Dodaj do ulubionych

nierówne bicie/omdlenia

23.09.05, 20:47
witam, mam 29 lat, od kilu lat mam nierówne bicie serca, tzn. wypadanie
jednego uderzenia, następne jest silniejsze. Lekarz rodzinny przypisał
metocard (wczesniej proporanolol) oraz aspargin. kardiolog przypisał diazepam
(bądź nitrazepam), jednakże go odstawiłam, gdyz ciągle spałam - zresztą i tak
jestem spokojna osobą. Od pewnego czasu doszły omdlenia 9o ile dobrze kojarze
nazwę silne zawroty głowy, niestety najczęściej nie mogę utrzymać równowagi,
ale nie tracę przytomności). trwają one o różnych porach dnia, bez względu na
jakiekolwiek okoliczności. Sa one uciązliwe, gdyż najczęściej upadam, a
zawroty głowy trwające kilka minut nie pozwalają iść dalej. Niestety ludzie
najczęściej biorą mnie za pijaną, tymczasem ja bardzo rzadko piję alkohol i
to tylko lekki. Nie wie, czy utrzymywac dalej metocard, czy to od niego?? Czy
to moze mieć związek z sercem? Cisnienie mam ogólnie niskie (średnio 110/70),
waże 52 kg.
Obserwuj wątek
    • saabena Re: nierówne bicie/omdlenia 23.09.05, 21:17
      A co na to twój mąż - kardiochirurg, jesli dobrze pamiętam?
      • cota Re: nierówne bicie/omdlenia 24.09.05, 11:45
        Mąż mówi, iż powinnam iśc do kardiologa, bo on mi jedynie może by-passy
        wstawić. To raz. A dwa, iż nie za bardzo chce się podejmować leczenia bliskiej
        osoby, bo potrzebna jest obiektywna ocena. Na razie dawkuje mi metocard i
        mierzy ciśnienie. Ekg w normie, robił mi tez echo na oddziale, tez jest w
        porządku...Ciśnienie tez ok..Tylko skąd te omdlenia??? o nie się głownie pytam,
        bo z tego co wiem wcale nie musza być od ciśnienia. W ciązy nie jestem, choć
        się staram :)
        • reszka2 Re: nierówne bicie/omdlenia 24.09.05, 12:29
          A Holtera ci nie robił?
          • cota Re: nierówne bicie/omdlenia 25.09.05, 16:36
            Nie. nie mają holtera na oddziale, pacjenic po operacji i tak sa przypieci do
            monitorów, która na bieżąco odczytują dane z serca, a jak im się polepszy to
            albo do domu albo na kardiologię. Generalnie holter jest diagnostyka bardziej
            kardiologiczną
            • reszka2 Re: nierówne bicie/omdlenia 25.09.05, 18:34
              No to jak dla mnie - tylko holter. Jak inaczej powiązać omdlenia z zaburzeniami
              pracy serca? Mi twoje objawy przypominaja moją ciocię - miała MASy, czyli
              zaburzenia rytmu serca owocujące omdleniami. Wszczepili jej rozruszik, czuje
              sie dobrze.
              No tak, rzeczywiście mąż ma podejście kardioCHIRURGICZNE...
    • reszka2 Re: nierówne bicie/omdlenia 25.09.05, 21:00
      No sory, tak to jest jak potwory ciągną człowieka we wszystkie strony - jedno
      żąda kolejnej kolacji, drugie kolejnej kąpieli.
      Miałam jeszcze dopisać, że mam zespół wypadania płatka zastawki, objawił sie u
      mnie tendencja do niemiarowości - okresowo miałam takie własnie
      uczucie "potykania się " serca, czasem nawet bigeminię. Wyszło to na echo
      serca, więc może mąż jednak powinien cie podprowadzić na ta kardiologię. No i
      oczywiście tez przy okazji na laryngologię i neurologię - przyczyny
      neurologiczne i laryngologiczne też warto by było wykluczyć - to co opisujesz,
      to nie omdlenie, przy omdleniu traci się przytomność na chwilę, budząc sie
      uroczo na podłodze, a skoro zarejestrowałaś uczucie zawrotu głowy i nie
      obudziłaś sie na posadzce, to nie mogłaś być omdlała (sądząc z opisu).
      I to wsio, bez badania.
      • cota Re: nierówne bicie/omdlenia 25.09.05, 21:11
        Wybieram się właśnie do prywatnego, nie znajomego kardiologa (bo Ci znajmomi to
        bagatelizują), bo coraz trudniej utrzymac mi równowagę. laryngologicznie -
        peweni chodzi Ci o błędnik - to juz wykluczyłam. Pewnie źle sie wyraziłam
        odnośnie omdelń, chodzi o bardzo silne zawroty głowy, które miejscami
        uniemożliwają nawet chodzenie. dziś to już szczyt, kręci się w głowie przez pół
        dnia, na spacerze z psem chodze jak pijana :)
        Mąż zmniejszył mi metocard, mówi, iż mogą to być spadki ciśnienia, ale o chyba
        nie tędy droga. Pozdrawaim serdecznie
        • eksperci.ptk Re: nierówne bicie/omdlenia 28.09.05, 22:33
          Pani Reszka2 ma duzo racji. Na pewno potrzebny jest holter i takze pomiary
          cisnienia krwi na lezaco i na stojąco. Nie można wykluczyć, że metoprolol może
          byc przyczyną problemów ale obawiam się, że trzeba poszukać również innych
          przyczyn tych dośc dziwnych i jak rozumiem uporczywych objawów. Utrzymujące sie
          długo zawroty głowy nie należą jednak do typowych objawów kardiologicznych i na
          pewno warto pokazac sie neurologowi nawet jeśli laryngolog nic nie znalazł. Może
          byc potrzebne nie tylko badanie tzw. fizykalne ale także np CT głowy. Warto też
          zrobić podstawowe badania krwi. Wazne aby znalezc sie pod opieka jednego
          lekarza, który bedzie koordynowal dzialania, zbierze uzyskane wyniki i
          doprowadzi do ustalenia rozpoznania oraz - ew. wspolnie z odpowiednimi
          specjalistami zaproponuje leczenie, jeśli będzie ono potrzebne.
          • mmagda12 Re: nierówne bicie/omdlenia 29.09.05, 22:35
            Takie objawy kliniczne jak zawroty glowy zaburzenia rownowagi moga sugerowac
            zaburzenia neurologiczne[niedotlenienie niedokrwienia mozgu].Warto skorzystac z
            wizyty u neuologa ,rowniez zrobic przeplywy doglowowe.Moga to byc przyczyny ze
            strony kregoslupa szyjnego .Wskazane MR .Aha ,blednik wykluczony [a mialas
            robiona probe blednikowa?].A jak u Ciebie z hemoglbina?
            • cota Re: nierówne bicie/omdlenia 01.10.05, 08:22
              dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Hemoglobiny nie miałam stwierdzanej.Wybieram
              się właśnie do neurologa, gdyż te zawroty głowy są juz bardzo nieznośne -
              najdeliktaniej mówiąc.
    • dorota_bo Re: nierówne bicie/omdlenia 02.10.05, 17:25
      witam ja też cierpię na nierówne bicie z przerwami .Puls 130 byłam u kardiologa
      powiedział że to z nerwów dał mi Betaloc ZOK 25 .Męczę się okropnie podobno mam
      jeszcze nadciśnienie
      tętnicze .
      Dorota
      • betka-b Re: nierówne bicie/omdlenia 12.10.05, 12:21
        Ja tez mialam szybkie tetno ,szarpanie itp.silne zawroty glowy,placzace
        nogi.Szereg badan i nic....a do tego zaczelam sie strasznie tym
        denerwowac.Kardiolog zalecil mi Atenolol ktory wyrownal mi tetno a przy tym
        nie zwalal cisnienia ale do dzis zdarzaja mi sie czasem silne zawroty glowy nie
        moge wtedy ustac na nogach i jest mi slabo jakbym miala zemdlec.Tyle ze ja juz
        odkrylam ze jest to na tle nerwowym tak moj organizm plata mi figle .
        Moze warto popatrzec na to od tej strony-moze tonerwica?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka