Dodaj do ulubionych

Do DOKI i innych lekarzy...

29.10.02, 09:47
Proszę, niech ktoś powie, że to niekoniecznie przerzuty...
W sobotę wyczułam 2 guzki na szyi (z boku, po prawej stronie). Są wyraźnie
odgraniczone, tkliwe, ale nie bolą.
Wczoraj wybrałam się do chirurga-onkologa, który stwierdził 3 guzki (jeden
był schowany pod obojczykiem i wszystkie dotyczą węzłów chłonnych). Jestem
przerażona, bo nie przechodzę przeziębienia, które mogłyby dawać taki odczyn.
Dostałam skierowanie na Usg piersi, węzłów chłonnych szyi i tarczycy, potem
prawdopodobnie na biopsję.
Czy zmiany te mogą być wynikiem zaburzeń hormonalnych (np. nieregularne
cykle, przedłużające się krwawienia) ?
Mam złe przeczucie :-(((
g.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Do DOKI i innych lekarzy... IP: 195.13.26.* 29.10.02, 10:19
      Nie wiem ile masz lat. Niebolesne, powiekszone wezly chlonne na szyi MUSZA byc traktowane jak zmienione nowotworowo, dopoki nie zostanie udowodnione, ze nowotworu nie ma. Postepujesz prawidlowo. Rob spokojnie wszystkie badania, bez paniki, niedlugo wszystko sie wyjasni.
      Twoj niepokoj jest jak najbardziej zrozumialy, ale nie podejmuje sie stwierdzic na odleglosc co Ci jest... Twoj onkolog (jak w takim razie do niego trafilas?) wie lepiej.
      • Gość: givenchy Re: Do DOKI i innych lekarzy... IP: proxy / 212.76.35.* 29.10.02, 10:48
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> Nie wiem ile masz lat. Niebolesne, powiekszone wezly chlonne na szyi MUSZA
        byc
        > traktowane jak zmienione nowotworowo, dopoki nie zostanie udowodnione, ze
        nowot
        > woru nie ma. Postepujesz prawidlowo. Rob spokojnie wszystkie badania, bez
        panik
        > i, niedlugo wszystko sie wyjasni.
        > Twoj niepokoj jest jak najbardziej zrozumialy, ale nie podejmuje sie
        stwierdzic
        > na odleglosc co Ci jest... Twoj onkolog (jak w takim razie do niego
        trafilas?)
        > wie lepiej.

Mam 30 lat i wykształcenie medyczne (pielęgniarka), dlatego orientując się
        nieco w tematyce wybrałam się od razu do lekarza onkologa. Trudno się nie
        niepokoić, kiedy najczarniejszy ze scenariuszy jest mozliwy.
        Boję się.
        Nie chodziło mi o postawienie diagnozy, to zrozumiałe, że na odległość nie jest
        to możliwe. Chciałam tylko dowiedzieć się, czy są możliwe jakieś inne przyczyny
        powstawania tego typu guzków, oprócz tych najbardziej niebezpiecznych ?
        • Gość: Doki Re: Do DOKI i innych lekarzy... IP: 195.13.26.* 29.10.02, 13:20
          Poza nowotworowymi (roznymi, nie tylko guzy lite, ale np cala hematologia) to: ziarniniaki, kolagenozy, infekcje (pierwotniaki, wirusy, w tym HIV). Jest tego troche, nie wdajac sie w szczegoly. Zastanawiam sie jednak, czy robienie takiej listy nie przyczynia sie bardziej do jeszcze silniejszego straszenia Cie. Kiedy bedziesz miec wyniki?
          • Gość: givenchy Re: Do DOKI i innych lekarzy... IP: proxy / 212.76.35.* 29.10.02, 13:35
            Gość portalu: Doki napisał(a):

> Poza nowotworowymi (roznymi, nie tylko guzy lite, ale np cala hematologia)
            to:
            > ziarniniaki, kolagenozy, infekcje (pierwotniaki, wirusy, w tym HIV). Jest
            tego
            > troche, nie wdajac sie w szczegoly. Zastanawiam sie jednak, czy robienie
            takiej
            > listy nie przyczynia sie bardziej do jeszcze silniejszego straszenia Cie.
            Kied
            > y bedziesz miec wyniki?

Masz rację.
            Jakoś będę musiała wziąć się w garść.
            USG węzłów, piersi i tarczycy będę wykonywała 8 listopada, a 14 wizytę u
            onkologa z wynikami (może uda mi się wcześniej). Na biopsję pójdę w zależności
            od wyników ultrasonografii.
            Dziękuję za Twoją pomoc,
            A.

• givenchy Mam wyniki morfologii 31.10.02, 10:52
            Lym% 36,5
            WBC 4,9
            RBC 4,44
            HGB 12,3
            MCHC 30,4
            PLT 148
            OB 2

Może nie będzie tak źle.