Dodaj do ulubionych

Zerwane ścięgno achillesa

28.03.06, 12:47
Witam.
Wiem, że na forum jest dostępnych kilka informacji dot. mojego tematu,ale są
już zarchiwizowane i chyba dlatego nie mogę się do nich dopisać.
25 marca zerwała ścięgno achillesa, wkrótce zabieg. Szukam wszelkich
informacji oleczeniu, rehabilitacji, ale przede wszystkim o Waszych
doświadczeniach.
Obserwuj wątek
    • dedede1 Re: Zerwane ścięgno achillesa 09.04.06, 21:55
      witaj,
      miałem zerwane ścięgno achillesa kilka lat temu i to dosyc paskudnie (miałem
      robioną "plastykę płatem odwróconym"). operacja, 2 miechy w gipsie i
      rehabilitacja. po ściągnięciu gipsu trochę się przeraziłem - stopa była
      utrzymywana w tzw. pozycji końskiej i pierwsze co sobie pomyslałem, to: "rany,
      kiedy ja to rozciągnę tak, żeby dociągnąć piętę do dołu? jednak po tygodniu
      mogłem spokojnie powolutku kuśtykać o kulach (terapuls dużo daje na początku).
      najwazniejsze, to nie zaniedbać rehabilitacji i ćwiczyć regularnie. mi zajęło
      to 4 miesiące. jednak pewna blokada psychiczna przed ostrym bieganiem
      pozostała. niechętnie również zagrałbym w piłke nożną - zerwanie ścięgna
      wydarzyło się właśnie podczas gry w piłkę i heroicznego wślizgu obrońcy
      przeciwnej drużyny :)
      głowa do góry - ścięgno da się naprawić, będzie dobrze, tylko pamiętaj: nie
      zaniedbuj rehabilitacji!!!
    • zapominajka664 Re: Zerwane ścięgno achillesa 10.04.06, 10:09
      Przde wszystkim spróbuj znaleźć ośrodek, gdzie nie zapakują Cię w gips po
      operacji, tylko w ortezę - coś w rodzaju usztywniacza na nogę z "butem", który
      można zdjąć np. do mycia. Np. ośrodek przy Skrze w Warszawie, ale na pewno nie
      jest to jedyne takie miejsce w Polsce. Wtedy zaczynasz rehabilitację znacznie
      wcześniej i masz znacznie mniejsze problemy z dojściem do pełnej sprawności.
      Ale na pełną sprawność (skoki, tenis, szybkie bieganie) trzeba jednak czekać,
      ćwicząc rzecz jasna regularnie, ok. pół roku. Nic się nie martw - wielu
      sportowców po zerwaniu ścięgna wraca do wyczynowego sportu i dobrze sobie
      radzi. Najważniejsza jest dobra rehabilitacja, naprawdę postęp można wtedy
      zauważyć niemal z dnia na dzień
      • mariola110 Re: Zerwane ścięgno achillesa 11.04.06, 19:54
        Dzięki.
        Do W-wy mam trochę za daleko, zabieg miałam 31 marca. Na razie mam jeszcze
        gips, w czwartek do kontroli i mam nadzieję, że założą mi "bucik".
        Odezwę się po wizycie. Liczę, że będziecie kontunuawać ten wątek.
        Mariola
        • mariola110 Re: Zerwane ścięgno achillesa 16.04.06, 17:37
          Witam.
          No cóż, długi gips jeszcze dwa tygodnie, następnie bucik lub gips poniżej
          kolana. Jeżeli będę chciała to orteza, jeżeli niekoniecznie to lekarz uważa, że
          gips lepiej dopasowuje się do nogi. Wiem, że ortezę mogę ściągnąć i np.
          spokojnie się wykąpać, ale nie jestem mimo wszystko pewna co lepsze?
          • dedede1 Re: Zerwane ścięgno achillesa 16.04.06, 21:02
            nie jestem przekonany do takiego zdejmowania usztywnienia. kąpanie się z
            bucikiem poniżej kolana to żaden problem. jak będziesz już miała uwolnione
            kolano, to ćwicz je jak najczęściej. chodzi o odbudowanie mięśni uda oraz
            minimalne "rozbudzenie" mięśni łydki bez większego ryzyka wystapienia efektu
            dźwigni na ścięgno. samo kolano równiez należy rozruszać po unieruchomieniu.
            p.s. ładujesz sobie fraxiparynę? lekarz przepisał? wskazana sprawa przy nodze w
            gipsie przez dłuższy czas.
            • mariola110 Re: Zerwane ścięgno achillesa 01.05.06, 15:06
              Jednak zostałam w gipsie, skrócono mi go i teraz kończy się ponizej kolana.
              Kąpiel z takim gipsem to faktycznie niewielki problem. Kolanem staram się
              ruszać dość często, ale trochę boli po bokach w górnej części. Jakie zabiegi
              najlepiej zastosować po ściągnięciu gipsu?
            • mariola110 Re: Zerwane ścięgno achillesa 01.05.06, 15:11
              Sory, zapomniałam. Lekarz przepisał mi Clexane, odpowiednik Fraxiparyny.
              • dedede1 Re: Zerwane ścięgno achillesa 03.05.06, 21:32
                z zabiegów to terapuls i jonoforeza na pewno. do tego kąpiel w wirówce. z
                ćwiczeń rehabilitant na pewno zada ci "kiwanie" stopą na czymś podobnym do
                pedału gazu lub hamulca w samochodzie albo specjalnym klocku. drugim dobrym
                ćwiczeniem jest położenie się na wprost drabinki, przeciągnięcie przez nią gumy
                i założenie na stopę. guma ciągnie twoją stopę w stronę drabinki do pozycji
                końskiej, a ty musisz ją podciągać do siebie. jednak to ćwiczenie to dopiero po
                całkowitym rozciągnięciu ścięgna jako panaceum na wzmocnienie mięśni
                znajdujących się w stopie i dolnych partii mięśni łydki. powodzenia w
                rekonwalescencji!
                • mariola110 Re: Zerwane ścięgno achillesa 14.05.06, 09:05
                  Witam.
                  Witam.
                  No nareszcie bez gipsu (zdjęli mi go w czwartek), teraz zastanawiam się co mogę
                  robić, a czego nie żeby nie przedobrzyć. Lekarz mówił o ćw. zginania
                  grzbietowego i podeszwowego stopy oraz o delikatnym obciążaniu z oparciem na
                  kulach. Od poniedziałku wirówka, laser i ćw. w przych. reh. Zobaczę jak to
                  będzie postępować, lekarz oglądając nogę i moje próby poruszania nią
                  stwierdził, że szybko powinno być ok.
                  Mariola
                  • repair Re: Zerwane ścięgno achillesa 14.05.06, 20:28
                    O ćwiczeniach decyduje rehabilitant. Zwykle konsultuje się on z operatorem.
                    R
                    • mariola110 Re: Zerwane ścięgno achillesa 22.05.06, 10:30
                      Od tygodnia chodze na rehabilitację (wirówka, magnetronik, ćw w odciążeniu) po
                      południu prywatnie redresja. Chodzę z dwoma kulami, w butach mam wkładki
                      korkowe, czuję że ścięgno jest naciągnięte, ale już nie boli. Kiedy zaczęliście
                      chodzić bez kul i jeździć na rowerze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka