25.04.06, 22:43
ZA tydzień będe miała zakładany aparat z tzw. gumkami, chciałabym się spytać
jaki na piewrszy raz jest najlepszy kolor ? przezroczyste ponoć żółkną i
nieestetycznie wyglądają ? Więc ?
Obserwuj wątek
    • porrka Re: gumki ?? 26.04.06, 17:49
      A po co przezroczyste?
      Dodaj buzce koloru! smile)

Ja tam nosze rozowe.. w sumie od zawsze smile
      Tu zawsze slonce swieci, no i ten kolorek pasuje mi do koszulek tongue_out

POzdrawiam i kolorowego usmiechu zycze!
      • aina3 Re: gumki ?? 26.04.06, 18:56
        ja na Twoim miejscu na pierwszy raz wziełabym jednak przeżroczyste...
        pzrywyczaisz sie do aparatu i potem bedziesz szaleć...
        ja tak zrobiłam... big_grin
    • hexe25 Re: gumki ?? 26.04.06, 20:11
      a ja bym proponowala szare ewentuanie zamiast gumeczek male druciki. jesli chodzi o ligaturki przezroczyste to bardzo szybko przebarwiaja sie (czyt. robia sie zolte)
      • outhlar Re: gumki ?? 27.04.06, 13:58
        A ja 4 dni temu wzięłam koloru zęba. Bylo pięknie, ale wczoraj zjadłam loda
        galaretowatego i zabarwił mi je na żólto...Cóż, nie jest tak źle, bo z daleka na
        szczęście tego nie widać.
    • plpk Re: gumki ?? 27.04.06, 15:16
      eee ja od poczatku mam kolorowe wygadaja o wiele ładniej i zamki nie są
      takie "metalowe" miałam juz wszystkie kolory najbardziej mi sie podobaja
      pomarańczowe. Czerwone najdłużej zachowują kolor :]
    • justus2777 Re: gumki ?? 27.04.06, 17:55
      A ja za pierwszym razem (czyli od ubiegłej środywink ) mam zielone... Nie żałuję, do aparatu szybko się przyzwyczaiłam, a gumki do koloru oczy wybrałamwinkbig_grin Za miesiąc przestawiam się na niebieskie (mój ulubiony kolor) smilePozdrawiamwink
      • magda8817 Re: gumki ?? 27.04.06, 22:41
        dziękuję za Waszą pomoc, chciałabym wziac sobie np różowe ale nie wiem czy to
        nie zbyt odważne jak na piewrszy raz ? Kurcze juz sama nie wiem, a zakładanie
        aparatu coraz bliżej sad
        • honka-skarbonka Re: gumki ?? 27.04.06, 23:19
          ja mialam niebiesciutkiesmile
          a teraz mam zielone odblaskowesmile
          kolorowe sa super!
          nie polceam przezroczystych i bialych
          • pincia666 Re: gumki ?? 28.04.06, 10:47
            Ja na początku noszenia zakładałam sobie takie metaliczne-w kolorze aparatu. Z
            czasem jak zęby sie wyprostowały to szaleje z kolorami smile
            • aina3 Re: gumki ?? 28.04.06, 12:32
              ja miałam różowe... nie martw sie nie sa za odwazne wink
              teraz mam pomarańczowe (to orto mi wybrał, cwaniak jeden) a teraz zastanawiam
              sie nad niebieskimi (takie błękitne lub turkusowe) albo znowu wezme różowe
              (uwieeelbiam ten kolor ) big_grin
    • plpk Re: gumki ?? 28.04.06, 15:36
      mi sie wydaje ze wrecz przeciwnie aparat bez gumek kolorowych sam metal wyglada
      gorzej tak to jest kolorowo fajnie i aparat sie ożywia naprawde warto tez nie
      polecam białych i przezroczystych
    • zuraw00 Re: gumki ?? 28.04.06, 18:27
      jak czesto orto wam zmienia te gumeczki??
      • honka-skarbonka Re: gumki ?? 28.04.06, 22:57
        przy kazdej wizycie
    • hexe25 Re: gumki ?? 29.04.06, 23:50
      a tak w ogóle to o ligaturki gumowe kolorowe to ja sama muszę się upominać, bo moja orto preferuje tylko ligaturki metalowe (tzn. malutkie druciki) mówi, że przy gumkach trzeba jeszcze bardziej dbać o zęby indifferent a z gumkami aparat bardziej mi się podoba, niż z drucikami uncertain ale kurcze w sumie na 11 miesięcy noszenia aparatu miałam tylko 3 razy gumki (niebieskie i 2xszare) a teraz (11 maja) mam zamiar założyć granatowe lub różowe (chociaż ostatnio był mały wybór kolorów - żółte, zielone, czerwone i szare, więc wybrałam szare) eehhh chyba zacznę sama kupować ligaturki w ulubionych kolorach wink
    • asiq3 Re: gumki ?? 30.04.06, 14:25
      Witam. Ja mma aparat 3 miesiące,przy wizycie, kiedy orto zakładał mi aprat,
      wzięłam przeźroczyste gumeczki, żebym tak od razu nie rzucała się w oczy,
      dopiero wczoraj, po drugiej kontroli wzięłam sobie takie śliczne seledynowe i
      wygladaja fajnie, tak zabawnie smile
      Tobie radzę wziąść najpierw przezroczyste, wiem do z mojego doswiadczenia smile
      pozdrawiam
      • ewka.mnk Re: gumki ?? 01.05.06, 18:54
        A tam od samego początku brałam kolorowe (a nastolatka nie jestem)- zielone,
        różowe, niebieskie, granatowe... Czasem kilka kolorów naraz. Teraz
        przyzwyczaiłam się już do aparatu i kolorowe gumki mi spowszedniały. Mam obecnie
        metalowe i w sumie wszystko mi jedno. wink
      • kasianosarzewska Re: gumki ?? 23.11.06, 14:52
        A co z przebarwieniami tych gumek przezroczystych?
    • memsik Re: gumki ?? 03.05.06, 09:51
      www.ortodonta.com.pl/symulator/ ---> natrafilam na te strone, mozesz
      sobie symulowac kolorki gumek smile
      Ja myslalam o bialych, ale orto powiedzial, ze absolutnie NIE i zalozyl mi
      sliczne blekitne (koloru moich oczu).
    • natalka.s Re: gumki ?? 15.05.06, 00:30
      Ja noszę aparat półtora roku i osobiście uważam, ze na początak najlepsze są
      srebrne( w kolorze zamków). Takie najmniej rzucaja sie w oczy, bo po założeniu
      aparatu zęby wydają się jeszcze bardzej krzywe, przynajmniej ja tak miałam uncertain W
      miarę jak się człowiek przyzwyczaja można poeksperymentować. Ja polecam
      błękitne, jasno różowe, jasny turkus. Stanowczo odradzam ciemne kolory oraz
      zółty( uwydatnia żółtawy odcień szkliwa bleee...)
      Serdecznie pozdrawiam
      • madziq81 Re: gumki ?? 20.05.06, 19:39
        A ja polecam przezroczystesmile Noszę aparat porcelanowy i wg mnie właśnie
        te "niewidzialne" wyglądają najlepiejsmile Co do przebarwiania- piję soki,
        czerwone winko, chłodnik na botwince uwielbiam- i nic z tych rzeczy gumek "nie
        rusza"smile Przebarwiły nie na żółto jedynie po żelkach z Lidla-mniammmwink
        • outhlar Re: gumki ?? 20.05.06, 23:08
          No własnie! Żelki są zdradliwe! ;]
        • hexe25 Re: gumki ?? 21.05.06, 09:42
          to ja proponuję zjeść zupkę o smaku sera z ziołami. ona od razu farbuje na żółto przezroczyste gumki.
          • katarzynka1985 Re: gumki ?? 23.05.06, 11:40
            To ja dodam jeszcze nektar pomarańczowy z biedronki i surowe marchewki, które
            nadaja przezroczystym gumką piękny pomarańczowo-blady kolorek winkWłaśnie sie
            zastanawiam nad kolorkiem gumek, zawsze prosiłam o przezroczyste. Juz
            zadecydowałam,że na dole na 100% błękitne,ale nie wiem co z górą,bo mam
            porcelanowy i nie wiem jak to bedzie wygladac,bo w końcu założyłam taki,zeby
            własnie sie mniej w oczy rzucał. Co o tym myslicie- aparat porcelanowy i
            kolorowe ligaturki???
            • anika73 Re: gumki ?? 13.06.06, 12:28
              ja noszę aparat porcelanowy i kolorowe gumki - super to wyglada, a
              przezroczyste czy perlowe niestety sie przebarwiaja.....
    • ewik2005 Re: gumki ?? 13.06.06, 22:52
      a ja noszę białe, bo rozświetlają aparat. Faktycznie, po paru dniach sa już
      bardziej beżowe, niż białe ale i tak najbardziej zbliżone do koloru zębów..
      poza tym mam 25 w metryce... ale może... na urlop zaszaleję z zielonymi smile)
      • magda8817 Re: gumki ?? 13.06.06, 23:10
        Dziękuję bardzo za wszystkie rady, aparat mam już ponad 2 tygodnie - na górny
        łuk zdecydowałam się na gumki różowe ( są śliczne, wyglądają bardzo ładnie ) a
        na dole sprbówałam opalizujące takie niby białe ale odbijają się na różne
        kolory, barwy nie zmieniły w sumie też jestem zadowolona ale nastpenym razem
        wezme sobie juz inne bo moja ortodontka ma wiele slicznych kolorów smile
        • justus2777 Re: gumki ?? 14.06.06, 17:14
          A ja tam szaleję od początku... Najpierw były zielone, tak jak w pierwszym moim
          opisie....Za drugim miały być niebieskie, ale wzięłam kolorowe...Wypróbowuję
          kolory, żeby następnym razem zrobić sobie dwukolor winkbig_grin Aha...jeśli chodzi o
          wiek to mam na karku prawie trzydziestkę...Ale nie uważam, żeby przez wiek, nie
          szaleć w kolorach...tym bardziej, że mam aparat metalowy winkbig_grin Pozdrawiam
          Wszystkich i miłego szukania "właściwego" koloru gumeczek winkbig_grin
    • aneczkax Re: gumki ?? 14.06.06, 22:47
      Ja mam na dol fioletowe na zamkach mini, kolor sie nie odbarwia, a co jest
      podobny do koloru dziasel i dzieki temu zludzeniu optycznemu ludzie dopiero po
      kilku miesiacach zorientowali sie, ze na dole tez mam aparatwink

Pzdrwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka