Dodaj do ulubionych

!!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje

IP: *.fantasic.longmusic.com 06.01.03, 15:23
Witam wszystkich !

Jestem od dziecinstwa nadpobudliwy i nerwowy, jednak zauwazylem ze ta
nadpobudliwosc i nerwowosc wzrasta wraz z wiekiem. Zyje w ciaglym napieciu
nerwowym i nie daje sobie rady ze stresem. Probowalem juz srodkow
uspakajajacych, jednak daja one tylko krotkotrwale rezultaty i sa dobre tylko
wtedy, kiedy sie je bierze.

Czy moglibyscie opisac jak Wy sobie radzicie ze stresem, jesli zazywacie
jakies preparaty ( najlepiej bez recepty ) to napiszcie jakie. A moze macie
inne metody i niekonwencjonalne sposoby walki ze stresem ?

Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi !

Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.usask.ca 06.01.03, 15:39
      Trucku!
      Mozesz probowac roznych srodkow uspokajajacych ale wydaja mi sie, ze najlepiej
      bedzie jak zaczniesz uprawiac jakis solidny wysilek fizyczny. Wtedy
      uniezaleznisz sie od roznych uspakajajacych trucizn - bo w sumie nawet liczne
      leki ziolowe nie sa obojetne dla zdrowia.
      Pisalem o tym juz wielokrotnie, jak regularne cwiczenia na "uczciwym" poziomie
      usprawniaja prace organizmu. Dotyczy to rozniez reakcji na stres.
      Cwiczenia nie tylko pozwola ci opanowac stres ale zbierzesz tez inne benefity
      takie jak zmniejszysz ryzyko chorob serca i cukrzycy, wyregulujesz cisnienie
      tetnicze, bedziesz sie czul bardziej wypoczety na codzien, bedziesz lepiej
      spal.
      Podkreslalem to tez poprzednio, ze ciezko samemu zaczac cwiczyc. Lepiej robic
      to pod okiem kogos kto sie na tym zna. Jest to wazne zwlaszcza przez pierwsze
      miesiace az sam zlapiesz dryg. Samemu musisz ustalic jakiego rodzaju aktywnosc
      fizyczna ci bedzie najbardziej odpowiadac.
      Wysilek fizyczny nalezy wdrazac stopniowo a benefity pojawia sie kiedy wysilek
      fizyczny osiagnie pewna wartosc progowa.

• Gość: polok Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 07.01.03, 15:17
      Zacząłem bardziej ruszać się ok. 2 m-ce temu. A też nie mogłem (i nie mogę)
      opanować stresu i pogarsza się to z wiekiem. A oto rezultaty:

1. rzeczywiście jakby zmalał poziom codziennego stresu (tego lekkiego napięcia
      bez wyraźnej przyczyny). Ale w niewielkim stopniu - może jeszcze zbyt krótko
      ćwiczę,

2. nie zauważyłem zmiany, gdy chodzi o silny stres związany z konkretnym
      wydarzeniem.

Mój dodatkowy ruch polega na:
      1. wbieganiu na 10 piętro - przec. 2 x na dzień,
      2. wykonywaniu intensywnej gimnastyki - ok. 15 min./dzień.

Nie ma więc na razie wielkich zmian, gdy chodzi o poziom stresu, natomiast
      zauważyłem zwiększenie wydolności fizycznej organizmu (np. bez problemu robię
      20 pompek w 3 seriach co 3 min., podczas gdy w pierwszym dniu ćwiczeń robiłem 1
      serię i byłem kompletnie padnięty. Z dyscypliną nie miałem problemu, przez te
      dwa miesiące opuściłem dwa dni, a robię to sam w domu.

Warto się ruszać, ale bez czekania na cud...

A inne metody? U mnie działa stsounkowo najlepiej oswajanie. Przykład: mam
      problem z wystąpieniem publicznym. Przygotowuję się pożądnie, potem nagrywam
      się kamerą kilka razy, oglądam nagranie, staram się znaleźć błędy i jakby
      spojrzeć na to od strony widza. Metoda czasochłonna. W przypadku wystąpień
      publicznych zastosowałem ją raz 3 lata temu i przyznam, że była znaczna
      poprawa. A potem, no cóż, jakoś nie było okazji, czyżby problem nie był aż tak
      palący, sam nnie wiem...

Inny przykład z chodzeniem do dentysty. Kiedyś było to dla mnie nie lada
      przeżycie. Ale przyszedł czas, że musiałem wyleczyć sporo zębów na raz i teraz
      idąc do dentysty nie czuję już naprawdę nic - czyli tu jakby nastąpiło pełne
      wyleczenie przez oswajanie.

Truck, napisz jeszcze będę patrzył na wątek...
      • Gość: Artur Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.usask.ca 07.01.03, 19:27
        Gość portalu: polok napisał(a):

> Zacząłem bardziej ruszać się ok. 2 m-ce temu. A też nie mogłem (i nie mogę)
        > opanować stresu i pogarsza się to z wiekiem. A oto rezultaty:
        >
        > 1. rzeczywiście jakby zmalał poziom codziennego stresu (tego lekkiego
        napięcia
        > bez wyraźnej przyczyny). Ale w niewielkim stopniu - może jeszcze zbyt krótko
        > ćwiczę,

Tak Polok, 2 miesiace to troche malo. Pierwsza zauwazalna poprawa pojawia sie
        po jakichs 6 tygodniach (choc to jest osobniczo zmienne) - pelna poprawa po 3-5
        miesiacach.
        Wysilek musi by intensywny jak juz to podkreslalem a relaksujacym spacerku
        mozesz zapomniec.
        Aha, dodam, ze nie musisz cwiczyc codziennie. 3 razy w tygodniu powinno
        zalatwic sprawe i da ci czas na regeneracje miesni.
        Dobry jest wysilek ktory angazuje duze grupy miesniowe tak jak jest to np przy
        bieganiu. Czas biegu - ok 20-30 min.
      • Gość: hub Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 22:29
        Mój dodatkowy ruch polega na:
        > 1. wbieganiu na 10 piętro - przec. 2 x na dzień,

szczeże polecałbym jednak biegi na świerzym powietrzu efekt jest 2 razy lepszy
    • Gość: polok Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 07.01.03, 15:24
      Aha, jeszcze o lekach, o które pytałeś. Brałem pewien bardzo drogi lek przez
      miesiąc. Utrzymujący przyzwoity poziom serotoniny we krwi, nie pamiętam nazwy,
      ale powie Ci to każdy lekarz. Efekt: widoczna poprawa, ale bez przełomu.
      Natomiast efektów ubocznych było tak wiele i tak dokuczliwych, że doszliśmy do
      wniosku z lekarzem po okresie próby, że nie ma to sensu. Z drugiej strony
      znajoma chwali sobie ów lek, u mnie prawdę mówiąc przeważyły koszty, gdyby było
      to powiedzmy 20 zł/m-c to bym brał.
      • Gość: Truck Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.airlan.pl / 80.51.14.* 14.01.03, 00:42
        Witam !

Dziekuje wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi. Jesli chodzi o sport, to jak
        najbardziej interesuje sie sportem nie tylko biernie, np. poprzez ogladanie
        sportu w tv, ale rowniez i czynnie, jednak jesli nerwica i stres jest na dosc
        zaawansowanym poziomie, wowczas taki wiekszy wysilek kilka razy w tygodniu
        naprawde malo zdziala, jesli chodzi o eliminacje stresu, co najwyzej na krotko
        rozluzni.

Prosze rowniez i innych forumowiczow o wypowiedzi, mozecie podawac metody
        niekonwencjonalne jak i tradycyjne, Wasze sposoby itd.

Dzieki z gory !

• boroweczka1 Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje 14.01.03, 13:49
      Witam! Do tej pory karmilam sie stresem, az calkiem niespodziewanie odkrylam na
      niego (i nie tylko) "lek". Jaki ? Zabrzmi moze glupio, ale jednak - sztuczne
      slonce-solarium (teraz w zimie i latem tez, bo jest go "wiecej"). Dziala, na
      prawde, wszyscy koledzy z grupy zauwazyli ogromna zmiane :) Polecam i zycze
      powodzenia !
      • Gość: Artur Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.usask.ca 14.01.03, 20:06
        boroweczka1 napisała:

> Witam! Do tej pory karmilam sie stresem, az calkiem niespodziewanie odkrylam
        na
        >
        > niego (i nie tylko) "lek". Jaki ? Zabrzmi moze glupio, ale jednak - sztuczne
        > slonce-solarium (teraz w zimie i latem tez, bo jest go "wiecej"). Dziala, na
        > prawde, wszyscy koledzy z grupy zauwazyli ogromna zmiane :) Polecam i zycze
        > powodzenia !

To co mialas to prawdopodobnie swiatlozalezna depresja a nie stres.
        Swiatlozalezna depresje leczy sie naswietlaniami specjalnymi bardzo silnymi
        lampami albe lekami przeciwdepresyjnymi (najczesciej te ostatnie -lampa tylko
        wtedy jak ja sobie sama kupisz i to chyba za granica).
        Uzywanie do tego kwarcowki jest troche niebezpieczne ze wzgledu rosnace ryzyko
        raka skory i ryzyko przedwczesnych zmarszczek. Ta specjalna lampa o ktorej
        wspomnialem wyzej nie ma nadfioletu wiec tych ryzyk nie zwieksza. Tyle ze jak
        slyszalem jest potwornie droga.

• tessa13 Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje 14.01.03, 21:37
      Hi Truck,

ja też taka jestem, ale opanowałam się dopiero w momencie, w którym dostałam
      diagnozę "wrzody żołądka" (miałam wtedy 24 lata). Suuuuuuuuper! Do tego jeszcze
      moja migrena (mam od dzieciństwa). W każdym razie doktorek chciał mi dać
      zwolnienie na dwa miesiące. Nigdy w życiu!

Wybróbuj medytację. Nie koniecznie w klasycznym stylu. To może być muzyka,
      której słuchasz leżąc w ciemności na podłodze. Mi to pomaga...

Pozdrawiam

Tessa
      • Gość: lustro Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: 213.76.143.* 15.01.03, 10:41
        Hej Truck

Przeczytaj na forum takie coś Stres mnie dopadł - wszystko. Przeczytaj co mi
        ludzie radzili. Nie bardzo pomogło, ale zawsze coś. Co do prochów to też
        wzięłam ale tylko 2 tabletki,(lek przeciwko napięciom emocjonalnym) bo boję się
        uzależnienia. Powodują one u mnie spowolnienie wszystkich reakcji. No ale to
        tylko z lekarzem trzeba ustalić. Pozdrawiam. Zestresowana - lustro.
    • Gość: sloneczna Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 17.01.03, 06:43
      SAMOKONTROLA UMYsLU METODA SILVY -pomogla:)na stres i nie tylko...
      Kursy w Lodzi prowadzi p. Krolicki\pozdrawiam
      • Gość: Artur Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.ss.shawcable.net 19.01.03, 18:28
        Gość portalu: sloneczna napisał(a):

> SAMOKONTROLA UMYsLU METODA SILVY -pomogla:)na stres i nie tylko...
        > Kursy w Lodzi prowadzi p. Krolicki\pozdrawiam

Czesto, zwlaszcza w popularnych czasopismach, ale nie tylko, spotyka sie
        stwierdzenie ze medytacja przeciwdziala stresowi.
        Za mlodu bardzo sie interesowalem medytacjami i calkiem praktycznie poznalem
        kilka z nich. Zaczalem od tzw Klubu Ludzi Niechorujacych kierowanym przez dr.
        W. Bodnara w Warszawie ale odwiedzalem pozniej takze caly szereg innych
        osrodkow medytacyjncych w Polsce i za granica (wlk. Brytania i Kanada)
        zwiazanych z Buddyzmem, filozofia wschodu a takze medytacja transcendentalna.
        Z moich obserwacji wynika ze medytacja prawie zawsze (choc na poczatku nie jest
        to jawne) wiaze sie z rodzajem religii albo nawet sektyzmem. Ludzie medytujacy
        zmieniaja swoj swiatopoglad zaczynajac wierzyc np w obecnosc opiekunczych
        duchow albo bostw. Nie sposob wiec odroznic efektow samej medytacji od wplywow
        nowej religii i zwykle restrykcyjnej diety.
        Z ogromnej ilosci ludzi medytujacych regularnie zaledwie w jednym przypadku
        zaobserwowalem ogromna poprawe w funkcjonowaniu spolecznym u osoby medytujacej.
        To nie tak wiele. Reszta, a widzialem tych ludzi setki, raczej starala sie
        wierzyc, ze im to pomaga i powtarzala to co im samym obiecano na poczatku. Bo
        zwykle obowiazuje zasada, ze jezeli dobrze sie koncentrujesz lub gleboko
        wierzysz to sa efekty. A glupio sie przyznac, ze nie umiemy sie skupic albo nie
        wierzymy w dane bostwo dostatecznie dobrze. Ludzie medytujacy tworza takze
        wspierajaca sie wzajemnie grupe, obecnosc w ktorej daje zwykle dodatkowy poziom
        bezpieczenstwa i satysfakcji. Ludzie nieszczesliwi i nie pasujacy spolecznie,
        co jest przeciez ogromnym zrodlem stresu, znajduja w takiej grupie sporo
        satysfakcji. W zamian wszakze musza przyjac okresone swiatopoglady doktrynalne
        i zmiane zachowan. Cena bywa wysoka w formie alienacji z reszta spoleczenstwa.
        Jedyny sposob funkjonowania w reszcie spoleczenstwa to zapraszanie nowych ludzi
        do grupy i opowiadanie im jak latwo moga pozbyc sie stresu czy depresji przez
        medytacje. I tak rodzi sie mit o przeciwstresowym dzialaniu medytacji.

Ponadto, to co najczesciej sie nowym ludziom powtarza, ze wystarczy 5 albo 15
        minut medytacji dziennie jest grubo zanizone. Ludzie szybko odkrywaja, ze
        medytowac trzeba duzo wiecej, nawet po kilka godzin. Wtedy niejako realny swiat
        staje na drugim miejscu podczas gdy ten wytworzony w umysle zaczyna odgrywac
        znacznie wazniejsza role. I zycie w tym nowym swiecie jest troche mniej
        stresujace. Nie mniej ten realny swiat ich od czasu do czasu dopadnie.

Osobiscie, jestem zadowolony, z eksploracji medytacji, bo byla to wspaniala
        przygoda, ale od prawie dwudziestu lat nie medytuje i juz nigdy juz nie
        zamierzam.

Na pewno nie znam wszystkich metody medytacyjnych (kontroli umyslu metody Silvy
        tez nie znam) bo sprawdzilem tylko kilka z nich. Nie mniej na podstawie tego co
        widzialem i doswiadczylem medytacja nie jest godnym zalecenia lekarstwem na
        stres. Juz chyba bardziej bym zalecal Prozak.

• Gość: niezawodne Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.umcs.lublin.pl 18.01.03, 13:03
      Jest bardzo prosty spobób. Ruch!! a konkretnie taniec, czy próbowałes tego
      lekarstwa? Znam jeszcze i inne, ale to już poważniejsza sprawa, związana z
      psychiką.
      • Gość: Artur Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.ss.shawcable.net 19.01.03, 00:34
        Gość portalu: niezawodne napisał(a):

> Jest bardzo prosty spobób. Ruch!! a konkretnie taniec, czy próbowałes tego
        > lekarstwa? Znam jeszcze i inne, ale to już poważniejsza sprawa, związana z
        > psychiką.

Przeciez Truck juz wyzej napisal, ze nie bedzie uzywal wysilu fizycznego jako
        leczenia bo mu to nie pomoze.
        • Gość: polok Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 19.01.03, 00:45
          Gość portalu: Artur napisał(a):

> Gość portalu: niezawodne napisał(a):
          >
          > > Jest bardzo prosty spobób. Ruch!! a konkretnie taniec, czy próbowałes tego
          >
          > > lekarstwa? Znam jeszcze i inne, ale to już poważniejsza sprawa, związana z
          >
          > > psychiką.
          >
          > Przeciez Truck juz wyzej napisal, ze nie bedzie uzywal wysilu fizycznego jako
          > leczenia bo mu to nie pomoze.

Masochista się znalazł...
          • Gość: Artur Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.ss.shawcable.net 19.01.03, 02:46

> Gość portalu: Artur napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: niezawodne napisał(a):
            > >
            > > > Jest bardzo prosty spobób. Ruch!! a konkretnie taniec, czy próbowałes
            > tego
            > >
            > > > lekarstwa? Znam jeszcze i inne, ale to już poważniejsza sprawa, związ
            > ana z
            > >
            > > > psychiką.
            > >
            > > Przeciez Truck juz wyzej napisal, ze nie bedzie uzywal wysilu fizycznego j
            > ako
            > > leczenia bo mu to nie pomoze.
            >
            >
            > Masochista się znalazł...

Polok,
            Ja wiem i ty wiesz, ze to dobry sposob ale jak ktos jest temu naprawde gleboko
            przeciwny to wtedy proponujesz cos innego.
    • Gość: donjuan Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: 212.191.70.* 19.01.03, 14:42
      Polecam cwiczenia oddechowe Buteyki. www.buteyko.com
    • Gość: polok do Artura IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 19.01.03, 19:12
      Jak już pisałem w miarę potrafię opanować stres codzienny?

Co natomiast polecisz na takie coś jak rozmowa kwalifikacyjna, która mnie czeka
      jutro? Zresztą pewnie nie ostatnia...
      • Gość: Artur Re: do Artura IP: *.ss.shawcable.net 19.01.03, 19:20

> Jak już pisałem w miarę potrafię opanować stres codzienny?
        >
        > Co natomiast polecisz na takie coś jak rozmowa kwalifikacyjna, która mnie
        czeka
        >
        > jutro? Zresztą pewnie nie ostatnia...

Znam tylko jeden dobry sposob. Dobrze sie przygotuj. Wysoki poziom stresu to
        tylko sygnal od twojego ciala,ze nie jestes na wszystko dobrze przygotowany.
    • Gość: Truck Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: 80.51.14.* 20.01.03, 00:51
      Dziekuje wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi i porady i jednoczesnie prosze o
      dalsze.
      Chcialbym zazczaczyc, ze nie chodzi mi tutaj o stres przed egzaminem, rozmowa
      kwalifikacyjna, publicznym wystepem itp. Stres w takich sytuacjach wystatepuje
      zawsze, lecz u niektorych bardziej sie nasila, a u niektorych mniej.

Niech przewodnim watkiem tego tematu bedzie zapobieganie ciaglemu stresowi,
      towarzyszacemu codziennie, nadmiernemu stresowi, nerwa, nerwica.

Artur: cytuje Cie: 'Przeciez Truck juz wyzej napisal, ze nie bedzie uzywal
      wysilu fizycznego jako leczenia bo mu to nie pomoze.'
      Moja odpowiedz: ja czegos takiego nie napisalem, pewnie zle odebrales to co
      napisalem. Wysilek fizyczny towarzyszy kazdemu z nas i sport jak najbardziej
      jest potrzebny w kazdym przedziale wiekowym. Slynne powiedzenie mowi, ze sport
      to zdrowie. Sport moze byc jedynie dodatkiem do leczenia np. nerwic i
      eliminowania stresu.

• Gość: polok Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 20.01.03, 13:38
        Jak chcesz coś na ciągły stres, to po prostu kąp się częściej w gorącej wodzie.
        Jak to robić, jak pracujesz np. w biurze? Kupić sobie taki nocnik z bulgoczącą
        wodą i grzałką i moczyć w nim nogi. Ostatnio widziałem takie cuś w Euro.

Męczy mnie jednak inny motyw. Czy nie lepiej odciąć się od przyczyn tego
        stałego stresu. U mnie tą przyczyną jest praca, chodzenie tam i siedzenie. I
        myślę tak: wypisać się z tego, robić własną, jednoosobową działalność i...
        zarabiać 2 razy mniej. Tak! Zdrowie mam jedno, a tak jak teraz to długo nie
        pociągnę. Wszystkie pseudo-zasoby finansowe wydam potem i tak na doktorów...
        • Gość: Artur Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.usask.ca 20.01.03, 15:32

Czy nie lepiej odciąć się od przyczyn tego
          > stałego stresu. U mnie tą przyczyną jest praca, chodzenie tam i siedzenie. I
          > myślę tak: wypisać się z tego, robić własną, jednoosobową działalność i...
          > zarabiać 2 razy mniej. Tak! Zdrowie mam jedno, a tak jak teraz to długo nie
          > pociągnę. Wszystkie pseudo-zasoby finansowe wydam potem i tak na doktorów...

Ja tez kilka lat temu mialem taka prace, ze konferencja za konferencja i
          prezentacja za prezentacja; przy tym mnostwo wywiadow do radia na zywo do
          milionow ludzi na raz. Stres niebotyczny. Pozniej jeszcze ekipa to wszystko
          przesluchiwala i dostawalem liste wszystkich moich bledow i niedomowien co tez
          nie bylo mile. Nie moglem spac a miesnie mialem napiete jak postronki. W
          dodatku cierpialem jeszcze z powodu moich wspolpracownikow, ktorzy byli
          najnormalniej w swiecie zazdrosni wyobrazajac sobie zapewne, ze chwytam Pana
          Boga za nogi (a guzik prawda).
          Kupowalem sobie godzinne masaze, zeby przez to wszystko przejsc, ale pomagalo
          tylko na krotko.
          Teraz mam na szczescie bardzo spokojna prace i z niechecia wspominam tamte
          lata.
    • Gość: Bogdan Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 20.01.03, 23:53
      Nie wolno godzić się na układ, który człowieka niszczy, dręczy, stresuje.
      Nie męcz się z samochodem,mieszkaniem,pracą,żoną i.t.d. tylko ich zmień.
    • cal-ineczka Wystarczy jeść 21.01.03, 23:04
      Wydaje mi sie ze stress wynika z braku takiego glebokiego snu, bo jak sie tak
      dobrze wyspie to znika...

(I faktycznie, zauwazylam, ze jak za malo jem i spie - a za duzo pije
      (wszystko jedno czego) - np. po kilka kaw dziennie - po tygodniu jestem tak
      zdenerwowana, ze nie moge sie na niczym skupic. )

Wiec co ostatnio robie - jem. W kazdej chwili, w ktorej nie jest mi potrzebne
      sprawne myslenie (bo studiuje) staram sie duzo jesc, i to takze tych
      nieszczesnych slodyczy...-w ciagu dnia jezdze sobie po uczelni w ta i
      zpowrotem, do dziekanatu i z dziekanatu po schodach - i to wszystko spalam -
      zamiast cwiczen fizycznych. Przychodze do domu, jestem padnieta, biore
      prysznic, pije herbate (ma wlasciwosci antyzmeczeniowe) lub kawe i zabieram
      sie do nauki.

• Gość: Truck Re: Wystarczy jeść IP: *.airlan.pl / 80.51.14.* 22.01.03, 00:31
        No widze, rzeczywiscie wypisujecie tu rozne niekonwencjonalne sposoby.

A moze znacie jakies preparaty dostepne w aptece bez recepty na stres,
        uspokojenie itd. ? Moze stosowaliscie i podzielilibyscie sie Waszymi
        doswiadczeniami na ich temat ?

Z gory dzieki.
        • cal-ineczka NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.01.03, 10:36
          Uzależnisz się od tego i co będzie?

Więc po zmęczeniu wszystko na mnie fajnie działa, jak natomiast jestem
          odpocznięta....coraz gorzej. Więc jak jestem zmęczona - dobrze działa:
          -kąpiel
          -gorzka letnia herbata,
          -kawa - ZIMNA! - kiedys robilam takie kawy tzn od takich zaczynalam - i super
          dzialaly
          -pluszzz aktiv - też na mnie swietnie działa - ale.....pare godzin później
          trzeba coś zjeść bo...tracę na siłach...
          - coś na uspokojenie....ile razy jestem rozbita i myślę
          iż teraz potrzebuję tylko spokoju i tak z dala trzymam się od myśli ugotowania
          sobie herbaty z melisy lub wziecia valusedu...nie, jak jem cos uspokajajacego
          to gorzej mysle i mama mnie nnie nie poznaje. (Wtedy natychmiast próbuję się
          odtruć ciepłą herbatą)
          -ale czekolada, po jedzeniu, to jest to.
          Pozdr.
        • Gość: polok Re: Wystarczy jeść IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 22.01.03, 16:45
          Idź do apteki, powiedz pani mgr, że chcesz coś na stres bez recepty. Kobitka
          zaproponuje Ci przypuszczam ze 100 pozycji. Bo ma premię od Handlowca, że coś
          wciśnie ludziom. Działają te preparaty na zasadzie placebo. Widziałem ostatnio
          reklamy tzw. "fat burners", w telewizorze, ludzie niemal płakali do kamery, jak
          to schudli od tych cudownych tabletek. Oficjalne strony www rządowe mówią: "fat
          burners" mają zerową skuteczność. Już chyba lepiej się ruszać...
          • Gość: Truck Re: Wystarczy jeść IP: *.airlan.pl / 80.51.14.* 28.01.03, 18:03
            Jesli jeszcze ktos cos ma do dodania to zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam !
    • Gość: Bogdan Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 29.01.03, 22:49
      Moje doświadczenie walki ze stresem to:
      1/Zmienić stresujące przedmioty,otoczenie i sytuacje,
      2/Ratunku szukać nie w środkch farmakologicznych lecz sposobie żywienia.
      Szczegółowo nie napiszę,bo nawet na tym forum jest sporo materiałów dotyczących
      różnych diet.Musisz poświęcić trochę czasu i dokształcić się w biochemii
      człowieka.Jeżeli sam doprowadzisz do niewielkiej poprawy to resztę załatwi
      podbudowana przez ciebie psychika.
      • uve Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje 30.01.03, 04:47
        Gość portalu: Bogdan napisał(a):

> Moje doświadczenie walki ze stresem to:
        > 1/Zmienić stresujące przedmioty,otoczenie i sytuacje,
        > 2/Ratunku szukać nie w środkch farmakologicznych lecz sposobie żywienia.
        > Szczegółowo nie napiszę,bo nawet na tym forum jest sporo materiałów
        dotyczących
        >
        > różnych diet.Musisz poświęcić trochę czasu i dokształcić się w biochemii
        > człowieka.Jeżeli sam doprowadzisz do niewielkiej poprawy to resztę załatwi
        > podbudowana przez ciebie psychika.

Wiadomo rada - dieta i to Kwasniewskiego. Czy Ty innych diet nie znasz tylko
        Kwasniewskiego sie czepiles jak Bush Hussejna?
        • Gość: Bogdan Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 17:58
          Przeczytaj Uve mój post jeszcze raz i sprawdż czy napisałem tam cokolwiek na
          temat drKwaśniewskiego i jego diety.Jeżeli będziesz w dalszym ciągu miał
          wątpliwości to poproś o pomoc jakiegoś pierwszoklasistę.Diet jest więcej niż
          potrafi pojąć twoja skąpa wyobrażnia.Sens mojej wypowiedzi sprowadza się do
          tego,że niewłaściwe odżywianie może być jednym ze żródeł stresów.
          Do ciebie pasuje powiedzenie;byle co jesz byle co mówisz.
          • Gość: Artur Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.rxfiles.ca 31.01.03, 18:58

> Przeczytaj Uve mój post jeszcze raz i sprawdż czy napisałem tam cokolwiek na
            > temat drKwaśniewskiego i jego diety.Jeżeli będziesz w dalszym ciągu miał
            > wątpliwości to poproś o pomoc jakiegoś pierwszoklasistę.Diet jest więcej niż
            > potrafi pojąć twoja skąpa wyobrażnia.Sens mojej wypowiedzi sprowadza się do
            > tego,że niewłaściwe odżywianie może być jednym ze żródeł stresów.
            > Do ciebie pasuje powiedzenie;byle co jesz byle co mówisz.

Znamy cie tu dobrze Bogdan, masz tu juz wyrobiona opinie i wiemy co w trawie
            piszczy (oczywiscie dieta Kwasniewskiego).
            • Gość: Bogdan Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 19:31
              Całe szczęście,że minęły czasy[bezpewrotnie]w których skazywano ludzi za to co
              myślą.Widać Arturze,że jeszcze tkwisz w tych czasach.
              Ponadto słabo kojarzysz Arturze.Jeżeli piszesz o trawie to znaczy,że nie
              odróżniasz diety optymalnej od wegetariańskiej.
              • Gość: Artur Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.usask.ca 31.01.03, 20:26

> Całe szczęście,że minęły czasy[bezpewrotnie]w których skazywano ludzi za to
                co
                > myślą.Widać Arturze,że jeszcze tkwisz w tych czasach.
                > Ponadto słabo kojarzysz Arturze.Jeżeli piszesz o trawie to znaczy,że nie
                > odróżniasz diety optymalnej od wegetariańskiej.

Tak???? No to napisz, ale tu na forum (nie w jakims prywatnym e-mailu) jakiego
                to radzaju zalecenia dietetyczne masz dla Trucka. Wszyscy jestesmy bardzo
                ciekawi.
                • Gość: Truck Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.airlan.pl / 80.51.14.* 01.02.03, 15:28
                  Witajcie !

Za wszelkie diety serdecznie Wam dziekuje, ale o moja kuchnie nie musicie sie
                  martiwc - zapewniam Was.

Zaprzestancie sprzeczek - jest to temat na temat zwalczania przyczyn i skutkow
                  stresu, wiec po co sie dodatkowo denerwowac i przejmowac klotniami o blahostki ?

Wypowiadajcie sie, ale bez klotni prosze !

Pozdrawiam !
    • Gość: Amy Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: *.kd4nxx10.adsl.tele.dk 01.02.03, 17:10
      Hej Truck !
      Stress- obciazenie moze byc wielojakie (fizyczne, psychiczne...)i brakuje mi co
      do Twojego pytania "powodu stresu. Napisz moze bardziej szczegolowo, by
      uniknac nieporozumien. Pozdrawiam Amy
      • Gość: donjuan Re: !!! STRES !!! - Wasze sposoby na eliminacje IP: 212.191.70.* 02.02.03, 13:29
        Metoda oddychania Buteyki www.buteyko.com i ziola braci
        bonifratrow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka