Dodaj do ulubionych

choroba refluksowa

IP: *.ale-czat.com.pl 17.02.03, 12:44
Ostatnio rozpoznano u mnie chorobe refluksowa żołdka. Wcześniej (rok temu
chorowałam na wrzody). Żółć trafia do żołdka i wytrcaja się sole żółciowe,
które wywołuj silne podraznienia. Biorę od miesiaca leki przepisane przez
lekarza (Gasprid i Losec) oraz jestem na lekkostrawnej diecie.Mimo to żołdek
mi dokucza i nadal nie mam apetytu. Dowiedziałam sie,ze to choroba
psychosomatyczna.Proszę o porady jak się z tym uporać.
Obserwuj wątek
    • Gość: sfrustrowany Re: choroba refluksowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.03, 15:36

Pogodzić się z tym - ta choroba to permanentny stan zapalny, nasilający się gł.
      w okresie zimowym, przy pogodzie niżowej, przy depresjach. Gasprid okresowo jak
      najbardziej, inne leki kwestią prób i błędów, mnie pomaga ortanol. Po za tym
      unikaj piwa, wina, rzeczy kwaśnych (winogrona,cytrusy, sok z cz. porzeczki),
      nabiałów tzw."zdrowych" tzn. serków i jogurtów z supermarketów,serów
      pleśniowych , ewent. pewnych rodz. pieczywa. Po jedzeniu ok. 1 godz. spaceruj
      lub przynajmniej siedź, nie kładź się! - wszystko lubi się wtedy cofać..Uszy do
      góry - pogoda ducha,wymienione leki, zielona herbata, dużo wody mineralnej i
      szybiko się poprawi. Nie pal, jeśli pijesz - wódka najmniej szkodzi...Aha, i
      jedz po trochu parę razy dziennie, bez b. długich przerw...
    • Gość: zimbabwe Re: choroba refluksowa IP: *.toya.net.pl 17.02.03, 17:33
      Podobno Ortanol jest dobry. W aptece kosztuje cos koło 40pln bez recepty, z
      receptą nie więcej niż 20pln. Pozdrawiam i nie martw się tym.
      • Gość: Dhark Re: choroba refluksowa IP: *.premex.pl 17.02.03, 18:12
        Dokladnie to samo co Ortanol a na recepte jeszcze tańsze nazywa się Helicid,
        zwlaszcza oplacają się opakowania po 28 kaps. Refluks ma też silne podłoże
        psychiczne to fakt. Może akurat jesteś w okresie zwiekszonego poddenerwowania.
        Jest to właściwie dolegliwość nie choroba więc trudno się to leczy. Poza
        Helicidem dość dobre są leki perystaltyczne np Debridat, działa podobnie do
        gaspridu, ale gasprid nasila perystaltykę tylko w okolicy okołodwunastniczej
        zaś debridat pobudza perystaltykę całych jelit. Przy refluksie dwunastniczo -
        żołądkowym nie powinno się stosować środków zobojętniających typu reni, maloox
        itp, no chyba że męczy też zgaga.
        • Gość: Artur Re: choroba refluksowa IP: *.sdh.ca 17.02.03, 20:31
          Nalezy wykonac test na obecnosc Helicobacter pylori.
          Czesc refluksow jest spowodowana obecnoscia tejze bakterii. Wtedy trzeba leczyc
          antybiotykiem i jest szansa na calkowite wyleczenie.
          Jezeli masz nadwage to schudnij, staraj sie nie jesc wieczorami.
          • Gość: zimbabwe Re: choroba refluksowa IP: *.toya.net.pl 17.02.03, 21:18
            Testy na Helicobacter pylori możesz zakupić w aptece po cenie ok. 22pln. Dają
            one 95% skuteczność znalezienia bakterii. Bakterie te leczy się dwoma
            antybiotykami i jednym środkiem zmniejszającym wydzielanie kwasu solnego (np.
            Ortanol o którym już pisałem). Kuracja jest krótkotrwała (tydzień, lub 2),
            przynosi bardzo dobre efekty, ale jest dosyć kosztowna. Jeden antybiotyk
            kosztuje 70 pln. Często bywa, iż jedno opakowanie nie wystarczy.
            Ostatnio "helikopter" :) to popularna choroba. Możliwe, że miałaś ją już
            wcześniej ale nie byłaś tego świadoma. Równocześnie radzę się zrelaksować.
            Jeśli objawy choroby przejdą Ci już, zapisz się na jogę lub coś innego. Warto o
            tym pomyśleć. Psychika jest tak samo ważna jak ciało, a może nawet ważniejsza
            (przykład: działanie "antybiotyków"-placebo). Pozdrawiam.
            • Gość: Doris Re: choroba refluksowa IP: *.ale-czat.com.pl 28.02.03, 11:53
              dzięki za wszystkie porady.Skończyłam już brać leki i mam nadzieję,że długo to
              nie wróci bo jestem coraz chudsza (50 kg przy 172cm).Mam nadzieję trochę
              przytyć. Zapisałam się na Tai Chi. Chodziłam też na akupunkturę. I czuję,że to
              pomaga. Jeżeli ktoś z was jest lekarzem, to mam pytanie: czy takie permanentne
              podrażnienie żołądka, może wywołać jakąś poważną chorobę (np. zmiany
              nowotworowe?).
              Jeszcze raz dzięki za porady.
              • Gość: Artur Re: choroba refluksowa IP: *.usask.ca 28.02.03, 15:15
                Gość portalu: Doris napisał(a):

czy takie permanentne
                > podrażnienie żołądka, może wywołać jakąś poważną chorobę (np. zmiany
                > nowotworowe?).

Obecnosc H.pylori jest zwiazana ze zwiekszonym ryzykiem zachorowania na raka
                zoladka i watroby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka