Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja a brak pecherzyka

27.06.07, 17:48
Ostatnio bylam u mojej ginki zapytac kiedy moge znow zaczac brac tabletki
antykoncepcyjne a ona ze mam jeszcze 2 m-ce poczekac i moge znow brac. Dzis
moja mama byla u swojego gina i ten powiedzial ze absolutnie nie moge brac
tabletek bo tabletki wznawiaja kamienie i ze od brania ich porobia mi sie
kamienie w przewodzie. Zglupialam wkoncu. Podpowiedzcie jak to u was wyglada.
Bierzecie? Czy inaczej sie zabezpieczacie?
Obserwuj wątek
    • sylwka892 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 28.06.07, 10:33
      Mi lekarze pozwolili brać tabletki odrazu. Mówili, że to nie ma żadnego wpływu.
      Tak samo lekarz ginekolog. Ale może to zależy od rodzaju tabletek, ja biorę
      Logest, one mają małe dawki hormonów. Biorę je i się czuję ok.
      • anulkaoo Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 28.06.07, 15:46
        Ja Logest bralam rok przed ciaza a teraz 1,5 roku bralam Yasmin. A ile placisz
        za Logest? Ja wtedy jak bralam placilam 25-29 zl (pamietam ze byly to najtansze
        tabletki i mi bardzo pasowaly) a za Yasmin place po 45-48 zl i zaczyna mnie to
        dobijac finasowo.
        • aurelia181 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 28.06.07, 21:19
          Ja uważam,że tabletki sie przyczyniły do utworzenia moich kamieni,ale samej
          trudno jest mi z nich zrezygnować(biorę już kiiiilllkkka lat marvelon),mimo to
          szykuję sie do tej decyzji,bo nie chcę,żeeby znów mi robili ERCP(czyli to
          usuwanie z dróg żółciowych).aha a jeśli chodzi o yasmin to u mnie w aptece w
          której pracuje jest po 38 zł,ale pewnie nie jesteś z Wrocławia??
          • sylwka892 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 30.06.07, 09:05
            Ja płacę za Logest 27,40. a wcześniej płaciłam 24,50 ale zlikwidowali niestety
            tę apteke ;/
            • anulkaoo Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 30.06.07, 11:44
              Musze sie zapytac mojej ginki czy moge go brac. kiedys bralam i bylo ok ale
              podobno Logest jest dla mlodych kobitek albo tych przed ciaza - mloda jestem
              ale po ciazy :)
          • anulkaoo Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 30.06.07, 11:43
            Niestety nie :( u mnie kamienie sie wytworzyly po ciazy. Wogole lapie jakies
            dziwne choroby :( Jak zaszlam w ciaze mialam 18 lat i pod koniec ciazy mialam
            bardzo silne zatrucie ciazowe - lekarze sie dziwili ze w tak mlodym wieku to
            sie zdarzylo. potem po pol roku okazalo sie ze mam kamienie i jeszcze wieksze
            zdziwienie :) ale coz taki urok.
            • sylwka892 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 04.07.07, 10:32
              ja tez młodo urodziłam,i po ciąży to kaze cholerstwo wyjdzie hehe;p
    • calineczka79 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 05.07.07, 22:10
      chyba mogę posłużyć jako kolejny królik doświadczalny :-)

jak już wiecie jestem 10 lat bez pęcherzyka ...
      hormony zaczęłam brać niecały rok po operacji (to były moje pierwsze)
      potem brałam conajmniej kilkanaście specyfików a kamieni w przewodach nie ma -
      mam regularne dość częste kontrole więc to co mówi Twój lekarz jest bez sensu :-
      ) a przypominam że u mnie są szczególne predyspozycje do kamicy przewodowej bo
      już taką miałam ...
    • olka981 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 09.07.07, 14:42
      no i ja chyba tez mam od hormonow mialam malego polipa a teraz bede wiedziec w
      srode co tam siedzi ale to napewno mam od hormonow bo zaczelam je lykac dopiero
      2 lata temu na endometrioze
      • sylwka892 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 10.07.07, 11:10
        Bardzo prawdopodobne jest to , że od tabletek są kamienie w pęcherzykach itp..
        Bo mam 18lat, tabletki biorę jakieś 1,5 roku i już się pozbyłam woreczka.. A
        skąd w młodym wieku kamienie? Myślę,że od tabletek.ALe wolę kamienie niż drugie
        dziecko hihih ;]
        • calineczka79 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 11.07.07, 19:49
          guzik prawda tabletki nie maja tutaj nic do rzeczy !!!

przypominam że ja zaczęłam brać jakis rok po operacji - miałam 17 lat jak
          wycinali mi pęcherzyk więc skąd niby ????

nie nakręcajcie się :-)
          czasem człowiek po prostu choruje, w tym przypadku też nikt nie zna 100% pewnej
          odp - lekarze mówią o nieprawidłowej diecie, zaburzeniach metabolicznych czy
          genetyce ...
    • olka981 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 12.07.07, 02:54
      tylko ze jak przelecisz przez google o kamieniach i polipach to wyjdzie ze
      nadmiar estrogenow moze byc powodem kamieni i tabletki anty sa wpisane
      • calineczka79 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 13.07.07, 17:16
        od czego wobec tego ja miałam kamienie ???
        a od czego mają faceci ????

prawda jest taka - jest wiele czynników które mogą się przyczynić i tak
        naprawdę nikt do końca nie zna tego mechanizmu (że jednemu się zrobia mimo że
        uważa i unika tych podejrzanych składników a inny nic nie będzie robił a mimo
        to będzie zdrów)...

lista tych sprzyjającyh ciągle się wydłuża ale jednak nie ma zadnych badań
        które potwierdziłby że jeśli np. bierzesz tabletki to będziesz miala kamienie a
        jeśli zjesz z niebieskiego talerza to nie :-) człowiek to bardziej
        skomplikowana maszynka i zazwyczaj jest to zbieg conajmniej kilku
        szprzyjających czynników - chociaż nawet po fakcie nikt Ci nie odpowie na
        pytanie od czego akurat Ty dostałaś ...
      • calineczka79 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 13.07.07, 17:18
        acha od pewnie ok. 9 lat biorę rózne antyki i jakoś kamica nie wraca...
        potrafisz to wyjaśnić?

i mam nadzieję, że nie wróci chociaż zdaję sobie też sprawę że może -
        szczególnie że już wcześniej miałam złogi w przewodach ale coś czuję że
        niezależnie od tego co bym zrobiła to jeśli tak będzie miało być to będzie ...
    • rubin04 Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 20.07.07, 14:23
      Hej,

mi lekarz i gin powiedzieli ze nie ma roblemu, zaczełam brac od pierwszego okresu po operacji. A za yasmine płace chyba 33 zł - Apteka Magicza (mają całą siec we Wrocławiu, 24h). Moze u Ciebie tez jest taka siec?

A jak sie czujesz?
      Bo nie było mnie chwile - na urlopie byłam :)
      pozdrowienia!

PS
      A a'propos stawiania tu rozmaitych hipotez - ja tez moge postawic jedną - po wycięciu pęcherzyka wzrosła moja podatnośc a chorobę morską. Nigdy mi sie nie zdarzyło wczesniej by tak chorować, a teraz 2 dni z rejsu wycięte! A plywam od 12 lat! ;)

Ta hipoteza to oczywiście żart - nie zamierzam szukać jej potwierdzeń ani wykluuczać. To tylko tak na poprawę humoru :)
      • anulkaoo Re: Antykoncepcja a brak pecherzyka 20.07.07, 14:59
        Witaj
        ty to masz fajnie ja mam urlop w sierpniu dopiero i to tylko tydzien :(
        czuje sie bardzo dobrze zero jakichkolwiek dolegliwosci (odpukac), jem juz
        prawie wszystko - nie jadlam tylko smazonego (tzn. rybe smazona jadlam ale nic
        poza tym) poprostu nie mam na to ochoty :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka