pepa83 28.05.06, 14:14 Kochani moj chlopak ma wrzody rzoladka i dwunastnicy wiem ze musi stosowac diete jednak ja nie mam wcale pomyslu na obiad.Prosze pomocy moze kilka przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikla32 Re: wrzody zoladka 28.05.06, 18:10 kasza z sosem pieczarkowym i sałatą. ziemniaki z pulpetami i sałatką z pomidorów, albo świeżych-nie kiszonych ogurków, albo z sałaty... krupnik, jajecznica na parze z kaszą + zielenina jw. kasza z gulaszem (tylko te kasze mają być zwykłe, a nie gryczne, ani rozdymające jak pęczak) + zielenina koniecznie zawsze, ale łagodna, bitki z ziemniakami (pycha- mięso bite, obsmarzone jak do gulaszu na patelni i dalej duszone do miękkości, potem posolić ,pomasełkować i po wierzchu odrobinę cebulki na masełku - dla zdrowych nie może być dużo, nie odrobinę) pieczeń rzymska z ziemniakami, kurczk piczony , al e ze zdjętą po pieczeniu skórką, niektórym też nie szkodzi grochowa, i łagodnie zrobiona fasolka z dodatkami. A wogóle to o takierzeczy pytaj się na innym forum Odpowiedz Link Zgłoś
ell9 Re: wrzody zoladka 28.05.06, 19:37 Dziewczyno, nie rób nic z tego co napisała mikla32!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja mam refluks, też jestem na diecie. Tak samo jak w przypadku osob z wrzodami zolodka obowiazuje dieta beztluszczowa i zero slodyczy! A wiec proponuje: -ugotowac młode ziemniaczki, mozna jesc koperek (wiec posypac nim ziemniaczki) -ugotowac kurczaka (nie wolno jesc pieczonego!!!!!!), najlepiej bez soli - ugotowac mlode buraczki (nie dodawac cytryny!) - sałatę zieloną mozna podac samą ( zero śmietany) - woda do popicia (najlepiej!, odradzam picie herbaty!) smacznego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mikla32 Re: wrzody zoladka 28.05.06, 20:24 > cebulki na masełku - dla zdrowych nie może być dużo, nie odrobinę) miało być (o jedno "nie" mniej: > cebulki na masełku - dla zdrowych może być dużo, nie odrobinę) Odpowiedz Link Zgłoś