Dodaj do ulubionych

Skąd te siniaki???

20.03.06, 09:36
Koleżanka ma 30 lat i na nogach siniaki, poza tym ból łydek, rano żeby wstać
musi te łydki rozmasować. Lekarz sugerował kłopoty z krążeniem, dziewczyna
brała leki ale bez skutku. Na tą chwle lekarz bezradnie rozkłada ręcę i nazywa
ją dziwnym przypadkiem. Czy ktoś może domyślać się co to może być albo mógłby
zasugerować do jakiego lekarza powinna się udać, jakie badania zrobić. Z góry
dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • bambusska Re: Skąd te siniaki??? 20.03.06, 10:58
      śiniaki skad je ma?czy sie gdzies uderzyła czy same wyszły ? i jak duzo?
      • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 20.03.06, 11:20
        Gdyby się uderzyła to nie pytałabym bo to byłoby oczywiste ;) siniaki pojawiły
        się samoistnie, jest ich kilka, ile dokładnie to nie wiem ale nie jest to jeden
        czy dwa i z tego co wiem umiejscowione są na nodze poniżej kolana
    • jagoda995 Re: Skąd te siniaki??? 20.03.06, 13:16
      Czy na siniakach nie sa wyczuwlne guzki ? czy nie ma stanu podgoraczkowego ?,byc
      moze jest to rumien guzowaty .Sine lub lekko czerwone zgrubienia najczesciej
      wychodza ponizej kolana na przedniej powierzchni goleni ,sa bolesne.Jest to
      choroba na tle toksyczno alergicznym zwiazana przewaznie z zakazeniem
      bakteryjnym moze tez byc tez nastepstwem nadwrazliwosci na lek.Jezeli wystepuja
      te objawy to prosze udac sie do dermatologa .
      • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 20.03.06, 13:29
        Bardzo dziękuję za informację, co do guzków tu niestety nie wiem, zapytam.
      • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 20.03.06, 15:00
        Dowiedzialam się, że zgrubienia są ale stan podgorączkowy nie wystepuje, mogę
        dodać że te siniaki ją swędzą. U dermatologa była, dostała maść która nic nie
        pomogła. Czy ten rumień może wystepować bez stanu podgorączkowego i czy grozi
        czymś brak leczenia tego?
        • jagoda995 Re: Skąd te siniaki??? 21.03.06, 12:20
          Tak jak wczesniej napisalam to ma podloze bakteryjne to mozna jesccze zrobic
          Ob i CRP /pozim bakterii w organizmie/ po rozpozaniu choroby syn byl leczony
          antybiotykami ,szukano przyczyny dlatego dostal szereg antybiotykow Czesto tez
          rumien leczy sie sterydami.leczenie trwwa do 4 tygonii slady na nogach
          pozostaja na dluzej jednak juz nie bola,/Ale jezli pani znajoma nie ma innych
          objawow jak ciagly stan podgoraczkowy ,oslabienie organizmu .to moze cos innego
          ? zycze powodzenia
    • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 20.03.06, 19:55
      up
    • extravirgin Re: Skąd te siniaki??? 20.03.06, 21:09
      Dobry internista albo od razu reumatolog Czy koleżanka zaczęła brać jakieś
      nowe leki? Kumpelka miała takie objawy - podejrzenia były nieciekawe: na
      szczęście przeszło po antybiotykach i silnych lekach przeciwzapalnych. Wiem, że
      także u niej podejrzewano najpierw problemy z żyłami ale po Dopplerze
      wykluczono problem naczyniowy.
    • jomale Re: Skąd te siniaki??? 21.03.06, 13:38
      Ja proponuje chirurga naczyniowego zeby wykluczyc czy to nie zapalenie żył.
      Ból łydki często mówi o zakzrepie, popekane nacznka tym bardziej. Czy moze
      ruszać kostką???? Czy ta noga jest spuchnięta, zaczerwieniona?
      • ida37 Re: Skąd te siniaki??? 21.03.06, 13:46
        ja mam często siniaki, rumień na kolanie (lewe), bóle jakby reumatyczne, stan
        podgorączkowy i może coś mam z w/w objawów, ale białko ostrej fazy wyszło ok,
        jak robiłam badania...
        • moniak7 Re: Skąd te siniaki??? 21.03.06, 14:42
          Ja tez bym pobiegla do chirurga naczyniowca. Zdecydowanie!!!Monia
    • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 21.03.06, 16:53
      Dowiedziałam się, że ona już była u chirurga naczyniowca i ten wykluczył
      zapalenie żył. Koleżanka może ruszać kostka, siniaki ją swędzą, bolą łydki,
      najpierw zaczęło się od jednej nogi, potem doszła druga. Poza tym obseruje
      osłabienie organizmu. Dodam, że pojawiło jej się to 2 i pół roku temu. Może więc
      sama powinna zasugerować dermatologowi ten rumień guzowaty.
      • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 21.03.06, 16:57
        Aha i tych nóg nie ma ani spuchniętych ani zaczerwienionych.
        Dzieki za pomoc
      • libra72 alez ciemnota na tym forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.03.06, 13:50
        czy to jest kofo fortuny ,ze sobie obstawiacie co to moze byc, kobieto skoro
        nie pomogl Ci lekarz 1 idz do nastepnego a nie pytaj laikow ktorzy zawsze jakis
        objaw dorzuca do wspolnego worka. Rownie dobrze mozna powiedziec ze samoistne
        pojawianie sie siniakow + objawy kliniczne = bialaczka
        • nice_24 Re: alez ciemnota na tym forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.03.06, 15:47
          No nareszcie jakaś konkretna odpowiedź, brawo!!!
        • bambusska Re: alez ciemnota na tym forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.03.06, 20:51
          od mojej kuzynki mały 6 latek miał białaczke pan doktor mu ppowiedział ze ma sie
          obkładac mąka bzdura!!! poszła do innej lekarki i zaraz go brali do szpitala
        • jagoda995 Re: alez ciemnota na tym forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.03.06, 09:40
          libra72 napisala

>> nie pomogl ci lekarz 1 idz do nastepnego a nie pytaj laikow ktorzy zawsze
          jakis objaw dorzuca do wspolnego worka
          Wynika z tego ze nie chodzilas po lekarzach ,albo odrazu trafilas na dobrych.
          Ja zaczelam wedrowke od lekarza rodzinnego ktory najpierw bagatelizowal sprawe
          /siniaki ,gra w pilke nogi poobijane itp/ jednak za ktoryms tam razem dostalam
          skierowanie na wyniki ,i juz tu powychodzily istne cuda ob wysokie.Lekarz
          rodzinna skierowala mnie do ortopedy ktory faszerowal go antybiotykami ,a
          poprawy nie bylo widac ,I wlasnie ktos przez przypadek na odleglosc zasugerowal
          mi ze to rumien guzowaty,ja to podpowiedzialam lekarzowi ,ktory przyznal mi
          racje i skierowal go do dermatolaga /tu nastapilo wlasciwe szpitalne
          leczenie/Zaznaczam ze mieszkam w nieduzym miescie i tu nie ma wyboru duzego ,a
          zreszta do kazdego specjalisty trzeba miec skierowanie a jezeli nie to sa
          ogromnne kolejki/na prywatne wizyty nie kazdego stac / Wiec uwazam ze to nie
          zadna ciemnota na forum ze ktos doradzi/ choc nieraz moze to byc mylne /Ale przy
          dzisiejszej sytuacji sluzby zdrowia to jest przydatne jak widac i lekarze tez
          sa nieomylnii
    • zyrafa46 Re: Skąd te siniaki??? 21.03.06, 18:52
      Czy ktoś może domyślać się co to może być albo mógłby zasugerować do jakiego
      lekarza powinna się udać<
      ====================
      Do lepszego lekarza...
    • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 22.03.06, 13:35
      up
    • sunday16 Re: Skąd te siniaki??? 22.03.06, 23:59
      Hematolog: badanie poziomu trombocytow & leukocytow! najlepiej w ogole
      kompletna morfologia. czestym objawem bialaczki sa siniaki.
      pozdrawiam
      • betina02 Re: Skąd te siniaki??? 24.03.06, 20:41
        nie musi to byc od razu białaczka, białaczka postepuję dosc szybko a tu mowa
        była ze te objawy wystepują przez 2,5 roku. Ja miałam podobnie i okazało się ze
        to kłopoty z krazeniem serca doszła tez kuracja hormonalna na torbiel jajnika a
        wiadomo ze hormony zle wpywają na krązenie. proponuję morfologię i wizyte u
        kardiologa.
        • sunday16 Re: Skąd te siniaki??? 24.03.06, 21:24
          masz racje, powodow moze byc wiele. i ja nie chcialam "straszyc", bo diagnozy
          na odleglosc i przez net nikt z nas nie postawi. mysle tylko, tak jak i Ty, ze
          kompletna morfologia jest jak najbardziej na miejscu. a na podstawie wynikow
          mozna juz dalej "szukac".
          pozdrawiam
    • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 03.04.06, 18:20
      Dziś koleżanka odebrała wyniki morfologii, OB i CRP-wszystko jest ok. Jak już
      pisałam u chirurga naczyniowego była więc teraz zasugerowałam (po postach od
      WAs) kardiologa no i może reumatologa. Oprócz siniaków na nogach i bolących
      łydek powiedziała że bolą ją mięśnie ramion.
      • betina02 Re: Skąd te siniaki??? 04.04.06, 10:45
        a cyz kolezanka bierze moze jakies hormony? (pigułki antykoncepcyjne) jezeli
        tak to proponuję odstawic natychmiast.
        • cassis Re: Skąd te siniaki??? 04.04.06, 11:15
          betina02 napisała:

> a cyz kolezanka bierze moze jakies hormony? (pigułki antykoncepcyjne) jezeli
          > tak to proponuję odstawic natychmiast.

A możesz powiedzieć dlaczego to sugerujesz?
          Pytam bo sama biorę pigułki i mam coś dziwnego chyba z krążeniem i waham się
          właśnie czy nie odstawić w środku cyklu...
          • felinecaline Re: Skąd te siniaki??? 04.04.06, 11:18
            Prosze pojsc jeszcze raz do lekarza i zasugerowac zrobienie badan w kierunku
            funkcji tarczycy.
    • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 04.04.06, 12:32
      Bierze tabletki antykoncepcyjne od ładnych paru lat.
    • marbas Re: Skąd te siniaki??? 04.04.06, 15:23
      Dodam, że ma 30 lat i pali papierosy a wiem, że przy antykoncepcji hormonalnej
      nie powinna.
      • betina02 Re: Skąd te siniaki??? 05.04.06, 07:55
        Sugeruje jak tu ktos napisał bo ze swojego doswiadczenia wiem to o czym
        napisalam wczesniej. Jezeli bierze pigułki i ma takie kłopoty to proponuję
        natychmiast odstawic. U mnie było prawie tak samo. Hormony rozwalały mi po
        prostu cały organizm. czułam sie fatalnie, wszystko mnie bolalo, mięśnie,
        ciągle byłam zmęczona , pojawiły sie kłopoty z krązeniem a przy tym kilka
        takich siniaków na nogach. Mogłabym tu pisac i pisac.... Biegałam po lekarzach,
        robiłam badania rózne, które wychodziły dobrze. Az wreszcie sama domys;liłam
        sie ze to moze byc przyczyna pigułek. Ostawiłam i po 2 miesiącach ozdrowiałam:)
        Oczywiscie jezeli pigułki sa dobrze dobrane dla organizmu to pewnie nic sie nie
        dzieje. Mnie jednak one nie słuzyły. Na kazdej ulotce dołaczonej do pigułek
        jest ostrzezenie ze nie nalezy palic paierosów zazywając pigułki bo grozi
        kłopotami z krążeniem. To sa moje doswiadczenia wiec zeby lepiej sie poczuła i
        minęly jej wszystkie dolegliwosci proponuje tej kobiecie odstawic pigułki.
        Pozdrawiam.
    • nice_24 Re: Skąd te siniaki??? 05.04.06, 12:46
      Z tego co wiem to odstawiła tabletki ale tylko na miesiąc więc to pewnie za
      krótko żeby zauważyć jakieś zmiany-w każdym razie u niej nic się w tym czasie
      nie poprawiło.
      • betina02 Re: Skąd te siniaki??? 05.04.06, 15:05
        Musi w ogóle przestac brac, miesieczna przerwa nic tu nie da. Jezeli jej
        dolegliwosci spowodowane sa reakcją hormonów to trzeb atroche poczekac po
        odstawieniu na poprawe. Nalezy tez dodac ze hormony nieodwracalnie powodują
        zmiany krążeniowe. Widziałam tez kiedys w szpitalu nogi kobiety po pigułkach.
        Zylak na zylaku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka