Dodaj do ulubionych

przytyć na twarzy

15.11.05, 17:33
Proszę o poradę - schudłam grubo ponad normę i straciłam tkankę tłuszczową na
twarzy i w ramionach. Mam zapadnięte policzki.Czy można to odzyskac?Jeśli
tak, co powinnam zrobić - jak się odżywiać?Ważę już tyle ile przed
schudnięciem. Proszę o pomoc.
z
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: przytyć na twarzy 18.11.05, 18:03
      Niestety dieta nie działa wybiórczo na poszczególne części ciała - w tym także
      na policzki. Największym problemem osób (szczególnie kobiet) odchudzających się
      jest nierównomierność utraty "ciała" z różnych części organizmu. Jeżeli jednak
      obwodami pasa, bioder, ud czy biustu jesteśmy w stanie "sterować" stosując
      odpowiedni trening ukierunkowany na przyrost tkanki mięśniowej w tych obszarach,
      to jest to raczej niewykonalne w przypadku twarzy.

Istnieje jednak pewna reguła, a mianowicie po okresie intensywnego odchudzania
      organizm potrzebuje trochę czasu żeby "doprowadzić się do porządku". Chodzi o
      to, że przez ten czas stabilizuje się stopień uwodnienia tkanek i gdzie nigdzie
      (w tym także na twarzy) wygląd się poprawia.

Warto więc poczekać, ponieważ jak zawsze powtarzam - odchudzanie nie kończy się
      wraz z dietą niskoenergetyczną, a okres stabilizacji dla organizmu trwa jeszcze
      co najmniej tak samo długo jak sama utrata tkanki tłuszczowej.
      • zoe17 Re: przytyć na twarzy 18.11.05, 18:44
        Dziekuje za odpowiedz, wydaje mi sie jednak, ze moj problem wymaga uscislenia.
        Chodzi dokladnie o to, ze stracilam kilogramy na skutek stresu - waga spadla do
        40 kilo. Teraz waze juz 47,5kg (przed schudnieciem 46 - wiec nie mialam
        nadwagi), a wiec przekroczylam juz wagę wyjsciową. Moje pytanie brzmi - czy
        jest mozliwe calkowite odzyskanie tkanki tluszczowej na twarzy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka