Dodaj do ulubionych

______________WITAMINA B5__________TRADZIK______

IP: *.ipt.aol.com 17.12.02, 17:49
przeczytalem sporo informacji o tej witaminie na forum.. pomaga podobno w
znanym problemie - TRADZIK - ale jest inny problem !!!!!!!!

GDZIE TO MOZNA KUPIC W USA??????

zjedzilem dzis kilka sklepow pharmacy i nigdzie nie ma - bo nie slyszeli o
tej witaminie ???? jednak istnieje, ale co z tego jesli nigdzie nie mozna
kupic???

Czy zatem ktos poradzi gdzie to dostac? Bylem juz w CVS/pharmacy,
WalMart/pharmacy, Osco Drug/pharmacy - NIGDZIE i zdziwienie, ze o to pytam ???

Sa B6,B12,B50,B100,B1... ale B5 - NIE MA

prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: ______________WITAMINA B5__________TRADZIK_ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 17:57
      A może szukaj pantothenic acid
    • Gość: Marylka Re: ______________WITAMINA B5__________TRADZIK_ IP: *.tamu.edu 17.12.02, 21:21
      Szukaj pod nazwa Pantothenic Acid

www.herbaladvisor.com/qlinks/xq/asp/mvsid.44/qx/vitamins.htm#gohttp://www.webvitamins.com/product.aspx?number=TW-PAN500-200C&callingurl=products.aspx&callingargs=page%3d3%7ccategory%3dB+Vitamins%7cbrand%3dAll+Brands

Zanim zaczniesz to brac to poczytaj cos wiecej na ten
      temat. Wiem, ze na przyklad nie mozesz brac B5 z
      antybiotykami (moze tylko niektorymi).

Powodzienia i pozdrowienia z Texasu!
    • Gość: USA Do Justy i Marylki IP: *.ipt.aol.com 17.12.02, 23:12
      obu Wam bardzo dziekuje za odzew.. Ciebie Justy juz znam kawal czasu.. nie wiem
      czy pamietasz kiedys (7-8 miesiecy temu) kiedy bylem w PL, zatrulem sie jednym
      z antybiotykow na problemy skorne... ojjj czulem sie wtedy jak umierajacy :) no
      ale jak to sie mowi dawaka byla konska.

Marylka - spadlas mi z nieba.. objezdzilem dzis wszystkie pharmacy oprocz
      Walgreens i wszedzie robili wielkie oczy, ze ja chce B5 :) Pewnie, ze sa B
      Complex i takie tam.. ale polaczone one sa z innymi witaminamy jak np.C.. do
      tego dawki B5 sa naprawde niskie, rzedy 50-100 mg - zatem tutaj moglby sie
      pojawic wielki problem z przedawkowaniem i nastepstwami..

Przeczytalem juz sporo na temat B5 - jedynym skutkiem ubocznym (znanym) moze
      byc biegunka.. nie raz juz ja mialem wiec sie nie zrarzam :)

Za chwile zamowie B5 ze strony internetowej, gdyz nie wiem gdzie tego dalej
      szukac tutaj na miejscu - chyba jedynie w szppitalu..

Justy - lekarz odpada.. to USA.. a nie Polska :)hehehe - mniejsza z tym.

Marylka dzieki raz jeszcze i pozdrawiam z Indiany.

usa
      • Gość: justy Re: Do Justy i Marylki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.02, 08:23
        Gość portalu: USA napisał(a):
        > obu Wam bardzo dziekuje za odzew.. Ciebie Justy juz znam kawal czasu.. nie
        wiem
        >
        > czy pamietasz kiedys (7-8 miesiecy temu) kiedy bylem w PL, zatrulem sie
        jednym
        > z antybiotykow na problemy skorne... ojjj czulem sie wtedy jak umierajacy :)
        no

Pamiętam :))
        Poczytaj też może listę duskusyjną alt.skincare.acne
        Pozdrawiam
    • Gość: gevalia Re: ______________WITAMINA B5__________TRADZIK_ IP: *.proxy.aol.com 18.12.02, 01:36
      Duzo firm rozprowadza wysylkowo!!!
      Ale na 100%kupisz w GNC (w prawie kazdym Mallu znajdziesz ich sklepik)Maja
      czesto promocje .Tydzien temu przy zakupie 2 opakowan (drugie bylo za 50%
      ceny !!!) za 100 kapsulek B5 500mg zaplacilam 12.96$(jest to niestety
      najwieksze opakowanie dostepne w sklepie)Miesieczna kuracja to conajmniej 2
      opakowania (chyba minimalna to 2 GRAMY dziennie ,srednia to 8-10 GRAMOW)
      • Gość: USA Re: ______________WITAMINA B5__________TRADZIK_ IP: *.ipt.aol.com 18.12.02, 02:28
        w Mall'u nie znalazlem :( ale zamowilem ze strony opakowanie 200 tab. i zaplace
        tylko $20 lacznie z przesylka.. wiec zle na tym nie wyszedlem.. nawet calkiem
        dobrze.. Ja nie chce za bardzo ryzykowac.. ale mysle, ze okolo 5gr sproboje..
        zobaczymy.. poki co to oby to doszlo na Swieta.. booooo kolejki na poczcie USA
        pooootworne...

pozdrawiam w tym Swiatecznym nastroju
        • Gość: gevalia Re: ______________WITAMINA B5__________TRADZIK_ IP: *.proxy.aol.com 18.12.02, 03:53
          Moze lepiej zacznij od 2 gramow.I tak z zalozenia ma to byc dlugotrwala
          kuracja (nawet do 6 miesiecy),wiec trzeba brac pod uwage "przyzwyczajenie
          organizmu".Ja zauwazylam pozytywna reakcje juz po 2 tygodniach!!.Zawsze Mozesz
          w razie potrzeby dawke zwiekszyc. Pamietaj aby brac B5 miedzy
          posilkami!!!.Wykluczona jest opcja po jedzeniu-upsledzone wchlanianie!!
          (conajmniej 1 godzine).Jezeli nie Masz "pootwieranych" cyst to zapodaj sobie
          ALPHA HYDROX-oil free formula -extra strengh treatment (maja strone )-czerwone
          opakowanie (CVS,Eckerd ,Rite Aid,itp)Najtanszy srodek z kwasem glikolowym 7%-
          pomaga pozbyc sie wierzchniej warstwy naskorka(z drozszych Neostrata -tylko
          wysylkowo)Bardzo poprawia wyglad skory!!!(Zauwazysz pierwsze wyniki na
          sylwestra).Pamietaj o codziennym stosowaniu filtra conajmniej 15 (skora jest
          szczegolnie wrazliwa podczas kuracji na promieniowanie UVA UVB!!)
          A jak to nie pomoze to jeszcze jest ACCUTANE-z dzialaniami ubocznymi i
          przedewszystkim ze straszna cena (w Polsce jest duzo tanszy okolo 300PLZ)
          Powodzenia!!
          • Gość: usa Re: ______________WITAMINA B5__________TRADZIK_ IP: *.ipt.aol.com 18.12.02, 05:59
            o rany !!!!!!!!!! Caly wyklad :) Wpierw jutro uderzam na Mall w poszukiwaniu
            tego pharmacy..dzis tego nie znalazlem, ale to chyba wynik Swiatecznych zakupow-
            zawsze mialem z tym problem co kupic!

Z B5 nie chce szalec, chce zobaczyc jak organizm zareaguje.

Glowny problem z "wulkanami":) mam na plecach, klatce piersiowej i ramionach!
            Czasami sa to ropne wypryski, ktore mozna wycisnac (zazwyczaj pojawiaja sie po
            calym dniu) - po tym oczywiscie biore prysznic i stosuje Dalacin T na zmiane z
            Differin. Differin jest bardzo skuteczny.. Dalacin troszke mniej.

Czasami wypryski sa znacznie gorsze.. czyli pojawia sie duze ognisko zapalne
            gleboko pod skora.. robi sie czerwone i nie jest mozliwe wycisniecie tego -
            boli jak cholera, po czym po 2-4 dniach i po smarowaniu w/w preparatami
            ustepuje.

To dwa rodzaje wypryskow jakie u mnie wystepuja. Nie wspomnialem o wagrach na
            nosie, ale te regularnie usuwam i nie szpeca - w sumie gdybys zobaczyla moja
            twarz, to nawet nie mozna zauwazyc, ze mam jakis problem z tradzikiem.

Innym problemem jest to, ze czasami skora na plecach, twarzy bardzo sie
            wysusza, szczegolnie po wzieciu prysznicu, czy to rano czy wieczorem -
            stosowalem wiele lat mydlo Protex Fresh, w USA jakis inny odpowiednik
            bakteriobojczego, ale skora bardzo!!! sie wysuszala, wypryski dalej
            wyskakiwaly, wiec stwierdzilem, ze pora troche ja nawilzyc, gdyz zle sie z tym
            czulem, skora niby sucha z rana.. na wieczor robila sie tlusta i tak jest dzien
            za dniem - ostatnio troche lepiej - zakupilem zel do kapieli DOVE, do bardzo
            suchej skory - gdyz tylko to znam!

Teraz mam zamiar zaczac z witamina B5! Powiem szczerze, ze mam juz tego dosyc.
            Od kilku lat nie bylem na basenie, gdyz nie bylo dnia, aby cos nie wyskoczylo -
            mam na mysli cialo (plecy, klatka piersiowa czy ramiona).. do tego mam sporo
            blizn, pozostalosci po wyciskaniu-czyli tak jakby bialem male "babelki,
            znamiona"- pewnie predko to nie zejdzie o ile w ogole zejdzie bez koniecznosci
            wizyty u kosmetyczki!

Na leki wydalem juz majatek - probowalem od domowych sposobow po zatrucie sie
            antybiotykiem. Ciekaw jestem jak dlugo to jeszcze potrwa, stary jeszcze nie
            jestem (24l)

dziekuje za porade i zobaczymy co z tego wyniknie po B5.

pozdrawiam
            • gevalia Re: ______________WITAMINA B5__________TRADZIK_ 18.12.02, 21:53
              Gosc:USA napisz do mnie .Mam dla Ciebie (jesli sobie oczywiscie Zyczysz )Pewne
              mogace Ci pomoc wskazowki!!!
    • Gość: usa czy nasilenie sie objaw tradziku, po B5... IP: *.ipt.aol.com 21.12.02, 23:03
      ...to normalny proces??

Bo ja juz sam nie wiem ca sadzic.. zazywam od 3 dnich.. i wiem, ze to krotki
      czas by pozbyc sie problemu razx na zawsze..ale czy to jest normalne, ze objawy
      tradziku moga sie nasilic po rozpoczeciu kuracji ta witamina ???

No i jak to jest z tymi dawkami???

Pisze, ze normalnie nalezy brac jedna kapsulke - 500 mg...

ja zazywam 6 kaspulek.. czyli 3g.

Nie wiem czy nalezy to wziac w jednorazowej dawce kazdego dnia, czy rozlozyc po
      polowie na rano i wieczor??? Czy takie rozkladanie oslabia dzialanie witaminy
      B5?

dziekuje z gory za dopowiedzi
    • Gość: usa B5___________________TO DZIALA____________________ IP: *.ipt.aol.com 28.12.02, 18:48
      przynajmniej tak ja to widze.. po dokladnie 1.5 tygodniu, bo nasileniu sie
      objawow tradziku.. i to dosc silnych objawow.. nie wyskoczyl od paru dni ani
      jeden pryszcz.. skora nie jest ani za sucha ani za tlusta.. czy to naprawde
      pomoglo ??? Pewnie, ze sie ciesze.. zle nie chce zapeszac... nie musze juz
      stosowac masci.. wystarczy sama witamina B5...

Zaczalem od dawki 3g dziennie = 3 x dziennie po 2tabletki 500 mg....

jesli stan sie utrzyma.. to chyba bede najszczesliwszym czlowiekiem :)po tyli
      latach spokoj z tym paskudztwem...

poki coobserwacje beda trwaly nadal...

pozdrawiam i dziekuje
      • Gość: FitMan Re: B5___________________TO DZIALA_______________ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 14:27
        HEH - B5 dziala! na mnie tez dzialalo, ale niestety tylko przez dwa tygodnie.
        Skora wygladala SUPER, myslalem, ze juz po wszystkim. Po dwoch tygodniach, jak
        zaczelo sie pogarszac, zwiekszylem dawke do 10gr - na pare dni byl spokoj, a
        potem znowu skora sie przetluszczala i wychodzily nowe pryszcze. W koncu
        zrezygnowalem z B5. Juz mi nie mialem wiecej kasy. Cholernie drogo mnie to
        wynosilo, bo sciagalem B5 az z USA !! W Polsce tego nie ma.
        Niezwyklym objawem stosowania B5 sa niesamowicie realistyczne sny. Codziennie
        mialem takie sny jakbym ogladal film ze mna w roli glownej, i normalnie
        wszystko pamietalem rano, wszytkie szczegoly. A nawet jak ucinalem sobie
        drzemke popoludniowal - nawet godzinke, to mi sie cos snilo, co normalnie mi
        sie nie zdarzalo. SUPER SPRAWA !
        • Gość: usa hyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy???? IP: *.ipt.aol.com 29.12.02, 14:56
          sny to ja mam ale emigranta :) 10g napewno nie wezme.. to szalenstwo wziac 20
          kapsulek jednego dnia :) Jesli znasz to z autopsji, to nie mam prawa nie
          uwierzyc.. zobaczymy jak bedzie u mnie - jest OK! Snow nie mam!Tradzik takze
          nie jest na tyle powazny by np. truc sie ROACCUTANE!

pozdrawiam
    • Gość: USA po 3.5 tygodniu stosowania - spostrzezenia IP: *.ipt.aol.com 11.01.03, 19:41
      przez dwa tygodnie (zaczynajac 18 grudnia) zazywalem 3g witaminy B5 - 3 x
      dziennie po 2 kaspulki - zawsze na minimum1-1.5 godziny przed jedzeniem. Przez
      pierwsze dwa tygodnie tradzik bardzo sie nasilil - do tego stopnia, iz
      stracilem nadzieje, ale dzieki milej osobie, ktora pinforomowala mnie, iz to
      normalna reakcja = lek dziala, postanowilem nie przerywac.. pod koniec
      pierwszych dwoch tygodni objawy zaczely ustepowac - mianowicie: zmniejszyla sie
      ilosc pryszczy (tych najwiekszego kalibru ;o)) skora z tlustej (zawsze na
      wieczor czolo, plecy) stala sie bardziej miekka i normalna - juz sie nie
      przetluszcza tak jak to bylo kiedys - oczywiscie nie w 100% ale widac golym
      okiem poprawe. Od poczatku 3 tygodnia zazywania leku zmniejszylem dawke z 3g do
      2g - 2 x dziennie po 2 500 mg kasulki przed jedzeniem (2-3 godziny przed).
      Nadal brak tradziku - od 5 tygodnia zamierzam zmniejszyc dawke do 1g - 2 x
      dziennie po 1 kaspulce 500 mg.

Oczywiscie nadal pojawiaja sie wagry - ale z nimi nie ma problemu - i takze nie
      sa az tak uporczywe oraz widoczne jak to bylo kiedys - jedyne co szpeci skore
      plecow to blizny powstale w wyniku ciaglego wyciskanie w przeszlosci - taka
      niestety po tym pozostalosc. Najwazniejsze, ze juz nie ma tych ropnych wulkanow.

Nie wiem jak to bedzie kiedy przerwe kiedys zazywanie - ale przez najblizsze 2-
      4 miesiace chce kontynuowac terapie nie zwiekszajac dawki!

SKUTKI UBOCZNE - NIE STWIERDZILEM ZADNYCH!

pozdrawiam
    • Gość: Zosia Re: ______________WITAMINA B5__________TRADZIK_ IP: 81.15.148.* 21.03.03, 17:27
      Witaj Gościu z USA!

Chciałabym, abyś podzielił sie swoimi spostrzeżeniami na temat leczenia
      trądzika po zastosowaniu WITAMINY B5. Jak zachowuje sie skóra ,gdy przestałeś
      stosować powyższą witaminę,czy trądzik się zlikwidował raz na zawsze.A jeżeli
      nadal stosujesz tę witaminę to w jakich dawkach,może zmniejszyłeś jej ilość.

Pozdrawiam Zosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka