Dodaj do ulubionych

Dieta Atkinsa, czy polecacie???

18.01.06, 11:07
Witam,
proszę o poradę o wyżej wymienionej diecie, podobno mozna jeść dużo, pod
warunkiem, że ograniczy się węglowodany. Proszę o Wasze opinie, tzn, czy ta
dieta rzeczywiscie działa, może są gdzieś na forum przepisy do tej diety. Nie
wyobrażam sobie jeść masła, tłustych serów i śmietany czy boczku, a tam
wlasnie się poleca takie produkty. Dodam, że jestem szczupła, ale tłuszcz
osadza mi się tylko na biodrach (może dlatego, że jadam ciemne pieczywo - 2-3
kromki dziennie, kaszę gryczaną oraz makaron, ale tylko razowy)Z diety
Atkinsa wyklucza się całkowiecie takie produkty, bardzo proszę o poradę bo
chciałabym spróbować tej diety.
pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • monaluiza Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 18.01.06, 11:43
      mnsn napisała:

> Witam,
      > proszę o poradę o wyżej wymienionej diecie, podobno mozna jeść dużo, pod
      > warunkiem, że ograniczy się węglowodany. Proszę o Wasze opinie, tzn, czy ta
      > dieta rzeczywiscie działa, może są gdzieś na forum przepisy do tej diety. Nie
      > wyobrażam sobie jeść masła, tłustych serów i śmietany czy boczku, a tam
      > wlasnie się poleca takie produkty. Dodam, że jestem szczupła, ale tłuszcz
      > osadza mi się tylko na biodrach (może dlatego, że jadam ciemne pieczywo - 2-3
      > kromki dziennie, kaszę gryczaną oraz makaron, ale tylko razowy)Z diety
      > Atkinsa wyklucza się całkowiecie takie produkty, bardzo proszę o poradę bo
      > chciałabym spróbować tej diety.
      > pozdrawiam,

Jesli jesteś szczupła, to może Ci żadna dieta nie jest potrzebna ?

Dieta Atkinsa, masowo stosowana w USA, jest dietą niskowęglowodanową, stąd już
      wiadomo, że można stracić na niej zbędne kilogramy. Jak już wielokrotnie
      pisałam, nazwa diety nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o odchudzanie.
      Znaczenie ma obniżenie spożycia węglowodanów do minimum.

Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że w diecie Atkinsa może dojść do nadmiernego
      spożycia białka. U wielu zdrowych ludzi to nie będzie miało większego znaczenia
      oprócz tego, że dojdzie do niepotrzebnego obciążenia wątroby i nerek. U osób,
      które mają (mogą o tym nie wiedzieć !!) ukryte schorzenia nerek - może się
      zakończyć źle. Takich przypadków odnotowano już sporo. Chodzi o to, że
      dochodziło do trwałej niewydolności nerek, szczególnie przy długim stosowaniu
      tej diety.

Niewydolność nerek (chroniczna) nie jest schorzeniem, które wcześnie manifestuje
      się bólem czy innymi wcześnie zauważalnymi objawami. Jest to dośc podstepne,
      ponieważ bez regularnego sprawdzania poziomów kreatyniny jest niemożliwe do
      wykrycia - ale ...kto regularnie, przynajmniej raz na rok to sobie bada ?
      Natomiast kiedy już wystepują objawy niewydolności nerek - wtedy najczęściej
      jest juz za późno. Trzeba dializować.

W związku z tym należy zwrócić uwagę, żeby nie spożywać białka bez ograniczeń i
      będzie OK.

Dieta Atkinsa nie wprowadza niestety jego ograniczeń :-( Duże ilości białka
      powodują przyśpieszenie przemian metabolicznych, co oznacza szybsze tracenie
      wagi, ale efekty uboczne tego nadmiaru białka moga być szkodliwe jak wyżej opisałam.

Monaluiza
      • elpasz Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 18.01.06, 13:01
        Monaluiza,
        Czy podwyższony mocznik przy kreatyninie w normie może być wynikiem nadmiaru
        białka w diecie (badanie było nie na czczo niestety, przez niedopatrzenie)
        Czy tak samo jak z glukozą np, że może być wyższa po posiłku jest i z
        mocznikiem. Nigdzie nie mogę znależć jednoznacznej odpowiedzi.
        Czy myślisz, żeby powtórzyć badanie czy raczej nie ma się czym przejmować.
        pozdrawiam
        • monaluiza Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 18.01.06, 15:19
          elpasz napisała:

> Monaluiza,
          > Czy podwyższony mocznik przy kreatyninie w normie może być wynikiem nadmiaru
          > białka w diecie

Może, ale nie tylko. Może również wskazywac na tzw. niski klirens, zmniejszony
          przepływ prz nerki lub utrudniony odpływ moczu z nerek. Może wskazywac na inne
          dysfunkcje nerek. Przeanalizuj dokładnie ile białka zjadasz. Zmniejsz białko do
          ok. 0,5g/kg wagi należnej, zaczekaj kilka lub kilkanascie dni i zrób badania
          ponownie. Jeśli ciagle będzie wysoko, to udaj się do nefrologa.

Monaluiza

(badanie było nie na czczo niestety, przez niedopatrzenie)
          > Czy tak samo jak z glukozą np, że może być wyższa po posiłku jest i z
          > mocznikiem. Nigdzie nie mogę znależć jednoznacznej odpowiedzi.
          > Czy myślisz, żeby powtórzyć badanie czy raczej nie ma się czym przejmować.
          > pozdrawiam
    • elpasz Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 18.01.06, 14:14
      Mnsn, przepraszam za to moje pytanie jw, nie na temat Twojego wątku, tak jakoś
      mi się skojarzyło
      Jeśli chodzi o dietę Atkinsa, ja jej nie polecam, stosuję inną
      niskowęglowodanową, ale możesz tu o niej poczytać
      www.dobradieta.pl/about_atkins.php
      • mnsn Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.01.06, 11:35
        Jeżeli możesz to proszę powiedz mi na czym polega Twoja niskowęglowodanowa
        dieta.
        pozdrawiam
        • elpasz Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.01.06, 13:17
          Na stronie, którą podałam znajdziesz informacje o różnych dietach
          niskowęglowodanowych. Ja stosuję dietę optymalną Kwaśniewskiego
    • artur.kalinski Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 24.01.06, 12:13
      Problemem tego typu diet niskowęglowodanowych (Atkinsa, Kwaśniewskiego) jest
      fakt, iż nie zostały przeprowadzony badania, które mogły określić długotrwały
      wpływ takiego sposobu odżywiania. Współczesna dietetyka skłania się ku
      stwierdzeniu, iż istnieje duże prawdopodobieństwo negatywnego wpływu tych diet
      na zdrowie człowieka, w szczególności zaś na układ sercowo-naczyniowy(miażdżyca,
      nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu). Wpływ ten związany jest z nadmierną
      podażą tłuszczy w diecie, szczególnie zaś tych nasyconych. Dodatkowy problem
      mogą stanowić nadmierne ilości białka, które mogą w znaczny sposób obciążać nerki.
      Dlaczego zatem diety te cieszą się tak dużym powodzeniem?Po pierwsze:
      rzeczywiście pomagają schudnąć (jedzenie tłuste jest bardzo sycące), po drugie:
      zazwyczaj jest to stosunkowo tania dieta i w końcu tradycyjna polska kuchnia
      jest podobnie jak jadłospisy tego typu diet dość tłusta.
      Niestety mało optymistyczne przypuszczenia dietetyków potwierdzają
      niejednokrotnie przypadki z życia wzięte. Ludzie stosujący dietę Atkinsa czy
      Kwaśniewskiego po kilku latach zaczynają poważnie chorować, najlepszym
      przykładem jest nieżyjący już dr Atkins.
      • monaluiza Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 24.01.06, 14:02
        artur.kalinski napisał:

> Problemem tego typu diet niskowęglowodanowych (Atkinsa, Kwaśniewskiego) jest
        > fakt, iż nie zostały przeprowadzony badania, które mogły określić długotrwały
        > wpływ takiego sposobu odżywiania.

Diet niskowęglowdanowych przebadano wiele. Wnioski są całkiem jasne. Nie wiem
        tylko dlaczego w Polsce ciągle się tego nie zauważa. Rewelacyjne, dlugoterminowe
        efekty zaprezentowano na jednej z konferencji endokrynologów w San Diego (chyba
        to był 1999 r). Dotyczyło to szczególnie osób z cukrzycą. I co.. ? Nic.

Tzw. diete Kwaśniewskiego też przebadano, wyniki były opublikowane. Było one
        więcej niż dobre. Badań klinicznych diety Kwaśniewskiego rzeczywiście nie
        przeprowadzono, ale.. nie sądzę, żeby kiedykolwiek do tego doszło, bo tego typu
        badania w tym przypadku są wręcz niemożliwe do przeprowadzenia.

> Współczesna dietetyka skłania się ku
        > stwierdzeniu, iż istnieje duże prawdopodobieństwo negatywnego wpływu tych diet
        > na zdrowie człowieka,

Z całym szacunkiem... współczesna dietetyka właśnie teraz skłania sie w końcu
        sie do ZAAKCEPTOWANIA FAKTU, że poszła w złym kierunku. Proszę zapoznać się z
        najnowszymi badaniami, długoletnimi Szkoły Zdrowia Publicznego w Harvardzie.

> w szczególności zaś na układ sercowo-naczyniowy(miażdżyca
        > ,
        > nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu). Wpływ ten związany jest z nadmierną
        > podażą tłuszczy w diecie, szczególnie zaś tych nasyconych.

No więc w świecie naukowym nie istnieją ŻADNE KONKLUZJE z tym związane, które
        byłyby niepodważalne. Wręcz przeciwnie. Zauważono w czasie prowadzenia badań
        wieloletnich, (proszę zapoznać się z wynikami badan we Framingham,
        Massachussets, USA)że pomimo zmniejszenia spożywanych tłuszczy nasyconych
        WZRASTAŁY zachorowania na choroby ukłądu wieńcowego, zwiększała się ilośc ludzi
        otyłych, dramatycznie zwiększyła się liczba chorych na cukrzycę.

> Dodatkowy problem mogą stanowić nadmierne ilości białka, które mogą w znaczny
        > sposób obciążać nerki.

Tak. O tym już niejednokrotnie pisałam, również w tym wątku odnośnie diety Atkinsa.

> w końcu tradycyjna polska kuchnia jest podobnie jak jadłospisy tego typu diet
        > dość tłusta.

Monumentalne minięcie się z prawdą ! Pan porównuje diety niskoweglowodanowe z
        kuchnią polska ??? Przecierz to są zupełne sprzecznności. Typowa kuchnia polska
        jest BOGATA w węglowodany !

> Niestety mało optymistyczne przypuszczenia dietetyków potwierdzają
        > niejednokrotnie przypadki z życia wzięte. Ludzie stosujący dietę Atkinsa czy
        > Kwaśniewskiego po kilku latach zaczynają poważnie chorować

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))) a ci którzy tych diet nie stosują żyją w
        szczęściu i zdrowiu ?!

Nie można postawić znaku równości pomiędzy dieta Kwaśniewskiego a dieta Atkinsa,
        a Pan to robi. Dlaczego ?

> najlepszym przykładem jest nieżyjący już dr Atkins.

Taaak ? A co jest w tym przykładowego ? Wie Pan dokładnie w jakich
        okolocznościach zmarł Atkins ? Proponuje najpierw się z tym zapoznać, a potem
        kreować mity.

Monaluiza
        • mnsn Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 24.01.06, 14:37
          Witam,
          dziękuję za wiele informacji na temat tej diety. Je niestety nie skorzystam z
          diety Atkinsona czy Kwaśniewskiego, nie lubię tłustych potraw. Chciałabym
          schudnąć tylko 3-5 kg., w związku z powyższym ograniczyłam węglowodany - czyli
          makaron, ryż i kasza gryczana, które do tej pory jadłam dosyć często - myślę,
          że to powinno wystarczyć w moim przypadku. Nadal jadam dużo warzyw i drobiu -
          tylko niestety nie mogę jeść moich ulubionych potraw tj. makaron z tuńczykiem
          czy ze szpinakiem no i ryż zapiekany z jabłkiem,.
          pozdrawiam,
          • jedrus1-a Na odchudzanie 27.01.06, 02:55
            mnsn napisała:

> Witam,
            > dziękuję za wiele informacji na temat tej diety. Je niestety nie skorzystam z
            > diety Atkinsona czy Kwaśniewskiego, nie lubię tłustych potraw. Chciałabym
            > schudnąć tylko 3-5 kg., w związku z powyższym ograniczyłam węglowodany -
            czyli
            > makaron, ryż i kasza gryczana, które do tej pory jadłam dosyć często - myślę,
            > że to powinno wystarczyć w moim przypadku. Nadal jadam dużo warzyw i drobiu -
            > tylko niestety nie mogę jeść moich ulubionych potraw tj. makaron z tuńczykiem
            > czy ze szpinakiem no i ryż zapiekany z jabłkiem,.
            > pozdrawiam,

Na odchudzanie polecam stronkę witariańską do przejrzenia:

www.surawka.republika.pl
            Pozdr.
            Jędruś wegano-witarianin +B12
            Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
      • diorella Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 16.04.06, 11:00
        artur.kalinski napisał:

> Problemem tego typu diet niskowęglowodanowych (Atkinsa, Kwaśniewskiego) jest
        > fakt, iż nie zostały przeprowadzony badania, które mogły określić długotrwały
        > wpływ takiego sposobu odżywiania. Współczesna dietetyka skłania się ku
        > stwierdzeniu, iż istnieje duże prawdopodobieństwo negatywnego wpływu tych diet
        > na zdrowie człowieka, w szczególności zaś na układ sercowo-naczyniowy(miażdżyca
        > ,
        > nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu). Wpływ ten związany jest z nadmierną
        > podażą tłuszczy w diecie, szczególnie zaś tych nasyconych. Dodatkowy problem
        > mogą stanowić nadmierne ilości białka, które mogą w znaczny sposób obciążać ner
        > ki.
        > Dlaczego zatem diety te cieszą się tak dużym powodzeniem?Po pierwsze:
        > rzeczywiście pomagają schudnąć (jedzenie tłuste jest bardzo sycące), po drugie:
        > zazwyczaj jest to stosunkowo tania dieta i w końcu tradycyjna polska kuchnia
        > jest podobnie jak jadłospisy tego typu diet dość tłusta.
        > Niestety mało optymistyczne przypuszczenia dietetyków potwierdzają
        > niejednokrotnie przypadki z życia wzięte. Ludzie stosujący dietę Atkinsa czy
        > Kwaśniewskiego po kilku latach zaczynają poważnie chorować, najlepszym
        > przykładem jest nieżyjący już dr Atkins.

sorry, ale to stek bzdur. może jeszcze napiszesz, że atkins umarł monstrualnie
        gruby na zawal jak to glosi urban legend???? SĄ badania i to poważne dowodzące
        jasno i zcarno na białym, że dieta atkinsa jest skuteczna i nie szkodzi zdrowiu.
        tylko polskim lekarzom z klapkami na oczach to się w głowie nie mieści, nawet
        jeśli w lancecie przeczytają (wyborcza też drukowała jak kto angielskiego nie
        ponimajet). to co piszesz, to są bzdety z lat osiemdziesiętych, kiedy uparcie
        kazano jeść mniej tluszczu i się strasznie dziwowano, że ludzie nie chudną na
        takiej diecie:/
        LUDZIOM na atkinsie szybko się poprawiają wyniki badań, cholesterolu także. o
        tym też można wyczytać w prasie fachowej.
        i ATKINS to nie to samo co kwaśniewski, wrzucanie ich do jednego wora jest
        kompletnym bezsensem, bo są to rózne diety, oparte na różnych zalożeniach!!!!

naprawdę, czytanie i myślenie nie boli do jasnej anielki.
        • diorella Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 16.04.06, 11:01
          dżizas, doczytałam, że jesteś dietetykiem, matkoboskoczęstochowsko, biada tym,
          których dorwiesz w swoje łapy! czy ty masz jakieś studia, czy ty coś czytasz,
          czy tylko wciskasz ludziom herbalife czy inne bzdury?
          • jef_f Dieta Atkinsa, nie jest dieta bezpieczna 16.04.06, 21:44

Najnowsze doniesienia na temat niskoweglowodanowych diet (czyli znanych w Polsce
            diet typu: Atkins, Kwasniewski, Lutz)

1/Niskoweglowodanowe diety nie sa bezpieczna metoda na pozbycie sie nadwagi
            twierdza lekarze:

www.bloomberg.com/apps/news?pid=10000102&sid=aIWlrzW5pYCc&refer=uk
            2/ Niskoweglowodanowa dieta nie jest w ogole bezpieczna twierdza naukowcy.

www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=39808
            W celu uzyskania dodatkowych danych na ten temat mozna sie skontaktowac
            z nastepujacymi osobami:

Kontact:

Professor Klaus-Dieter Lessnau, Clinical Assistant Professor of
            Medicine, NYU School of Medicine, 300 East 93rd Street #18B, New York NY
            10128, USA. T) +1 212 434 2000 klessnau@pol.net

Dr Lyn Steffen, University of Minnesota School of Public Health,
            Division of Epidemiology and Community Health, Minneapolis, Minnesota 55454,
            USA. T) +1 (612)625-9307 steffen@epi.umn.edu

Ps. Kompania Atkinsa zbankrutowala, a diety niskoweglowodanowe stracily bardzo
            na popularnosci w zwiazku z ukazaniem sie pewnych wynikow badan nad dieta
            niskoweglowodanowa.

Niektore firmy ubezpieczeniowe w ktorych ubezpieczeni byli poszkodowani
            dietowicze, wystapily na droge sadowna w celu dochodzenia roszczen z tytulu
            utraconego zdrowia przez ich klientow.

-----
            Jeff
        • jusytka Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 09:20
          To prawda, moi roidzice stosują tą dietę od lat i nigdy nie czuli się tak dobrze
          i nie byli tak zdrowi. Mają "bzika" na punkcie swojego zdrowia, więc badają sie
          regularnie - nie jeden (nawet ja) pozazdrościłby im takich wyników. Jednak dietę
          stosują zgodnie z zaleceniami p Kwasniewskiego, a nie wybierają sobie jak
          niektórzy parę potraw, a pozostałe jedzą "po staremu" - wymaga to pewnej
          samodyscypliny, ale chyba warto :)
          • jef_f Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 15:18
            jusytka napisała:

> To prawda, moi roidzice stosują tą dietę od lat i nigdy nie czuli się tak dobrz
            > e
            > i nie byli tak zdrowi. Mają "bzika" na punkcie swojego zdrowia, więc badają sie
            > regularnie - nie jeden (nawet ja) pozazdrościłby im takich wyników. Jednak diet
            > ę
            > stosują zgodnie z zaleceniami p Kwasniewskiego, a nie wybierają sobie jak
            > niektórzy parę potraw, a pozostałe jedzą "po staremu" - wymaga to pewnej
            > samodyscypliny, ale chyba warto :)

Hmm...widocznie rodzice maja konskie zdrowie skoro od lat stosuja diete
            pana Kwasniewskiego i jeszcze zyja.

Ten doradca optymalny ktory pisze, ze najwytrwalsi zaczynajam miec powazne
            problemy ze zdrowiem po 3-7 latach, to chyba jakis wyjatkowo zlosliwy facet??
            Prosze zobaczyc co on twierdzi na podstawie swej dlugoletniej praktyki jako
            doradzca w zakresie niskoweglowodanowych diet:

ludzie.gazeta.pl/jusytka/0,0.html
            -------
            Jeff
            • jef_f Sorry, ale to nieco inny link:)) 19.04.06, 15:24

Oto co pisze ten jakis "zlosliwy" doradzca optymalno-niskoweglowodanowej diety:

www.dobradieta.pl/optimal_story.php
            • jusytka Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 21:35
              Rozumiem, że sam stosowałes tę dietę przez ponad 3 lata i zapadłeś na zdrowiu?
              jesli nie - pamiętaj, że nie należy pisać co ci się wydaje, tylko tak jak jest ...
    • are.1 Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 17.04.06, 01:09
      Po pierwsze, dieta ta odchudza tylko z poczatku, kiedy trzeba przechodzic
      "pierwsze wtajemniczenie". Jest to zwiazane z restrykcjami kalorycznymi w tym
      okresie, co jest dowiedzione naukowo. Pozniej, podczas normalnego stosowania tej
      diety, nie ma juz spadku wagi i nawet wraca z nawiazka.

Po drugie - dieta ta jest zgubna dla zdrowia.

Po trzecie: uwazaj na "optymanych", ktorzy zachwalaja niskoweglowodanowki.
      Zwykle konczy sie to tak, ze po jakims czasie zaczyna sie chorowac na tej diecie
      a "optymalni" zwalaja wine na chora osobe: ze niby nie zrozumiala zasad diety.
      Na tej zasadzie padaja absurdalne zarzuty, ze ktos jadl 10 gramow bialka za duzo
      itp. A poniewaz jadl "za duzo", to zle stosowal diete, wiec nic dziwnego ze mu
      zaszkodzila. Itd. Belkot na kółkach.

Nie daj sie na to nabrac.
      • are.1 Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 17.04.06, 01:13
        "Nie zazdrosc tym, co zyja w raju glupcow, bo tylko glupiec moze uznac cos
        takiego za raj" ~ B Russell, z Dekalogu Liberala.

;-)
        • jusytka Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 09:25
          A skąd tyle jadu w twoich słowach? Nie muszisz przecieć stosować tej diety.
          Próbujemy tu podać fakty i oddielić je do mitów, ale skoro uważasz, że ten kto
          myśli inaczej niż ty jest głupcem świadczy to tylko o twojej kulturze osobistej...
          • jef_f Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 15:13
            jusytka napisała:

> A skąd tyle jadu w twoich słowach? Nie muszisz przecieć stosować tej diety.
            > Próbujemy tu podać fakty i oddielić je do mitów, ale skoro uważasz, że ten kto
            > myśli inaczej niż ty jest głupcem świadczy to tylko o twojej kulturze osobistej
            > ...

Racja, dorella z ta napastliwoscia, nienawiscia i brakiem wiedzy wyjatkowo
            przesadzila.
            Pani chyba "nowa" na tym forum o ZDROWEJ DIECIE ??:)))

------
            Jeff
            • jusytka Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 21:45
              Bywam tu rzadko to prawda, ale zdrowym odżywianiem interesuje się od dawna, bo
              wiem jak duży wpływ ma na nasze zdrowie. Nie stosuje diety Kwasniewskiego, bo
              nie lubię tłustych rzeczy, ani tortów bez cukru. Obserwując jednak swoich
              rodziców - stałam się sympatykiem tej diety, bo widze jak korzystnie na nich
              wpływa. Nie uwierzyłabym, dopóki sama bym nie zobaczyła, że mozna mieć niski
              poziom cholesterolu i trójglicerydów, super morfologię - jedząć tłusto i w
              dodatku dużo jaj i ... chudnąć - to przeczy wszelkim mitom, a jednak jest prawdą.

• jef_f Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 22:38
                jusytka napisała:

> Bywam tu rzadko to prawda, ale zdrowym odżywianiem interesuje się od dawna, bo
                > wiem jak duży wpływ ma na nasze zdrowie. Nie stosuje diety Kwasniewskiego, bo
                > nie lubię tłustych rzeczy, ani tortów bez cukru. Obserwując jednak swoich
                > rodziców - stałam się sympatykiem tej diety, bo widze jak korzystnie na nich
                > wpływa. Nie uwierzyłabym, dopóki sama bym nie zobaczyła, że mozna mieć niski
                > poziom cholesterolu i trójglicerydów, super morfologię - jedząć tłusto i w
                > dodatku dużo jaj i ... chudnąć - to przeczy wszelkim mitom, a jednak jest prawd
                > ą.

Ja tez bym uwierzyl gdybym takich ludzi poznal i dokladnie przebadal:)
                Przykro mi bardzo, ale jednak na slowo pani uwierzyc nie moge, bo znam
                dokladnie wyniki badan ludzi ktorzy takie diety stosowali nieco dluzej anizeli
                pol roku:)
                Zdrowia rodzicom zyce:)
                -----
                Jeff

• jusytka Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 20.04.06, 12:24
                  Ja nie napisałam, ze rodzice stosują ją pół roku, więc skąd to twierdzenie,
                  jesteś jasnowidzem? - stosują ją już dwa lata ...
                  • jef_f Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 20.04.06, 14:53
                    jusytka napisała:

> Ja nie napisałam, ze rodzice stosują ją pół roku, więc skąd to twierdzenie,
                    > jesteś jasnowidzem? - stosują ją już dwa lata ...

A pani zdarza sie przeczytac dokladniej post ktory napisala inna osoba?
                    Przeciez nie pisalem o pani rodzicach, tylko o wynikach osob ktore tego typu
                    diety stosowaly dluzej anizeli pol roku, tzn. niektore rok, dwa , trzy itp itd.
                    To zalezalo jak konskie zdrowie te osoby wczesniej mialy aby takie diety przezyc.

Pani sadzi, ze naukowcy na ktorych prace sie powolalem piszac w tym watku o
                    niebezpieczesnstwach tej diety, to sobie te dane z sufitu wzieli?

A czlowiek ktory jest podobno doradca dietetycznym od diet niskoweglowodanowych
                    to jakis podstwiony przez mafie dran, ktory pisze absurdy o problemach ludzi
                    ktorzy takie siety zastosowali?

Pani w ogole przeczytala te linki ktore podalem? Pani nie martwi sie tym, ze
                    rodzice taki styl pseudozdrowego odzywiania wybralI?

Hmmm.....ciekawa z pani corka...

--------
                    Jeff
    • piotrbbyd Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 18:54
      Są niektóre schorzenia gdzie -przy konsultacji z lekarzem- dieta
      tłuszczowa jest wskazana. Jednak należy zauważyć , że każdy człowiek
      ma inny metabolizm i co dla jednego jest dobre, dla innego może
      być nawet ZABÓJCZE. Istnieją przeciwskazania dla niektórych osób dla
      których taka dieta może zakończyć się poważnymi komplikacjami a nawet
      śmiercią.
      Co do ograniczania cukru- tu trzeba się zgodzić i każdy powinien go
      ograniczać. Zresztą znajduje sie on w tak wielu produktach że i tak
      sie go spożywa, a przede wszystkim cukry proste są przyczyną chorób
      cywilizacyjnych
      • jef_f Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 19:22
        piotrbbyd napisał:

> Są niektóre schorzenia gdzie -przy konsultacji z lekarzem- dieta
        > tłuszczowa jest wskazana.

Ktore schorzenia i jaka konkretnie dieta tluszczowa?

>Jednak należy zauważyć, że każdy człowiek
        > ma inny metabolizm i co dla jednego jest dobre, dla innego może
        > być nawet ZABÓJCZE. Istnieją przeciwskazania dla niektórych osób dla
        > których taka dieta może zakończyć się poważnymi komplikacjami a nawet
        > śmiercią.

Owszem ma pan do pewnego stopnia troche racji, ale jesli piszac to mial pan na
        mysli zalecenia tzw. diety metabolicznej (wie pan doskonale o co mi chodzi;)),
        to zapewniam pana, ze to jest slepy zaulek i falszywy slad:)

> Co do ograniczania cukru- tu trzeba się zgodzić i każdy powinien go
        > ograniczać. Zresztą znajduje sie on w tak wielu produktach że i tak
        > sie go spożywa.

Cukier bialy - zgoda, ale postawienie znaku rownosci pomiedzy:
        cukry = weglowodany, to ogromne i niebezpieczne nieporozumienie.

------
        Pozdrawiam Jeff
        • piotrbbyd Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 20:29
          1. cytat:
          Dieta tłuszczowa jest niezbędna dla osób ,dla których konieczna jest
          zmiana podstawowego żródła energetycznego jakim jest glukoza na związki
          ketonowe, które powstają w procesach katabolicznych tłuszczy. Można do
          nich zaliczyć np. osoby z chorobami nowotworowymi, z demencjami
          neurologicznymi, z przewlekłymi infekcjami bakteryjnymi,grzybiicami i
          wieloma innymi, ale tylko wtedy gdy takią dietę zaleci lekarz
          prowadzący.
          2. Chodziło mi o to że każdy człowiek ma inny metabolizm , inny
          tryb życia , przyzwyczajenia ,nałogi i nie ma dobrej diety dla
          każdego. Potrzeby pojedynczej osoby są indywidualne i to miałem na
          myśli. Zresztą można sobie zbadać metabolizm bardzo dokładnie i na
          tej podstawie dobrać odpowiednią dietę do indywidualnych potrzeb.
          3Chodziło mi o cukier , nie o cukry- szczególnie złożone (błonnik)
          • jef_f Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 22:21
            piotrbbyd napisał:

> 1. cytat:
            > Dieta tłuszczowa jest niezbędna dla osób ,dla których konieczna jest
            > zmiana podstawowego żródła energetycznego jakim jest glukoza na związki
            > ketonowe, które powstają w procesach katabolicznych tłuszczy. Można do
            > nich zaliczyć np. osoby z chorobami nowotworowymi, z demencjami
            > neurologicznymi, z przewlekłymi infekcjami bakteryjnymi,grzybiicami i
            > wieloma innymi, ale tylko wtedy gdy takią dietę zaleci lekarz
            > prowadzący.

Prosze Pana
            czy mozna prosic o precyzyjniejsze podanie zrodla z ktorego pochodzi ten
            powyzszy cytat?

> 2. Chodziło mi o to że każdy człowiek ma inny metabolizm , inny
            > tryb życia , przyzwyczajenia ,nałogi i nie ma dobrej diety dla
            > każdego.

>Potrzeby pojedynczej osoby są indywidualne i to miałem na
            > myśli

Tutaj zgoda, bo wiadomo np. ze niemowle czy mala dziwczynka maja inne potrzeby
            zywieniowe, anizeli nastolatka czy kobieta starsza.
            Ktos kto jest wysoki i ma dobrze rozbudowana tkanke miesniowa, ma inne potrzeby
            zywieniowe anizeli ktos kto jest maly i obtluszczony...
            Osoba chora na cukrzyce II ma inne zapotrzebowanie dietetyczne, anizeli osoba
            ktora na cukrzyce nie choruje...itp, itd

> Zresztą można sobie zbadać metabolizm bardzo dokładnie i na
            > tej podstawie dobrać odpowiednią dietę do indywidualnych potrzeb.

A tutaj juz nie bardzo pana rozumiem, czy bylby pan uprzejmy doprecyzowac
            jak mozna zbadac bardzo dokladnie ten, jak pan okreslil metabolizm?

> 3Chodziło mi o cukier , nie o cukry- szczególnie złożone (błonnik)

Acha, teraz rozumiem....ale prosze zauwazyc, ze osoby ktore sa slabo
            zorientowane w zagadnieniach biochemiczno-dietetycznych, moga nie domyslic sie o
            co panu konkretnie chodzi kiedy pan pisze o cukrach.
            Przypuszczam, ze dla wielu osob bedzie to cukier ktory zazwyczaj dosypuje sie do
            kawy czy herbaty:)

A przeciez niektore cukry sa czlowiekowi jednak niezbedne, bo bez nich nie
            moglby wlasciwie funkcjonowac nasz organizm.

W celu przypomnienia podaje link do strony o cukrach:)

www.mlyniec.gda.pl/~chemia/organiczna/cukry.htm--------
            Pozd. Jeff
            • piotrbbyd Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 22:32
              Żródło cytatu mogę podać na maila-nie pisałem tu żeby komu robić
              reklamę. Na tej stronie można również dowiedzieć się o możliwości
              zdiagnozowania indywidualnych potrzeb żywieniowych, suplementacyjnych oraz
              patologiach w organizmie
              • jef_f Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 19.04.06, 22:45
                piotrbbyd napisał:

> Żródło cytatu mogę podać na maila-nie pisałem tu żeby komu robić
                > reklamę. Na tej stronie można również dowiedzieć się o możliwości
                > zdiagnozowania indywidualnych potrzeb żywieniowych, suplementacyjnych oraz
                > patologiach w organizmie

No dobra, to prosze niech pan poda na moj adres gazetowy to zrodlo cytatu.
                • brookie Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 20.04.06, 14:13
                  Wlasnie zaczelam Atkinsa, zobaczymy jak mi pojdzie.
                  • piotrbbyd Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 20.04.06, 22:03
                    W każdym razie w większości przypadków w DŁUŻSZYM okresie czasu jest
                    większa szansa zaszkodzenia sobie niż poprawienia , pomimo początkowego
                    polepszenia samopoczucia.
                  • piotrbbyd Re: Dieta Atkinsa, czy polecacie??? 21.04.06, 21:03
                    Warto zwrócić się do dietetyka lub lekarza ( koniecznie orientującego
                    się w temacie żywienia), ponieważ taka dieta przeprowadzana
                    samodzielnie raczej na pewno będzie niezbilansowana i może
                    doprowadzić do zachwiania równowagi w organizmie. W razie gdy nie ma
                    się pani gdzie udać mogę służyć kontaktem, gdzie za rozsądną cenę
                    zrobią badania i dostosują suplementację by zniwelować skutki uboczne
                    diety, lub wykluczą ją ze względów zdrowotnych, a zaproponują
                    indywidualną dostosowaną do pani potrzeb- ale to na maila
              • jef_f Re: (OT) do pana piotrbbyd 20.04.06, 15:33
                Dzien dobry,

chcialem odpisac na panska skrzynke, ale w tej chwili nie mam polaczenia z
                poczta gazety, wiec
                pozwalam sobie zamiescic skierowany do Pana, post na tej grupie.

Dziekuje i zapoznam sie z tymi materialami, chociaz musze powiedziec, ze sama
                metoda jest mi dosc dobrze znana i osobiscie mam do niej sporo zastrzezen, tym
                niemniej jednak chetnie poczytam to co mi Pan zaproponowal, zwaszcza ze to
                laboratorium z ktorym wspolpracuje to przez Pana polecane, cieszy sie dosc dobra
                opinia w USA.

-------
                Pozdrawiam Jeff
                • moniak7 Re: (OT) do pana piotrbbyd 21.04.06, 16:06
                  Wszyscy Optymalni powoluja sie na jakies enigmatyczne dane, ktore podobno
                  gdzies sa i ludzi, ktorym podobno dieta pomogla. ja znam trzy osoby stosujace
                  dluzszy czas taka diete, a raczej znalam, bo jedna osoba nie zyje , zmarl nie
                  doczekawszy operacji by-pass. Druga osoba ma potworna nadwage, a jedyny sukces
                  jaki osiagnela na diecie to poczatkowa utrata kilku kilogramow(ma wszystkie
                  mozliwe schorzenia towarzyszace nadwadze). Trzecia osoba ma b. zle wyniki
                  zarowno cholesterolu jak i cukrzycowe, ktore ciagle sie pogarszaja. Zadna z
                  tych osob nie zauwazyla, ze to dieta mogla miec ogromny wplyw na zrujnowanie
                  zdrowia. Jak ktos jest mlody i zdrowy, to zlej diety nei odczuje szybko i
                  wystarczy mu, ze chudnie. a sprawa nie jest taka prosta.
                  • piotrbbyd Re: (OT) do pana piotrbbyd 21.04.06, 20:55
                    Może małe sprostowanie. To żródło o którym mowa raczej ostrzega
                    przed dietami tłuszczowymi i WIELOKROTNIE środowisko lekarzy z nim
                    związane łagodziło negatywne skutki takich diet - szczególnie
                    stosowanych samodzielnie.
                    Jednak w potyczkach zaciekłych zwolenników i przeciwników trudno
                    trudno stojącemu obok się odnależć. Dlatego podałem żródło ogólnie
                    przestrzegające ale również zauważające ( w niektórych przypadkach )
                    pozytywne aspekty takiej diety.
                    ps. niekoniecznie trzeba do mnie zwracać się tak oficjalnie, można
                    po prostu Piotr -bez pan
                    • ewaggg Re: (OT) do pana piotrbbyd 21.04.06, 21:52
                      Zainteresowała mnie Wasza dyskusja - czy mógłbyś przesłać mi link do tej strony
                      o któtej piszecie na mojego maila gazetowego? Z góry dziekuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka