Dodaj do ulubionych

Dieta Cambridge?

27.11.05, 20:18
Nie wiem, czy moje pytanie będzie poprawne politycznie... Co z dietą
Cambridge? Czy zapewnia organizmowi wszelkie potrzebne składniki? Czy nie ma
po niej efektu jo-jo?
Obserwuj wątek
    • cioccolato_bianco Re: Dieta Cambridge? 28.11.05, 09:59
      efekt jojo moze byc, jesli wrocisz do nawykow jedzeniowych sprzed diety... w
      ogole dieta cambridge jest skuteczna i radykalna, ale wez pod uwage, ze zupki i
      batny to czysta chemia - nie dla kazdego organizmu odpowiednia:(
      • anita233 Re: Dieta Cambridge? 28.11.05, 11:05
        zadna dieta nie jest bezpieczna - chodzi o to zeby zmienic nawyki zywieniowe a
        nie byc przez kilka dni-tygodni na diecie skoro i tak sie wraca do starych
        nawykow - i efekt jojo murowany. Uwazam ze ta pseudo dieta powinna byc
        zabronina - przeciez to sama chemia! A co z rakotworczym dzialaniem tej chemii?
        Ososbiscie odradzam.
        • emango Re: Dieta Cambridge? 29.11.05, 16:07
          A co z rakotwórczym działaniem tej diety, Anito??
          • anita233 Re: Dieta Cambridge? 30.11.05, 12:41
            Emango, wysunelam te wnioski stad ze ogladalam i slyszalam wiele programow w
            ktorych wypowiadali sie lekarze na temat zupek i innych produktow w proszku, i
            zawsze wniosek byl jeden - w tych produktach znajduja sie substancje
            rakotworcze. Tak na logike to przeciez sama chemia, wiec jak to moze byc
            zdrowe? A co do diety Cambridge - jest przygotowana przemyslowo, posilki
            stanowia napoje i zupy w formie sproszkowanej - czyli tzw. "pseudopozywienie",
            osobiscie nie dalabym tego do zjedzenie nawet swojemu psu, nie mowiac o tym ze
            nigdy nie wyzadzilabym takiej krzywdy swojemu organizmowi (a przy okazji - ta
            dieta moze powodowac spadek kondycji, oslabieniewlosow i paznokci, pogorszenie
            stanu cery, zle samopoczucie, klopoty ze snem i regularnym wyproznianiem).
            Wlasciwa dieta powinna byc zbilansowana i dostarczac organizmowi wszystkich
            niezbednych skladnikow zapewniajacych prawidlowe funkcjonowanie organizmu a ta
            dieta jest tego totalnym przeciwienstwem. Osobiscie to jest dla mnie podstawa
            zywienia. Oczywscie kazdy ma swoj rozum, a zdrowie jest indywidualna sprawa
            kazdego z nas. Moze jestem zbyt krytyczna ale jestem przeciwniczka takich
            pseudodiet. Moze Pan ekspert i Monaliuza wypowiedza sie bardziej
            profesjonalnie:)
            • karola971 Re: Dieta Cambridge? 30.11.05, 13:39
              Mylisz się. Własnie dieta jest tak dobrana w składnikach ze zapewnia
              organizmowi wszystkie niezbędne składniki. Białko , cukier, witaminy itd. Ja
              byłam na tej diecie , zrobiłam po niej wsyzstkie badania i są wporządku. Mało
              tego mój lekarz powiedział ze jest to bezpieczna dieta dla osób ZDROWYCH! Każdy
              oczywiście ma swój rozum...Pozdrawiam
              • anita233 Re: Dieta Cambridge? 30.11.05, 14:43
                Wiesz Karola, mi chodzilo glownie o efekty uboczne ktore moga wystapic nawet za
                pare lat. Ja nigdy nie jadlabym tego sproszkowanego zarcia, bo to nie jest
                pozywienie, a te wszystkie witaminy ktore zawiera ten proszek tez sa sztuczne.
                No ale oczywiscie to tylko moje skromne zdanie:) Nidgy nie stosowalam zadnych
                diet - jak chce schudnac to po prostu rezygnuje ze slodyczy (ktore uwielbiam i
                dla mnie jest to spory wysilek:) i wiecej sie ruszam. Proste i zdrowe:) No ale
                kazdy robi jak chce. Pozdrawiam.
    • artur.kalinski Re: Dieta Cambridge? 01.12.05, 10:18
      Odsyłam do wątku o podobnej tematyce:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=30169391&v=2&s=0
      I jeszcze jedno - w jaki sposób dieta o wartości 500-700kcal może dostarczyć
      wszystkie niezbędnye składniki odżywczye, w tym białka czy węglowodany???
      Fizycznie jest to niemożliwe.

Znakomita większość lekarzy czy dietetyków bezkrytycznie polecających tę dietę
      bez jednoczesnej opieki i przejęcia części odpowiedzialności za jej skutki to
      zwykli handlarze, którzy chcą po prostu zarobić na dystrybucji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka