magda8817 25.04.06, 22:43 ZA tydzień będe miała zakładany aparat z tzw. gumkami, chciałabym się spytać jaki na piewrszy raz jest najlepszy kolor ? przezroczyste ponoć żółkną i nieestetycznie wyglądają ? Więc ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
porrka Re: gumki ?? 26.04.06, 17:49 A po co przezroczyste? Dodaj buzce koloru! ) Ja tam nosze rozowe.. w sumie od zawsze Tu zawsze slonce swieci, no i ten kolorek pasuje mi do koszulek POzdrawiam i kolorowego usmiechu zycze! Odpowiedz Link
aina3 Re: gumki ?? 26.04.06, 18:56 ja na Twoim miejscu na pierwszy raz wziełabym jednak przeżroczyste... pzrywyczaisz sie do aparatu i potem bedziesz szaleć... ja tak zrobiłam... Odpowiedz Link
hexe25 Re: gumki ?? 26.04.06, 20:11 a ja bym proponowala szare ewentuanie zamiast gumeczek male druciki. jesli chodzi o ligaturki przezroczyste to bardzo szybko przebarwiaja sie (czyt. robia sie zolte) Odpowiedz Link
outhlar Re: gumki ?? 27.04.06, 13:58 A ja 4 dni temu wzięłam koloru zęba. Bylo pięknie, ale wczoraj zjadłam loda galaretowatego i zabarwił mi je na żólto...Cóż, nie jest tak źle, bo z daleka na szczęście tego nie widać. Odpowiedz Link
plpk Re: gumki ?? 27.04.06, 15:16 eee ja od poczatku mam kolorowe wygadaja o wiele ładniej i zamki nie są takie "metalowe" miałam juz wszystkie kolory najbardziej mi sie podobaja pomarańczowe. Czerwone najdłużej zachowują kolor :] Odpowiedz Link
justus2777 Re: gumki ?? 27.04.06, 17:55 A ja za pierwszym razem (czyli od ubiegłej środy ) mam zielone... Nie żałuję, do aparatu szybko się przyzwyczaiłam, a gumki do koloru oczy wybrałam Za miesiąc przestawiam się na niebieskie (mój ulubiony kolor) Pozdrawiam Odpowiedz Link
magda8817 Re: gumki ?? 27.04.06, 22:41 dziękuję za Waszą pomoc, chciałabym wziac sobie np różowe ale nie wiem czy to nie zbyt odważne jak na piewrszy raz ? Kurcze juz sama nie wiem, a zakładanie aparatu coraz bliżej Odpowiedz Link
honka-skarbonka Re: gumki ?? 27.04.06, 23:19 ja mialam niebiesciutkie a teraz mam zielone odblaskowe kolorowe sa super! nie polceam przezroczystych i bialych Odpowiedz Link
pincia666 Re: gumki ?? 28.04.06, 10:47 Ja na początku noszenia zakładałam sobie takie metaliczne-w kolorze aparatu. Z czasem jak zęby sie wyprostowały to szaleje z kolorami Odpowiedz Link
aina3 Re: gumki ?? 28.04.06, 12:32 ja miałam różowe... nie martw sie nie sa za odwazne teraz mam pomarańczowe (to orto mi wybrał, cwaniak jeden) a teraz zastanawiam sie nad niebieskimi (takie błękitne lub turkusowe) albo znowu wezme różowe (uwieeelbiam ten kolor ) Odpowiedz Link
plpk Re: gumki ?? 28.04.06, 15:36 mi sie wydaje ze wrecz przeciwnie aparat bez gumek kolorowych sam metal wyglada gorzej tak to jest kolorowo fajnie i aparat sie ożywia naprawde warto tez nie polecam białych i przezroczystych Odpowiedz Link
hexe25 Re: gumki ?? 29.04.06, 23:50 a tak w ogóle to o ligaturki gumowe kolorowe to ja sama muszę się upominać, bo moja orto preferuje tylko ligaturki metalowe (tzn. malutkie druciki) mówi, że przy gumkach trzeba jeszcze bardziej dbać o zęby a z gumkami aparat bardziej mi się podoba, niż z drucikami ale kurcze w sumie na 11 miesięcy noszenia aparatu miałam tylko 3 razy gumki (niebieskie i 2xszare) a teraz (11 maja) mam zamiar założyć granatowe lub różowe (chociaż ostatnio był mały wybór kolorów - żółte, zielone, czerwone i szare, więc wybrałam szare) eehhh chyba zacznę sama kupować ligaturki w ulubionych kolorach Odpowiedz Link
asiq3 Re: gumki ?? 30.04.06, 14:25 Witam. Ja mma aparat 3 miesiące,przy wizycie, kiedy orto zakładał mi aprat, wzięłam przeźroczyste gumeczki, żebym tak od razu nie rzucała się w oczy, dopiero wczoraj, po drugiej kontroli wzięłam sobie takie śliczne seledynowe i wygladaja fajnie, tak zabawnie Tobie radzę wziąść najpierw przezroczyste, wiem do z mojego doswiadczenia pozdrawiam Odpowiedz Link
ewka.mnk Re: gumki ?? 01.05.06, 18:54 A tam od samego początku brałam kolorowe (a nastolatka nie jestem)- zielone, różowe, niebieskie, granatowe... Czasem kilka kolorów naraz. Teraz przyzwyczaiłam się już do aparatu i kolorowe gumki mi spowszedniały. Mam obecnie metalowe i w sumie wszystko mi jedno. Odpowiedz Link
kasianosarzewska Re: gumki ?? 23.11.06, 14:52 A co z przebarwieniami tych gumek przezroczystych? Odpowiedz Link
memsik Re: gumki ?? 03.05.06, 09:51 www.ortodonta.com.pl/symulator/ ---> natrafilam na te strone, mozesz sobie symulowac kolorki gumek Ja myslalam o bialych, ale orto powiedzial, ze absolutnie NIE i zalozyl mi sliczne blekitne (koloru moich oczu). Odpowiedz Link
natalka.s Re: gumki ?? 15.05.06, 00:30 Ja noszę aparat półtora roku i osobiście uważam, ze na początak najlepsze są srebrne( w kolorze zamków). Takie najmniej rzucaja sie w oczy, bo po założeniu aparatu zęby wydają się jeszcze bardzej krzywe, przynajmniej ja tak miałam W miarę jak się człowiek przyzwyczaja można poeksperymentować. Ja polecam błękitne, jasno różowe, jasny turkus. Stanowczo odradzam ciemne kolory oraz zółty( uwydatnia żółtawy odcień szkliwa bleee...) Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
madziq81 Re: gumki ?? 20.05.06, 19:39 A ja polecam przezroczyste Noszę aparat porcelanowy i wg mnie właśnie te "niewidzialne" wyglądają najlepiej Co do przebarwiania- piję soki, czerwone winko, chłodnik na botwince uwielbiam- i nic z tych rzeczy gumek "nie rusza" Przebarwiły nie na żółto jedynie po żelkach z Lidla-mniammm Odpowiedz Link
hexe25 Re: gumki ?? 21.05.06, 09:42 to ja proponuję zjeść zupkę o smaku sera z ziołami. ona od razu farbuje na żółto przezroczyste gumki. Odpowiedz Link
katarzynka1985 Re: gumki ?? 23.05.06, 11:40 To ja dodam jeszcze nektar pomarańczowy z biedronki i surowe marchewki, które nadaja przezroczystym gumką piękny pomarańczowo-blady kolorek Właśnie sie zastanawiam nad kolorkiem gumek, zawsze prosiłam o przezroczyste. Juz zadecydowałam,że na dole na 100% błękitne,ale nie wiem co z górą,bo mam porcelanowy i nie wiem jak to bedzie wygladac,bo w końcu założyłam taki,zeby własnie sie mniej w oczy rzucał. Co o tym myslicie- aparat porcelanowy i kolorowe ligaturki??? Odpowiedz Link
anika73 Re: gumki ?? 13.06.06, 12:28 ja noszę aparat porcelanowy i kolorowe gumki - super to wyglada, a przezroczyste czy perlowe niestety sie przebarwiaja..... Odpowiedz Link
ewik2005 Re: gumki ?? 13.06.06, 22:52 a ja noszę białe, bo rozświetlają aparat. Faktycznie, po paru dniach sa już bardziej beżowe, niż białe ale i tak najbardziej zbliżone do koloru zębów.. poza tym mam 25 w metryce... ale może... na urlop zaszaleję z zielonymi ) Odpowiedz Link
magda8817 Re: gumki ?? 13.06.06, 23:10 Dziękuję bardzo za wszystkie rady, aparat mam już ponad 2 tygodnie - na górny łuk zdecydowałam się na gumki różowe ( są śliczne, wyglądają bardzo ładnie ) a na dole sprbówałam opalizujące takie niby białe ale odbijają się na różne kolory, barwy nie zmieniły w sumie też jestem zadowolona ale nastpenym razem wezme sobie juz inne bo moja ortodontka ma wiele slicznych kolorów Odpowiedz Link
justus2777 Re: gumki ?? 14.06.06, 17:14 A ja tam szaleję od początku... Najpierw były zielone, tak jak w pierwszym moim opisie....Za drugim miały być niebieskie, ale wzięłam kolorowe...Wypróbowuję kolory, żeby następnym razem zrobić sobie dwukolor Aha...jeśli chodzi o wiek to mam na karku prawie trzydziestkę...Ale nie uważam, żeby przez wiek, nie szaleć w kolorach...tym bardziej, że mam aparat metalowy Pozdrawiam Wszystkich i miłego szukania "właściwego" koloru gumeczek Odpowiedz Link
aneczkax Re: gumki ?? 14.06.06, 22:47 Ja mam na dol fioletowe na zamkach mini, kolor sie nie odbarwia, a co jest podobny do koloru dziasel i dzieki temu zludzeniu optycznemu ludzie dopiero po kilku miesiacach zorientowali sie, ze na dole tez mam aparat Pzdr Odpowiedz Link