziano.Lekarz moze przepisac Tobie wieksza ilosc zabiegow ,tak mysle .Wszystko zalezy od lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
pai53 Re: ostrogi pod pietami 01.09.05, 21:05 Gryzaczku , czy juz dowiedzialas sie ile kosztuje zabieg u Ciebie na dole? dzieki ,pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: ostrogi pod pietami 02.09.05, 18:12 U mnie czasem 15, czasem 18 zł (bywają miesiące w promocji) Odpowiedz Link Zgłoś
gryzak Re: ostrogi pod pietami 02.09.05, 18:56 Byłem na oddziale rehabilitacji i cena jednego zabiegu UD to 6zł. Myślę że nie jest wygórowana. Zdrowia, szczęścia! Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Re: ostrogi pod pietami 02.09.05, 20:31 U mnie pomogło zastosowanie lekkich pantofli domowych (lacze) z bardzo dobrze wyrobionymi piętami. Podejrzewam, że stan zapalny i ból powstał po wyrzuceniu starych odpowiednich pantofli i przejściu na pantofle z płaskimi podpiętkami. Lekarz proponował mi zastrzyki, podobno dość bolesne. Nie skorzystałem. Teraz już zapomniałem o sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzar Re: ostrogi pod pietami 02.09.05, 21:51 Mnie pomogły ultradźwięki. Brałam w 1985r i do tej pory nic mnie nie boli. Miałam 2 serie po 10 zabiegów i jest to skuteczna metoda / wg mnie / Zyczę szybkiego wyleczenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pai53 Re: ostrogi pod pietami 06.09.05, 00:49 Serdeczne dzieki za zyczliwe posty. Kilkarkotnie bralam zastrzyki.Wystarczalo na 2-3 miesiace, ale bolu zastrzyku nie da sie opisac:(((( lekarz testuje piete,i w najbardziej bolesny punkt "przywala" zastrzyk. A ja raczej nie naleze do wrazliwych na bol.Silikonowe wkladki pod piety "z dziurka", srednio mi pomagaja. Zdecydowanie sluza mi buty na podwyzszonym obcasie, nie daj Boze plaskie typu, tenisowki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: ostrogi pod pietami 07.09.05, 07:45 > Kilkarkotnie bralam zastrzyki.Wystarczalo > na 2-3 miesiace, ale bolu zastrzyku nie da sie opisac:(((( lekarz testuje > piete,i w najbardziej bolesny punkt "przywala" zastrzyk. Słyszałem teorię, że jeśli chodzi o zastrzyki w tego typu bolesne miejsca, to elementem działającym jest podrażnienie igłą tkanki i jej uzdrowienie na zasadzie szoku. Wstrzykiwany steryd czy też lek przeciwzapalny ma mniejsze znaczenie. Przewlekłe problemy z ostrogami mogą mieć związek z kiepskim działaniem kręgosłupa i miednicy. Repair Odpowiedz Link Zgłoś