Dodaj do ulubionych

Guz na tarczycy

09.09.06, 09:47
Czy guz na tarczycy może być wynikiem niskiego poziomu TSH (0,05) Czy raczej jest odwrotnie? A moze nie ma to związku. Jestem od pół roku w remisji po ziarnicy zlośliwej i strasznie sie boje, ze może to byc nawrot choroby. Mialam tylko jedno USG (robione przez endokrynologa), ktore pokazało ten guzek. Niby wierzę lekarce wykonującej to USG, ale czy mozliwe jest, ze ona pomylila guzek z powiększonymi węzłami? Biopsję mam dopiero za 2 tygodnie.
Obserwuj wątek
    • tigerness.74 Re: Guz na tarczycy 09.09.06, 11:03
      www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=38&typ=1
      Biopsja wyjaśni wszystko, choć uważam, że wskazane byłoby wykonanie w Twoim
      przypadku scyntygrfii tarczycy:
      www.5wszk.com.pl/nucmed/kliniczna_tarczyca.htm
      tarmed.republika.pl/diagnostyka.html
    • grzehuu Re: Guz na tarczycy 10.09.06, 13:06
      nie to nic nie ma wpolnego , no chyba ze byla wycinany guz na tarczycy to wtedy
      niedobór moze spowodwac odroniecie tarczycy wraz z guzem , a nieski poziom tsh
      moze swiadczyc o niedoczynnosci tarczycy np. z powodu wlasnie jakiegos guzka ,
      nie koniecznie zlosliwego , ale z tego co napisalas mialas ziarnice złosliwą ,
      mozliwe ze jakaś komórka rakowa dostala sie do tarczycy ale to nie koniecznie
      • tigerness.74 Re: Guz na tarczycy 10.09.06, 14:00
        "Hormon tyreotropowy (tyreotropina - TSH od ang. thyroid stimulating hormone)
        działa przede wszystkim na tarczycę, wywołując jej powiększenie, zwiększone
        unaczynienie i pobudzenie wytwarzania oraz uwalniania do krwi hormonów
        tarczycowych.

Pomiędzy tarczycą a komórkami przysadki mózgowej wytwarzającymi tyreotropinę
        istnieje tzw. ujemne sprzężenie zwrotne. Polega ono na tym, że nadmiar hormonów
        tarczycy blokuje wytwarzanie w przysadce TSH, natomiast niedobór hormonów
        tarczycy powoduje wzrost wydzielania TSH.

Osoby leczące się z powodu nadczynności lub niedoczynności tarczycy wiedzą, jak
        ważne dla oceny skuteczności leczenia jest oznaczenie we krwi poziomu
        tyreotropiny.

Jeżeli ktoś z nadczynnością tarczycy ma w trakcie leczenia bardzo niski poziom
        TSH, oznacza to, że nadczynność tarczycy nie została jeszcze opanowana
        (przysadka mózgowa jest "zablokowana" przez nadmiar hormonów tarczycowych).

Poziom TSH mieszczący się w granicach normy oznacza, że u pacjenta osiągnięto
        normalizację funkcji tarczycy.

Osoby z niedoczynnością tarczycy mają bardzo wysoki poziom TSH we krwi,
        przysadka mózgowa bowiem "usiłuje wymusić" wytwarzanie przez tarczycę większej
        ilości hormonów, produkuje więc dużo hormonu tyreotropowego.

Patologia przysadki mózgowej może prowadzić do dysfunkcji tarczycy: brak lub
        niedobór TSH prowadzi do niedoczynności tarczycy, nadmiar - do jej nadczynności.

Sprzężenie zwrotne jest w tych stanach zaburzone i funkcja przysadki nie jest
        sterowana poziomem hormonów tarczycowych, tarczyca natomiast jest uzależniona
        od nadmiaru TSH (nadczynność przysadkowa tarczycy) lub niedoboru tyreotropiny
        (niedoczynność przysadkowa tarczycy)."
    • mamalgosia Re: Guz na tarczycy 10.09.06, 13:53
      Miałam swego czasu liczne guzki na tarczycy (nieszkodliwe jakieś), były
      wynikiem długotrwałej nadczynności
      • alfa36 Re: Guz na tarczycy 10.09.06, 16:00
        Dzięki. Niski poziom TSH to nadczynność. Dobrze zrozumiałam?
        • tigerness.74 Re: Guz na tarczycy 10.09.06, 16:46
          Tak-jeśli nie ma patologii przysadki i ujemne sprzężenie zwrotne pomiędzy
          przysadką a tarczycą nie jest zaburzone niski poziom TSH to nadczynność,
          natomiast wysoki poziom TSH to niedoczynność tarczycy.
      • krycha57 Re: Guz na tarczycy 16.09.06, 21:35
        Błagam
        napisz jak wyleczyłaś te guzki. Ja też mam guzki i endokrynolog podaje mi tylko
        środek uspakajający i powtarrza USG. Jestem starą kobietą i boję się operacji.
        Pozdrawiam Krystyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka