Dodaj do ulubionych

Jak odchudzić 5 latkę?

14.12.05, 16:55
Moja córka ma nadwagę. Narazie nie tragiczną, ale lekarze w tym ortopeda
radzą, aby córka trochę schudła. Bardzo lubi jeść, oj bardzo. Wszystko.
Oprócz pieczarek i groszku. Nie jada (bo nie może) chipsów, paluszków,
chrupek itp. Słodycze w ograniczeniu. W przedszkolu ma ograniczane porcje
(tzw. dokładki). Nie chcę jej terroryzować dietami i ciągłym przypominaniem,
że nie może tego czy tamtego (np. chlebka z pasztecikiem zaraz po obiedzie).
Jestem wykończona wykłócaniem się z nią o każdą dodatkową porcję jedzenia.
Lodówkę chyba zamknę na kłódkę. Co robić aby nie wyrósł z niej grubas, a z
drugiej striny żeby nie wpadła w kompleksy związane z jedzenie i otyłością.
Boję się że w przyszłości może zapaść na jakąś bulimię albo anoreksję.
Obserwuj wątek
    • free123 Re: Jak odchudzić 5 latkę? 14.12.05, 17:55
      Objadanie się, kompulsywne jedzenie i wiele innych podobych zachowań
      jedzeniowych jest z kręgu ED <eating disorders - zaburzenia jedzenia>, a
      wszechobecnie najbardziej znane to anoreksja i bulimia.

Po pierwsze - zastanów się dlaczego dzieciak tak je.
      Czy zawsze taki miała apetyt ?

Po drugie - nie odchudzaj jej w wieku 5 LAT ! Zamieniaj jedzenie na zdrowsze,
      lepsze jakościowo, mniej sprzyjające tyciu. Ale niech w to będzie włączona cała
      rodzina a nie tylko ona ! Staraj się jak NAJMNIEJ ZWRACAĆ uwagi na jedzenie i
      jej wagę ... DUŻO RUCHU - to jej pomoże, ale też z kimś jako zabawa. W inny
      sposób - zrozumie to jako karę ...

Jedzenie jest świetnym polepszaczem nastroju, daje ulgę, jest jak każdy
      nałóg ...
      Wejdź na forum - na www.glodne.pl, jest tam dział dla rodziców ... może
      znajdziesz jakieś ine spojrzenie na sprawę.
      • cioccolato_bianco Re: Jak odchudzić 5 latkę? 14.12.05, 18:50
        staraj sie zamiast chlebka dawac jablko lub marchewke do pochrupania.. i
        namawiaj do ruchu. basen moze jakis, rytmika? jak juz je, to niech ma okazje
        spalac:)
        • ikka23 Re: Jak odchudzić 5 latkę? 16.12.05, 12:44
          dzięki za radę, staram się naprawdę, ale ona chętnie zjadłaby i chlebek i
          jabłuszko. Ma sporo ruchu, szczególnie w sezonie letnim(mamy działkę), rytmika,
          korekcyjna, basen 1 raz w tygodniu. Dużo spacerów. Zimą, aby trochę więcej się
          ruszała, sama będąc w 7 miesiącu ciąży zjeżdżałam z nią na sankach i jabłuszku.
          Czasem nie mam już siły...
    • mbmkrawczyk Re: Jak odchudzić 5 latkę? 20.12.05, 11:04
      Mnie mama ochudziła jak miałam 7 lat. Ponieważ okazało się, że mam nadwagę i
      silnie powiększoną wątrobę. Niezły wynik w tym wieku, prawda?:). Wyglądało to
      mniej więcej tak: wszelkie słodycze zostały wyeliminowane, w tym słodkie
      bułeczkie, drożdżóweczki, białe pieczywko typu chałka. Pamiętam, że jadłam
      pumpernikiel i razowiec. Ze względu na wątrobę, nie było mowy o zasmażkach,
      podbijaniu zup śmietaną, smażeniu na tłuszczu. O kluskach i makaronach też
      mogłam tylko pomarzyć. Kiedy teraz rozmawiam z mamą o tej mojej diecie sprzed
      lat, najtrudniejsze było dla nich przestawianie się na moją dietę, chociaż
      czasami jadali ukradkiem jakiegoś schabowego panierowanego, czy pierniczka w
      czekoladzie.
      Dieta trwała pół roku. Rezultaty były doskonałe. Schudłam, wątroba powróciła do
      normy, przestałam mieć wciąż powtarzające się infekcje górnych dróg oddechowych.
      Uważam, że dzieci należy odchudzać, jeżeli mają nadwagę. Myślę, że należy robić
      to pod ścisłą kontrolą lekarską. Moja lekarka kontrolowała moje menu co miesiąc.
      Jest mnóstwo takich potraw, które mają w sobie ukryty tłuszczyk, a nie są
      konieczne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Np parówki.
      A i jeszcze jedno, może warto zapisać małą na basen albo jakieś tańce. Jak
      zacznie się dużo ruszać, nadwaga zniknie.
      • monaluiza Re: Jak odchudzić 5 latkę? 20.12.05, 11:47
        mbmkrawczyk napisała:

Można do znudzenia powtarzać : powodem jest NADMIERNE spożycie weglowodanów, tak
        u dorosłych jak i u dzieci. Jak sami widzicie, wystarczy tylko ZNACZNIE
        ograniczyć węglowodany.

> Uważam, że dzieci należy odchudzać, jeżeli mają nadwagę.

Przede wszystkim nie należy dopuszczać do tego, żeby dziecko miało nadwagę.

> Myślę, że należy robić to pod ścisłą kontrolą lekarską.

Nie ma takiej potrzeby. Nadwaga to nie choroba.

> Jest mnóstwo takich potraw, które mają w sobie ukryty tłuszczyk,

No i dzięki Bogu, że go mają. Dziecko nigdy nie będzie miało nadwagi od
        spożywania tłuszczu. Natomiast jego zbytnie ograniczanie może doprowadzic do
        problemów.

> A i jeszcze jedno, może warto zapisać małą na basen albo jakieś tańce.

jak najbardziej... :-)))))

Monaluiza
    • artur.kalinski Re: Jak odchudzić 5 latkę? 20.12.05, 16:48
      Warto, żebyś pamiętała, że Twoja córeczka wciąż jeszcze rośnie,a proces ten
      charakteryzują tzw. skoki wzrostowe, które powodują znaczny przyrost wysokości i
      masy ciała. Z tego co piszesz wynika, iż prawdopodobnie jest ona właśnie na
      etapie takiego skoku, dlatego wszystko może jeszcze ulec zmianie i rzeczywiście
      najczęściej do etapu dorosłości wszystko wraca do normy. Mimo to radzę zachować
      uwagę szczególnie przy doborze produktów spożywczych. Z tego co piszesz wynika,
      że dziewczynka jest aktywna ruchowo co jest dużym plusem.

Przed wami jeszcze jeden decydujący w przypadku dziewczynek etap- dojrzewanie
      płciowe- to wwłaśnie ten okres w większości przypadków decyduje o kłopotach z
      otyłością i nadwagą w przyszłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka