Dodaj do ulubionych

bóle i sztywnienie kręgosłuba i stawów po wstaniu

03.01.06, 12:56
Mam bardzo silne bóle pleców ,stopy i większości stawów jak wstaję z łózka.Na
poczatku sie tym nie przejmowałam ,bo zwalałam wine na chory kręgosłup(5 lat
po poważnej operacji)Byc może to właśnie od kręgosłupa ,ale może co innego
jest przyczyną sztywnienia.Jak się"rozchodzę",wezmę gorący prysznic i
porozciągam to troche ból puszcza ,ale generalnie bardzo się z tym męczę(mam
32 lata ,jestem więc młodą kobietą)Może powinnam udać się do ortopedy??sama
nie wiem ,moze ktoś mi podsunie jakąś myśl gdzie z tym iść??może namiar na
dobrego ortopedę w W-wie??
Obserwuj wątek
    • tiens [...] 03.01.06, 13:10
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • iwa47 Re: bóle i sztywnienie kręgosłuba i stawów po wst 03.01.06, 13:49
      Jakiego typu operację miałaś i jakie masz zmiany w kręgosłupie? Od tego zależy
      postawienie diagnozy.
      • anka326 Re: bóle i sztywnienie kręgosłuba i stawów po wst 03.01.06, 14:30
        1.5 cm kregozmyk na poziomie L5/S1-STABILIZACJA NA 3 POZIOMACH,W TEJ CHWILI NIE
        WIEM CO TAM SIĘ DZIEJE ,NA PEWNO MAM ZWYRODNIENIA -TO NA 100%
    • anka326 Re: bóle i sztywnienie kręgosłuba i stawów po wst 03.01.06, 14:36
      A JA JESTEM BARDZO ZADOWOLONA Z OPERACJI ,MIAŁAM SKIEROWANIE W TRYBIE
      PILNYM ,UBYTKI NEUROLOGOCZNE NASTĘPOWAŁY BARDZO SZYBKO ,Z DNIA NA DZIEŃ BYŁO
      GORZEJ ,JESTEM PONAD 5 LAT PO OPERACJI I ZDECYDOWANIE TWIERDZĘ ,ZE NIE
      ŻAŁUJĘ!!!!!!!!!A WOLĘ MIEĆ W TEJ CHWILI TAKIE BÓLE JAK MAM ,NIZ BYC
      KALEKĄ.PRZED OPERACJĄ CZŁOWIEK ,KTÓRY :NASTAWIA)KRĘGOSŁUPY POWIEDZIAŁ ŻE NIE
      BĘDZIE TEGO RUSZAŁ ,BO SIE BOI I NATYCHMIAST DO LEKARZA.NIE ZAWSZE OPERACJA
      JEST ZBĘDNA.OWSZEM W PRZYPADKU SAMYCH DYSKOPATI I TYLKO BÓLU NIE MA CO SIĘ
      PCHAC POD NÓZ ,ALE JAK NASTĘPUJĄ ZMIANY NEOROLOGICZNE TO TRZEBA ZARYZYKOWAĆ.MI
      POWIEDZIANO ŻE WIĘCEJ RYZYKUJE NIE PODDAJĄC SIĘ OPERACJI ,NIZ IDĄC NA
      NIĄ .POZDRAWIAM
      • basia-33 Re: bóle i sztywnienie kręgosłuba i stawów po wst 03.01.06, 23:05
        witaj...a mozesz napisac jakiego typu były to zmiany neurologiczne?Bo ja mam
        tez problem z kregoslupe,..bole sztywnienia dretwienia itd. Nie mam postawionej
        diagnozy przez lekarza ortopede bo lekarz rodzinny twierdzi ze na zwyrodnienie
        za wczesnie ( mam 34 lata) i bole sa od kregoslupa tp fakt ale nie wymaga
        wizytu u ortopedy wiec u takowego nie bylam.Przy ostatniej wizycie u neurologa
        doziedzialam sie ze mam asymetryczne odruchy , ze lewa strona jest bardziej
        zywa a prawa mniej i to dosyc znacznie. Lekarz powiedzieł ze jak na razie na
        nic to nie wskazuje i zostawimy to tylko pod obserwacja.Czy takie cos moze byc
        wlasnie spowodowane kregosłupem?
        Odpowiedz jesli mozesz jak bylo u Ciebie z tymi zmianami.
        Dziekuje i pozdrawiam
    • renebenay Re: bóle i sztywnienie kręgosłuba i stawów po wst 03.01.06, 23:38
      To jest zapalenie reumatyczne sciegien i miesni i jak najszybciej idz do
      ortopedy.Mam rowniez te samo L5/S1 i rowniez mialem 2 lata temu te same
      problemy co Twoje aktualnie.Ortopeda mi dal przeciwzapalny Acemetacin -
      przeciwbolowy Tramal i Omeprazol aby chronic przewody gastryczne przed
      dzialaniem Acemetaciny.Ja mam stale ta kombinacje lekarstw w domu i w miare
      potrzeby sam ustalam dawke.Oprocz L5/S1 mialem rowniez dyskopatie L3/L4 iL4/L5
      i mialem pod narkoza wypalane powierzchnie unerwione stawow
      miedzykregowych.Mimo swoich 58 lat jestem sprawny fizycznie-codziennie 20 km na
      rowerze,godzinny spacer,czasem poplywam sobie a unikam jak ognia siedzenia a
      szczegolnie w aucie.Najlepsza pozycja dla mnie jestlezaca i swoja droga bardzo
      dobrze spie.Oczywiscie nie pracuje bo otrzymoje rente inwalidzka z Francji a
      aktualnie mieszkam z zona w Niemczech-taka dola tulacza.W Niemczech bardzo jest
      polecana dieta tak jak przedstawia TIENS na tym forum.Lecz sie i korzystaj z
      zycia do maksimum.Powodzenia w nowym roku a szczegolnie powrotu do zdrowia.
      • repair Re: bóle i sztywnienie kręgosłuba i stawów po wst 03.01.06, 23:48
        renebenay wyluzuj trochę. Najpierw piszesz o jakimś dotykaniu kości i
        dyskopatii, teraz o kręgozmyku. Jak można stawiać diagnozę "reumatyzm" przez
        internet? Co to są powierzchnie unerwione stawów międzykręgowych??? Codziennie
        na rowerze 20 km i bierzesz leki przeciwbólowe (patrz inny wątek)??? Ponad to
        masz poglądy na leczenie tego typu dolegliwości, które nazwałbym
        nienowoczesnymi. Nie wprowadzaj w bład innych proszę.
        R
        • jednapani Re: do anka326 04.01.06, 00:48
          Na milość boską, nie pisz calego tekstu DUŻYMI literami ...
        • renebenay Re: Dla repair 04.01.06, 21:56
          Masz racje na temat diagnozy.W lutym 1996 roku swierdzono u mnie nieznaczny
          kregozmyk(spondylolisthesis degeneratif L5/S1) L5/S1 plus dyskopatie na L3/L4 i
          L4/L5.Z kolei w listopadzie tego samego roku stwierdzono u mnie arthrose na
          malych stawach miedzykregowych lacznie z duzym niedoborem neurologicznym nie
          mowiac o bolu jaki mialem. Najpierw neurochirurg mi wstrzyknal kortyzon ale po
          10 dniach bole powrocily i z kolei pod narkoza wypalono mi te zapalone
          unerwione miejsca.Tutaj to sie nazywa "facettensyndrom".Lekarz porownal to do
          zeba jak sie nerw usunie.Bole minely a lekarze mnie wyslali na rente bo juz
          mialem za duzo szkod kregoslupa.Kilka dobrych lat mialem spokoj-od czasu do
          czasu bralem Vioxx i z kolei zaczely sie klopoty przed dwoma laty ktore
          wczesniej opisalem.Swoja chorobe doskonale poznalem i dlatego wiem kiedy mam
          brac lekarstwa a w tym nie lubie przesadzac.Tramal albo Tramadol biore wtedy
          kiedy naprawde to jest niezbedne.Faktycznie uprawiam jazde na rowerze wzdluz
          Renu kolo Baden-Baden,takze duzo chodze w pobliskich lasach i pozatym lubie
          dobrze zjesc i wypic dobre wino.Lacze pozdrowienia.
          • repair Re: Dla repair 04.01.06, 22:33
            Dziwne to wszystko. Na Twoim miejscu odebrałbym Twoim lekarzom nieco zaufania.
            Facettensyndorm (facet syndrome) nie jest obecnie uznawany za coś, co prowokuje
            dolegliwości. Śmiałe teorie mówią to samo o kregozmyku. Vioxxu już pewnie nie
            bierzesz. Tramal??? Chłopie, czemu aż tak ostro?
            Życzę zdrowia, widzę że nie tracisz poczucia życia.
            • iwa47 Re: Dla repair 04.01.06, 23:40
              Tak trzymać i o to chodzi żeby nie stracić "poczucia życia" w tych wzystkich
              dolegliwościach. Zastanawiam się czy przypadkiem nasz rozmówca nie przezedł
              zabiegu zwanego u nas termolezja. Jest to bardzo radykalny zaieg polegający na
              wyłączeniu przewodnictwa nerwu powodujacego ból poprzez działanie wysokiej
              temperatury /koagulacja/. U nas stosują go już wypecjalizowani anestzjolodzy w
              wiekszyh ośrodkach.
              A tak na marginesie każdy z nas ma inne doświadczenie z kręgołupem i opisuje i
              doradza ze swojej perspektywy. Ta subiektywna ocena internautów często bywa
              zwodna i dlatego należy ja traktoać czysto teoretycznie.
              Pozdrawiam - doświadczona dyskopatka.
              • iwa47 Re: Dla repair 04.01.06, 23:44
                Przepraszam za braki liter ale piszę na innej klawiaturze laptopa i dopiero się
                wdrażam.
              • renebenay Re: Dla repair i iwa 47 05.01.06, 18:36
              • renebenay Re: Dla repair i iwa 47 05.01.06, 21:14
                Dzisiaj przegladalem raporty aktow medycznych i faktycznie iwa47 ma racje bo
                neurochirurg przy tym zabiegu uzywa slowo "coagulation".Ta metoda z USA jest
                bardzo radykalna.W latach 1966-7 byla ona dopiero wprowadzana w Niemczech przez
                mlodych neurochirurgow i najwazniejsze ze,mi pomogla.O moich dyskopatiach ten
                sam lekarz nazywa"prolaps" dla L3/L4 i L4/L5 a z kolei dla
                L2/L3 "protrusio".Wspominajac moje klopoty z przed 2 laty to mianowicie na
                poczatku myslalem ze,mam grype bo wszystko mnie bolalo.Po tygodniu juz mialem
                klopoty aby wyjsc z lozka-mianowicie mialem bol na wysokosci miedzy L1---L5
                lekko z prawej strony a takze bol w kostce ,kolanie i stawie biodrowym po
                prawej stronie.Dodatkowo moje stawy dolnych konczyn byly sztywne jak rowniez
                kregoslup do pasa.Lekarz rodzinny wysyla mnie od ortopedy ktory diagnozuje
                dyskopatie i przepisuje masage oraz gimnastyke.Po kilku seansach gimnastyki
                poczulem brak czucia w 2-3 palcach na zewnatrz prawej nogi i zaczalem juz
                chodzic z pomoca laski.Po 2 dniach czucie w prawej nodze samo powrocilo i
                ortopeda widzac ze,moj stan sie pogarsza bo zaczela mnie dodatkowo palic skora
                na obu nogach,wyslal mnie do reumatologa w pobliskiej klinice.Tam oczywiscie
                nowa diagnoza i nareszcie bylem dobrze leczony.Po rentgenie,badaniu krwi i
                moczu stwierdzono ze,mam wszysko zapalone a wiec zapalenie kostki,kolana,stawu
                biodrowego-arthrosa kregow?-zapalenie sciegien,muskulow i korzonkow nerwowych
                skory--to wszystko w prawej nodze.Inny lekarz kliniki mi powiedzial ze,to jest
                zapalenie reumatyczne kosci i sciegien.Nie wazne kto mial racje bo po 7
                miesiacach brania lekarstw doszedlem do siebie.Jezeli chodzi o Vioxx, to bardzo
                zaloje ze, go wycofali ale we Francji jest dalej stosowany w lecznictwie
                zamknietym-oczywiscie ja tez go posiadam.Czasami mam nieznosne bole kregoslupa
                i wtedy uzywam tramal jak rowniez od czasu do czasu tramadol dodatkowo.Ogolnie
                jest wszystko w porzadku.Tak na zakonczenie mam male pytanie a
                mianowicie;dlaczego od momentu powstania opisanej choroby mam stale zimne nogi
                tj. od stop do polowy ud obu nog.Postawilem kilkakrotnie te pytanie roznym
                lekarzom i oni twierdza ze,to jest od papierosow a ja nigdy nia palilem.Jak
                mowie ze,mam klopoty z kregoslupem to odpowiadaja ze,nie mam co szukac.Nie bede
                wiecej zanudzal.Wszystkiego najlepszego w nowym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka