leszekkow1 24.05.06, 20:30 Czy może mi ktoś napisać co to jest w morfologii: PDW - 16,6% (norma 6,1 - 11,0) i RDW-CV - 14,2% (11,5-14,5) Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr-divlo Re: znów morfologia 24.05.06, 20:44 po prostu masz podwyższony stopień anizocytozy płytek i erytrocytów, tzn. zarówno układ płytkowy jak i czerwonokrwinkowy ma rozbiezności w objętości tych elementów morfotycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: znów morfologia 24.05.06, 20:57 prawidłowo nie jest- bo to wygląda tak ze jedna krwinka mniejsza a druga większa a część normalnych. Ale żeby coś mądrzejszego powiedzieć to trzeba zobaczyć pozostałe wyniki bo na podstawie samego tylko RDW i PDW to nie można do końca pwoeidzieć czy dobrze czy źle Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: znów morfologia 24.05.06, 20:59 zresztą te wskaźniki są wyliczane przez analizator na podstawie wartości hematokrytu i MCV Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: znów morfologia 24.05.06, 21:00 nie są one mierzone lecz tylko wyliczne na podstawie wzoru Odpowiedz Link Zgłoś
leszekkow1 Re: znów morfologia 24.05.06, 21:08 Dziękuję.Cała morfologia wygląda tak: WBC 11,5 RBC 4,76 HGB 13,3 HCT 40,5 MCV 85,1 MCH 27,9 MCHC 32,8 PLT 231 RDW-CV 14,2 PDW 16,6 MPV 12,3 P-LCR 44,4 granul.podz. 68 kwasoch.3 limfocyty 27 monocyty 2 To wyniki mojej żony. Wiemy, że za dużo jest leukocytów - w badaniach kontrolnych są one od 11 do 13 tysięcy. Żona ma kaszel alergiczny, na nic innego się nie skarży. Miała podstawowe badania mające wyszukać przyczynę podwyższonych leukocytów, ale wszystko jest w normie. Nie byliśmy u hematologa. Czy jest potrzeba? Czy coś jeszcze w taj morfologii jest nie tak? Dziękuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: znów morfologia 24.05.06, 21:31 wszystkie wyniki są prawidłowe, rozmaz też wzorcowy. Z wyjątkiem RDW, PDV, MPV i WBC. Napisałeś, ze żona ma kaszel astmatyczny. Eozynofilii nie ma, za to neutrofilia, czasem bywa tak w stanach zaostrzenia stanów astmnatycznych, NEutrofilia spowodowana jest tym, iż jedną z cech zaostrzenia stanu astmatycznego jest nadprodukcja lepkiego śluzu i upośledzenie rzęskowego mechanizmu oczyszczania. Gęsty śluz czopuje oskrzela, powodując niedodmę, której częstym powikłaniem jest nadkażenie bakteryjne stą neutrofilia. Niestety nie jestem lekarzem tylko laborantem, więc to tylko takie moje mędrkowanie, specjalista na pewno cos poradzi. Życzę zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
leszekkow1 Re: znów morfologia 24.05.06, 21:39 Żona kaszle zawsze, lekarze nie potrafią tego kaszlu zlikwidować, miała posiewy są jałowe, ale odkrztusza okresowo zieloną wydzielinę. Czy to może być przyczyną podwyższonych leukocytów? Bo jeżeli tak, to nareszcie bylibyśmy spokojni. Czytałem juz Twoje "mędrkowanie", wiem, że nie jesteś lekarzem i bardzo liczyłem z żoną na to, że nam odpiszesz. Bardzo Ci dziękujemy, myślę, że bardzo dobrze znasz się na tym, co w życiu robisz. Jeszcze raz bardzo dziękujemy i pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś