Dodaj do ulubionych

Nadwrażliwość jelita grubego

IP: dell:* / 192.168.0.* 20.11.02, 08:57
Witam. Mam nadwrażliwe jelito grube i wszystkie kłopoty z tym związane tzn.
bóle okolic odbytu, luźny stolec. Jakie jest powiązanie tej choroby z
nowotworem jelita. Miałem robioną kolonoskopię ok.1,5 roku temu i żadnych
zmian lekarz nie stwierdził. Niedawno byłem u proctologa (specjalista
zajmujący się chorobami odbytu) i też jest wszystko OK. Ja jednak mam jakieś
wewnętrzne obawy co do tego wszystkiego. Teraz szykuję się(psychicznie bo
boję się wyników) do następnej kolonoskopii. Mój ojciec zmarł właśnie na
nowotwór jelita grubego (rak pierwotny) i dlatego bardzo się obawiam że mnie
też to paskudztwo dopadnie. Mam 33 lata, dwójkę dzieci i chciałbym zobaczyć
wnuki. Może ktoś podzieli się ze mną podobnymi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwona Re: Nadwrażliwość jelita grubego IP: 212.33.66.* 23.11.02, 20:59
      Mogę Ci powiedzieć, że 3 lata temu miałam to samo. Zespół jelita wrażliwego to
      choroba ludzi nadwrażliwych, trochę nerwowych, nadpobudliwych. Mnie dotknęła po
      porodzie i gdy okazało się, że mój synek będzie musiał mieć operację. Ponieważ
      ogólnie wieloma rzeczami się przejmuję a jeszcze doszedł jeden powód, skończyło
      się na tej przypadłości. Nie ma ona żadnego związku z nowotworem, nie powstają
      żadne zmiany organiczne tylko czynnościowe. Ja leczona byłam Duspatalinem.
      Kuracja musi trochę potrwać, żeby była skuteczna. Oprócz tego zalecane jest
      ograniczenie stresu, bo choroba powstaje na tle psychicznym. Mnie to przeszło
      po ok. pół roku. Kolonoskopię trzeba co jakiś czas wykonać ze względu na
      przypadek raka w bliskiej rodzinie. Powodzenia.
    • Gość: dbk Re: Nadwrażliwość jelita grubego IP: 80.48.229.* 25.11.02, 16:14
      ja miałam pierwszy ból brzucha jak miałam jakieś 16 lat. potem zdarzyło się
      kilka razy ale coraz częściej. Najgorzej było w wieku mniej więcej 20-24 lata.
      wszystko przez to,że nie byłam leczona. Oczywiście bywałam u lekarza, ale
      efektów było brak. Bóle brzucha miewałam zawsze w stanach emocji, chociaż
      pózniej nawet bez jakiejkolwiek przyczyny.Doszło do tego, że bałam się
      wychodzić z domu nie mówiąc o jeżdzie autobusem.Było to pewnego rodzaju
      inwalidztwo. Zdesperowana niemal siłą położyłam się na badania do kliniki,
      przekonana, że to guz bądz coś takiego . wynik jelito spastyczne. Póżniej
      leczyłam się u neurologa, jedynego który uwierzył mi gdy powiedziałam, że ten
      ból brzucha mogę porównać z bólem porodowym.(inni nie wierzyli, dawali nospę
      itp)Leczenie trwało 1,5 roku. Niestety nie mogę jadać rzeczy takie jak mak,
      orzechy ,kokos i inne. Czasem boli ale sporadycznie, a i wtedy szybko łapię za
      jakieś lekarstwa. W torebce już chyba zawsze będę nosić zestaw-
      strzykawka,igła i śr.przeciwbólowy.Po tych latach napewno obniżył mi się tzw.
      próg bólu. teraz się go panicznie boję.
      • Gość: princesa Re: Nadwrażliwość jelita grubego IP: *.intellinet.pl 28.11.02, 11:55
        u mnie równiez to stwierdzono i podobnie jak Ty tez mam co do tego obawy,
        ponieważ moja babcia zmarła na raka jelita grubego :-( ponadto miałam
        gastroskopie, która wykazała Refluks i zapalone ścianki jelit.
        Leczyłam się lekami: Duspatalin i Controlog + ścisła dieta!! żadnych owoców,
        warzyw wydymających (fasola,kapusta,kalfior etc),smażonych potraw, soków, piwa
        i alkoholu, kawy, nooo i zero stresu!
        Owa dieta w połączeniu z tymi lekarstwami faktycznie przzyniosła mi efekty,
        ale niestety po jakimś czasie przy niepilnowaniu się z jedzeniem znowu wszystko
        wróciło! przedewszystkim musisz mieć zrobioną gastroskopie!
        pozdrawiam/princesa
        • Gość: marek Re: Nadwrażliwość jelita grubego IP: dell:* / 192.168.0.* 28.11.02, 13:24
          Dzięki wielkie za posty.
          Kolonoskopię mam już umówioną na 05.12.2002 zobaczymy co z tego wyjdzie.
          Jeśli chodzi o powiązanie raka z nadwrażliwościa to podobno brak - ALE!!
          Trzymajcie się wszyscy ciepło i zdrowo pozdrawiam Marek z Czestochowy.
    • kokilka Re: Nadwrażliwość jelita grubego 28.11.02, 20:09
      Przejdź na żywienie optymalne wg dr. Kwaśniewskiego i kłopot z głowy.
      Wszystkiego się dowiesz ze strony optymalni.pl
      Pozdrawiam.Jestem lekarzem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka