wawawaw Re: Bez kofeiny niezdrowo 24.11.05, 22:40 PoINCEcisnienie podskoczy gdy Inka ma okolo 20-ki !!!! hihihihihi...... Odpowiedz Link Zgłoś
szymbura Re: Bez kofeiny niezdrowo 24.11.05, 23:47 świetny artykuł o wpływie kawy na zdrowie jest w najnowszym WPROST :] Odpowiedz Link Zgłoś
ferro2 Re: Bez kofeiny niezdrowo 25.11.05, 07:35 Ojej,a ja tak lubie kawe bezkofeinowa!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kattarinna Re: kofeina?? niezdrowo??? 25.11.05, 10:28 Nie martw sie co jakis czas kolejne "najnowsze badania" zmieniaja zdanie co do wlasciwosci rozmaitych produktow, ani sie obejrzysz jak bezkofeinowa bedzie mozna pic bez obaw, a tak przy okazji... mysle ze mozna jesc wszystko ale z odpowiednim umiarem, wiec jak tak "bezkofeinke" lubisz to dalej ja sobie popijaj:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ozesz-ty1 Re: Bez kofeiny niezdrowo 25.11.05, 09:05 inka to nie kawa, tylko uprażona (mówiąc w dużym uproszczeniu) cykoria ale i tego typu "kawy" dobrze byłoby zbadać Odpowiedz Link Zgłoś
redmaxxx Re: Bez kofeiny niezdrowo 25.11.05, 09:15 ile ? 187 osób ? to rzeczywiście bardzo poważne badanie... Odpowiedz Link Zgłoś
pyzaptys Re: Bez kofeiny niezdrowo 25.11.05, 09:39 A ja mam takie pytanie: jakie to byly grupy ludzi? Czy wszyscy wczesniej pili kawe? Czy moze zupelnie to pominieto? Organizm ma to do siebie ze sie adoptuje do srodowiska. Mysle ze te badania mialy wykazac to co wykazaly ale moim zdaniem to nic nie wykazaly! Zwlaszcza ze przebadano TYLKO niecale 200 osob TYLKO przez 3 miesiace i to bez historii (chyba ze autor to zatail....)! Odpowiedz Link Zgłoś
aniuchna84 Re: Bez kofeiny niezdrowo 25.11.05, 10:51 ile dziennie wypijacie kaw? 2-4 Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Jak ja lubię statystykę. Mój znajomy statystyk uto 25.11.05, 12:02 Jak ja lubię statystykę. Mój znajomy statystyk utopił się w rzece, która miała statystycznie metr głębokości, tylko w tym miejsu akurat było 5 metrów a on nie umiał pływać. Od tego czasu wierzę w statystyki ale na wszelki wypadek umiem pływać! Jak ja lubie takie pseudonaukowe wnioski! Statystyka to ważne narzędzie poznawania świata i prawdę mówiąc jestem troche jej fanem. Tzn. bardziej wierzę w statystyki dotyczące awaryjności samochodów, oparte na milionach "prób" niż na pojedynczych "zeznaniach" wynikających z indywidualnych doswiadczeń jakiegoś znajomego. Z drugiej strony trzeba byc ostrożnym w jej interpretacjach. Co zrobili cytowani w artykule naukowcy? Zestawili 2 wybrane elementy, znalezli korelacje na określonym poziomie i zadowoleni publikują wyniki. A może tak zabawcie się w znalezienie korelacji między pacjentami chorymi na serce a pierwszą literą ich nazwiska? Okaż się, że tych na "S" jest 2 razy wiecej niż na "K". Czyżby Stefański był większym zawałowcem niż Kowalski? Bzdura, każdy odpowie. Tak ale statystycznie jest to naukowa prawda (bez interpretacji). Być może rozwiązeniem jest rozkład nazwisk w języku polskim (tego już nie badałem) ale chodzi mi jedynie o przykład zjawiska. Kiedy wreszcie skończy się mechaniczne epatowanie tzw. szarego czlowieka statystycznym zestawianiem 2 elementów i wyciąganie za daleko idących wniosków tudzież pieniędzy na kolejne, podobne pseudobadania? Przecież te dwie skorelowane zmienne mogą być zależne od trzeciej wpływającej na obie czy jedną z nich i to w bardzo różnym stopniu! Nie mowiąc o tym, że dla każdego badacza różnica pomiędzy zjawiskami skorelowanymi a powiązanymi przyczynowo-skutkowo powinna być dostrzegalna. Odpowiedz Link Zgłoś
movo Re: Jak ja lubię statystykę. Mój znajomy statysty 25.11.05, 16:58 Przeoczylas, ze badanie bylo eksperymentalne, a nie obserwacyjne. Wiec caly ten wywod na temat korelacji i zmiennych posredniczacych byl niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
avari79 Re: Jak ja lubię statystykę. Mój znajomy statysty 27.11.05, 18:08 Imponujące. Gratuluję. Mało kiedy można przeczytać w postach coś konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
movo Re: Jak ja lubię statystykę. Mój znajomy statysty 27.11.05, 18:20 Tylko, ze cala ta krytyka jest zupelnie chybiona, bo opisane badanie bylo eksperymentem z kontrola i pelna randomizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
nowalijek Re: Bez kofeiny niezdrowo 25.11.05, 19:40 nono a ja wlasnie zucilem kofweinowa i co teraz?? Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Bez kofeiny niezdrowo 28.11.05, 14:44 Istotne by było podanie w artykule kto finansował te badania. Czy aby nie producenci kawy ? Odpowiedz Link Zgłoś