agaolk1 23.01.03, 21:14 Mam pytanie do Pana Doktora. W jaki sposób można leczyć chrapanie a w szczególności bezdech występujący bardzo często w nocy. Będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: jak leczyć chrapanie???? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 23.01.03, 22:15 Nieinwazyjnie: aparatem do CPAP, co w skrocie wyglada tak, ze spi sie z odkurzaczem na nosie. Poza tym: zrzucenie nadwagi, unikanie alkoholu i lekow nasennych, wyrzucenie miekkich poduszek i materacy. Jesli bezdech ma wplyw na funkcjonowanie w ciagu dnia, a inne mozliwosci zostaly wyczerpane, pozostaje jeszcze leczenie operacyjne (uwulopalatoplastyka tylna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Re: jak leczyć chrapanie???? IP: proxy / *.vc.shawcable.net 24.01.03, 03:02 Duzo spiewac, i to bardzo glosno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: jak leczyć chrapanie???? IP: *.usask.ca 24.01.03, 15:40 Ktos kto by umial skutecznie wyleczyc chrapanie tzn bez objawow ubocznych, ryzyka itp dostalby chyba nagrode Nobla. Chrapanie i bezdech pogarsza sie z wiekiem poniewaz niektore czesci ciala rosna z latami, choc moze nie powinny. Tak sie dzieje z jezykiem - jego tylna czescia (ale tez nosem i uszami jak kto ciekawy). Utrzymanie niskiej wagi ciala moze niekiedy zapobiec albo wyleczyc bezdech i chrapanie (ale nie zawsze). W zapytaniu sa dwa problemy: chrapanie i bezdech. Oba moga istniec zupelnie niezaleznie jeden od drugiego ale czesto wystepuja razem. Do wymienionych przez Doki i Boba sposobow dodalbym noszenie na noc specjalnego aparatu dentystycznego, ktory utrzymuje zuchwe w pozycji wysunietej do przodu i tym samym udraznia drogi oddechowe. Trzeba znalezc dentyste ktory sie na tym zna i najlepiej ukonczyl gdzies specjalny kurs. Tez oczywiscie nie pomoze kazdemu nawet gdy przyrzad jest zrobiony prawidlowo. CPAP jest jednym z pewniejszych sposobow leczenia bezdechu (i przy okazji chrapania) ale nie wszyscy chorzy to toleruja. Niektorzy cierpia za bardzo z powodu wysychania sluzowki w nosie albo zwyczajnie nie moga zasnac w masce. Na wysychanie niektorym pomaga dolaczenie do CPAP-u nawilzacza (musi byc fabrycznie dostosowany do urzadzenia). Zakup jest raczej na wlasny koszt chorego. Wspomniana plastyka gardla i podniebienia jest raczej sztuka niz nauka. Efekty sa rozne od calkowitej poprawy do pogorszenia. Co gorsza, i nalezy to zawsze rozwazyc, jest ona nieodwracalna i w przyszlosci pozbawia chorego skutecznego leczenia w formie CPAP. Czyli nalezy ja robic wg mnie w ostatecznosci bo jezeli bezdech sie w przyszlosci pogorszy to nie bedzie leczenia. A bezdech moze byc przyczyna naprawde wielu powaznych chorob prowadzacych do inwalidztwa i smierci. Na chrapanie, bez bezdechu, niektorym pomaga specjalny plasterek rozszerzajacy nozdrza. Jest do nabycia w aptekach. W malych clinical trial ktory kiedys robilem chorym, i na bezdech i na chrapanie pomagaly zwykle kropelki do nosa z dobrego surfaktantu co pokazuje ze sily wlskowatosci maja duze znaczenie w chrapaniu i bezdechu. Kropelki nie bardzo jednak nadawaly sie na lek ze wzgledu na ryzyko akumulacji w plucach. Spiewacy, nawet ci bardzo otyli prawie nigdy nie maja nocnego bezdechu. Byc moze logopeda jest w stanie zalecic ci jakies cwiczenia "gardla" jezeli nie masz talentow wokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerk Re: jak leczyć chrapanie???? IP: 212.106.159.* 25.01.03, 18:05 "Do wymienionych przez Doki i Boba sposobow dodalbym noszenie na noc specjalnego aparatu dentystycznego, ktory utrzymuje zuchwe w pozycji wysunietej do przodu i tym samym udraznia drogi oddechowe" Czy na pewno mam z tym iść do stomatologa? Czy może raczej do ortodonty? Ile taki aparat kosztuje? Mam 20 lat, nie mam nadwagi, nie nadużywam alkoholu, o środkach nasennych nie ma mowy. Zmieniłam poduszkę na taką z "rowkiem" na środku, reklamowaną w tv shopach za ładną sumkę, a kupioną przeze mnie za 19 zł w zwykłym markecie. Rezultat tej zmiany, to to, że siostra nie rzuca już we mnie w środku nocy kapciami :) Mój problem to rzeczywiście szczęka - wada zgryzu, cofnięta żuchwa. Ortodonta powiedział, że już za późno na korektę, ale nie wiedziałam, że właśnie to powoduje moje chrapanie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: jak leczyć chrapanie???? IP: *.ss.shawcable.net 26.01.03, 03:26 Stomatolog. Ortodonta zajmuje sie przesuwaniem calych zebow w obrebie zuchwy a u ciebie byc moze trzeba po prostu wysunac zuchwe troche do przodu. Oczywiscie tylko na noc. Nie wiem gdzie mieszkasz wiec co do cen nie moge ci pomoc. Ja jestem z Kanady. Osobiscie na twoim miejscu bym chyba najpierw sprawdzil najblizsza Akademie Medyczna jezeli jestes z Polski. Tam musisz znalesc kogos zyczliwego co ci dopomoze i toba pokieruje. Laboratorium snu jezeli takie znajdziesz powinno miec liste stomatologow ktorzy wiedza co czynia (w zakresie twojego problemu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerk Re: jak leczyć chrapanie???? IP: 212.106.159.* 27.01.03, 11:59 Dziękuję za odpowiedź i rady :) Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś