05.03.06, 19:21
Mam pytanie, kiedy przestane rosnac? mam prawie 20lat(w czerwcu) i przeszlo
194cm. Nie chcem juz rosnac, gdzie moge sie z tym zglosci, co zrobic?
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Wzrost 05.03.06, 21:10
      W tym wieku powinienes PRZESTAC ROSNAC, bo podobno rosnie sie najwyzej
      do 19-20 roku zycia...
      ILE UROSLES W CIAGU OSTATNIEGO ROKU?
      Czy pochodzisz z rodziny, gdzie sa bardzo wysocy mezczyzni?
      • grzehuu Re: Wzrost 06.03.06, 10:55
        Witam! Ja mam 16 lat i mam już 185 cm wzrostu, szczerze mówiąc jest to dla mnie
        dyskomfort i też już bym chętnie sie zatrzymał na tym etapie rośnięcia wolał
        bym rosnąć w szerz :] Słyszałem ze ćwiczenia na siłowni powodują ze sie juz nie
        rośnie tak :) Moze warto zacząć :D
        • snajper55 Re: Wzrost 06.03.06, 11:41
          grzehuu napisał:

> Słyszałem ze ćwiczenia na siłowni powodują ze sie juz nie
          > rośnie tak :) Moze warto zacząć :D

Nie. Ćwiczenia na siłowni nie spowodują zatrzymania wzrostu wzwyż. Ale mogą
          zdecydowanie pomóc w rośnięciu wszerz. Więc chyba warto. :)

S.
          • opierzona Re: Wzrost 19.03.06, 22:25

• mati1986 Re: Wzrost 06.03.06, 12:15
        no wlasnie z moja rodzina to dziwna sprawa jest. Mama ma ok 178-179 tat 174-175
        a z kolei dziadkowie to raczej niscy (od strony taty), z kolei od mamy
        to...hmm.. Babcia i dziadek naleza do wysokich ale jak na "tamte czasy".
        Dziadka nie pamietam za bardzo ale nie mial chyba anwet 180cm , a babcia ok
        170. Z kolei ich dzieci( rodzenstwo mojej mamy) to sa wysocy, brat mojej mamy
        198cm, jego syn 202,corka 180,a mojej mamy siostry dzieci maja- syn ok 187
        corka 170. W ciagu roku?Wiesz ciezko stwierdzic, jak szedlem do liceum mialem
        ok 191, potem w liceum kiedys sie mirzylem to ok.192,5 . Zanirzalem sobie zeby
        nie byc duzym ;] . Dla mnie w tym momencie liczy sie kazdy
        centymetr,najgorszrsze ze meczy mnie to od lat : /
        16 lat i 185...nie urosniesz za duzo, ja mialem juz ok. 190cm wtedy.
        Co do silowni, to prawda, nie hamuje wzrostu,moze wystapic wstrzymanie,ale to
        tylko do czasu.
        Podobno to mozna rosnac nawet do 25roku zycia : )
        • mati1986 Re: Wzrost 09.03.06, 12:40
          wiec ktos wie? : P
          • jef_f Re: Wzrost 09.03.06, 13:57

Ja na Pana miejscu skontaktowalbym sie z lekarzem endokrynologiem aby upewnic
            sie jak wyglada u Pana rownowaga hormonalna.

Ponadto dobrze by bylo przyjrzec sie pana diecie i w tym celu udac sie do
            jakiegos profesjonalnego dietetyka klinicznego, ktory dobierze dokladnie diete
            dla Pana.
            Osobiscie sugerowalbym jednak tego problemu nie lekcewazyc i szukac kontaktu ze
            specjalistami. Oczywiscie moze to byc tez taka panska uroda genetyczna:)
            Dlatego warto to jednoznacznie wyjasnic.
            Jeff
            • mati1986 Re: Wzrost 11.03.06, 14:51
              Dzieki Jeff, juz mam skierowanie od lekarza do endokrynologa : ) moze byc
              genetycznie,ale i tak sa chyba jakies sposoby na zatrzymanie tego...skoro sa na
              powiekszenie wzrostu nie zaleznie od genetyki no to chyba na zatrzymanie
              tez...nie? pozdrawiam.
              • koper_konrad Re: Wzrost 12.03.06, 00:38
                Chentnie wezme od ciebie troche centumerów :P... Ja z kolei mam 172 cm, rocznik
                1987 i bym chcial jeszcze troszke urosnąć;]... A tak przy okzaji czy wzrost do
                mojego wieku jest dobry, czy nie zamało centymerów mam ??Pozdro
              • pia.ed Re: A ile wazysz? 12.03.06, 02:16
                Przy Twoim wzroscie mozna wygladac harmonijnie lub nie w zaleznosci od wagi.
                Jesli masz normalna wage do Twego wzrostu, to wszystko OK.
                Jesli jestes bardzo szczuply to silownia czy jakis sport wymodeluje Ci sylwetke.

Mam znajomego chlopaka, w Twoim wieku.
                Bylby bardzo przystojny bo jest wysoki, ma normalna wage, no moze lekka
                nadwage, ale upiera sie przy goleniu glowy - bez powodu - taka ma fantazje!
                To sprawia, ze jego sylwetce brakuje proporcji:
                malutka glowka, a do tego duze cialo, wyrobione przy podnoszeniu
                ciezarow...wyglada to po prostu śmiesznie i to wylacznie z jego winy.

Twoja waga trzymuje sie jeszcze w granicach normy, ciesz sie z tego.
                Gorzej jak mezczyzna ma 1.63 cm, to jest dopiero problem!
                • koper_konrad Re: A ile wazysz? 12.03.06, 18:24
                  waże 71 kg.
                  • mati1986 Re: A ile wazysz? 13.03.06, 14:58
                    Ja waze ok. 83-85 . No chyba powinienem zaczac uprawiac jakis sport,fakt, ale
                    jaki najlepiej by mi pomogl?plywanie? tyle ze od plywania mozna jeszcze troche
                    urosnac ; ] rozciaga cialo maxymalnie.
                    • majk.a Re: A ile wazysz? 19.03.06, 19:38
                      Hej! Mati czym Ty się przejmujesz. Jest masa ludzi na świecie z wysokim wzrostm.
                      To że nie uprawiasz jakiegoś sportu jest troche dziwne, bo waruneczki masz super
                      i TRZEBA to wykorzystać. Dziwne że nauczyciele wf nie próbowali Cie gdzieś
                      pokierować. Naprawde szkoda. Teraz to troszke za póżno. Powinieneś sprawdzić się
                      w koszykówke, siatkówke, a moze skok wzwyż, pływanie też jest super. Pozdrawiam
                      i 3maj sie
                      • mati1986 Re: A ile wazysz? 20.03.06, 11:26
                        No bo pochodze z malej miejscowosci, tu sie dopiero rozwija sport. Szczerze to
                        tez sie dziwie ze mnie ktos nie pokierowal na jakis sport,zawsze bylem
                        wysoki : / pozdrawiam
                        • barka01 Re: proponuję RTG nadgarstka 20.03.06, 11:37
                          mati 1986 jeżeli chcesz wiedzieć w jakiej fazie znajduje się czy twój rozwój
                          kostny ,zrób sobie rentgen nadgarstka. Konkretnie badanie w kierunku wieku
                          kostnego. Rentgen wykazuje czy części kości odpowiadające za wzrost kośća już
                          zakończyły swoją aktywność czy jeszcze nie.
    • bebis Re: Wzrost 25.03.06, 19:00
      na razie twoj wzrost nie jest jeszcze nipokojacy, ale jesli nadal bedziesz rosl,
      to warto sprawdzic prace przysadki mozgowej, konkretnie poziom hormonu wzrostu.
      nadczynnośc przysadki w okresie dojrzewania moze skutkować gigantyzmem.
      warto to sprawdzić.
      • mati1986 Re: Wzrost 28.03.06, 23:00
        No dobra a gdzie moge zalatwic skierowanie na badanie nadgarstka?czytalem o tym
        na zagranicznych stronach, ale nie wiem gdzie sie z tym udac!
        A co do gigantyzmu,chyba raczej odpada,mialbym jakie znieksztalcenia,nadmierny
        wzrost czaszki czy itp. a chyba nic takiego nie mam.No chyba ze u obu stop
        drugi palec jest dluzszy niz pierwszy : )
        • barka01 Re: Wzrost 29.03.06, 15:22
          Kiedyś dawno temu takie skierowanie wystawił mi lekarz pediatra, ale teraz to
          skierowanie na bezpłatne badanie pewnie może wystawic tylko lekarz
          specjalista(ortopeda,endokrynolog?)? Można też pewnie wykonać go odpłatnie.
          Spróbuj zapytać się na forum "służba zdrowia:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=305
        • pia.ed Re: Wzrost 29.03.06, 15:27
          Gigantyzm to chyba po prostu nadmierny wzrost, bez zadnych znieksztalcen!
          Widzialam zdjecia w ksiazce "Rekordow Guisnesa".
          Ale ci ludzie zawsze byli za wysocy, a wzrost chyba 2 40 cm osiagneli juz
          jako dwudziestolatki, wiec Tobie to nie grozi ...
        • gory_szalenstwa Re: Wzrost 29.03.06, 17:17
          mati1986 napisał:

No chyba ze u obu stop
          > drugi palec jest dluzszy niz pierwszy : )

Jak to mawia moja jedenastoletnia kuzynka - dominujesz, jeśli drugi jest dłuższy
          od pierwszego;)
          • gory_szalenstwa Re: Wzrost 29.03.06, 17:18
            A poza tym wysocy mężczyźni są pociągający.
            • mati1986 Re: Wzrost 30.03.06, 13:24
              Cos w tym jest...nie narzekam na kobiety ;-]
              No ale dla wlasnego swietego spokoju chcialbym wkoncu jakos powoli ustatkowac
              sobie siebie. A co do paluszkow...wyczytalem ze tak maja urodzeni przywodcy: )
              no ale ja u obu stop tak mam :)
              Mam skierowanie do endokrynologa,ale narazie mam nauke do egzaminu i nie bardzo
              moge to zalatwic. A moglibyscie mi polecic jakis gabinet/placowke z dobrym
              endokrynologiem w poznaniu?
              Tez mialas problem ze wzrostem, ze mialas zdjecie nadgarstka?
              Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka