Gość: rob IP: 194.181.36.* 06.02.03, 09:41 PROSZE O POMOC!!! CZY KTOŚ SPOTKAŁ SIĘ Z TĄ CHOROBĄ I MOŻE WSKAZAĆ DOBREGO SPECJALISTE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mary_ann Re: CHOROBA REYNAUD 06.02.03, 19:09 Rozpoznano to u mnie, gdy miałam 16 lat. Objawiło się potwornie swędzacą, czerwoną gulą na palcu "wskazującym"))) nogi. Początkowo wzięłam to za jakieś zakażenie itp i poszłam do chirurga, który bystrze zwrócił uwagę, że mam sine i zimne stopy oraz palce u rąk. Kazal absolutnie unikac przechłodzenia, nie mowiąc o odmrożeniu, stosować naprzemienne kąpiele w zimnej (ale nie lodowatej!) i ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie,doraźnie (i tylko doraźnie, tj przez kilka dni) smarowanie obrzęku hydrokortizonem. Etiologia choroby ponoć (wtedy) słabo znana, wiadomo, ze najczęściej wystepuje u kobiet u drobnej budowie, wiąże sie ze stresem. Ponieważ polega na niedotlenieniu tkanek na "końcówkach", w skrajnych wypadkach moze doprowadzić nawet do martwicy (czyt.: amputacji) Ale żyję z tym już prawie 20 lat))) Odpowiedz Link Zgłoś