19.04.06, 09:40
Czy poziom glukozy 100 (na czczo) i śladowe ciałka ketonowe w moczu (KET*
TRACE) mogą być powodem do niepokoju ?? Lekarz zlecił mi dodatkowe badanie
glukozy po posiłku (2 godz). Kazał się nie martwić, ale trochę mam stracha :/
Obserwuj wątek
    • anastazjaa14 Re: Cukier :/ 19.04.06, 10:24
      Ja mam na czczo 109 a po posilku 210, ale moja lekarka nawet słowem nie
      wspomniala ze to jest troszke chyba za duzo. Wiec widac nie masz sie tez czym
      martwic? chyba? :)
      • snajper55 Re: Cukier :/ 19.04.06, 15:01
        anastazjaa14 napisała:

> Ja mam na czczo 109 a po posilku 210, ale moja lekarka nawet słowem nie
        > wspomniala ze to jest troszke chyba za duzo. Wiec widac nie masz sie tez czym
        > martwic? chyba? :)

Kiedy po posiłku ? Jeśli tak jest 2 godziny po posiłku i jest to wynik
        powtarzalny, to jest to ZDECYDOWANIE za dużo.

S.
        • anastazjaa14 Re: Cukier :/ 19.04.06, 21:14
          Hm to nie było jakoś specjalnie mierzone, po prostu bedac u lekarza w ciagu
          dnia, nie na czczo kazała isc do pokoju obok zrobic cukier i wyszlo 210, a
          pozniej na czczo jakis czas pozniej wyszlo 109. Ale lekarka spojrzała tylko i
          nic nie powiedziala.. Hmm

Czy pasowałoby powtorzyc to badanie?
          • snajper55 Re: Cukier :/ 20.04.06, 12:03
            anastazjaa14 napisała:

> Czy pasowałoby powtorzyc to badanie?

Jeśli było to badaie niedługo po jedzeniu, szczególnie jakiegoś słodkiego
            posiłku, to nie ma powodu do obaw. Na podstaiwe pojedyczego pomiaru trudno
            zresztą wyrokować. Jednak cukier, podobnie jak ciśienie, warto co jakiś czas
            sprawdzać. Cukier najlepiej spawdzić na czczo, czyli rano przed piciem i
            jedzeniem i dwie godziny po "średnim" posiłku.

S.
    • fiona83 Re: Cukier :/ 19.04.06, 11:57
      DZieki - troche mi ulzylo.
      Badania mialam robione kontrolnie z powodu bardzo juz dlugiego przyjmowania
      antydepresantow i innych neurologicznych lekow. Okazalo sie ze proby watrobowe i
      bilirubina OK - cholesterol calkowity tylko wyszedl 252 ale dostalam wiesiolka
      na obnizenie ;] Natomiast lekarz twierdzi ze lepiej ten cukier skontrolowac ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka