riwka 07.06.05, 21:03 Czy ktoś wie coś na temat imienia Renard?... Pochodzenie, i ewentualny dzień imienin bardzo by mnie interesował. Bardzo proszę o pomoc DZIĘKI Z GÓRY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Rajnard 07.06.05, 21:30 Pierwszy raz przyłapałam Behindthename.com na grubym błędzie, same popatrzcie: RENARD Gender: Masculine Usage: French, Polish Pronounced: re-NAR (French) [key] Extra Info: Related Names Options: Contribute Information, Add to List French and Polish form of REYNARD Tymczasem oczywiście nie jest to polskie imię. A po francusku renard oznacza lis (równiez w sensie przenosnym). W dodatku słowo to jest częścią brzydkiego idiomu, dlatego równiez we Francji nie spotyka się tego imienia. Po polsku jest to Rajnard, który powstał z germańskiego "ragin" - rada, zebranie; i "hart" - "siła; silny, mężny". Oznacza kogoś, kto jest silny radą, dobrze radzi. Spotyka się to imię m.in. również w wersji Reinhard i Rajnhard. Imieniny - 7 marca, 4 sierpnia i 4 listopada. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rajnard 31.10.05, 23:39 Rajnard wogole mi sie nie podoba, jestem obciazona niemieckim Reinhardem Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Renard 01.11.05, 21:30 Znam jedna kobietę /ok.50/ o imieniu Renarda.Sic! Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Renard 03.11.05, 13:46 Brzmi dla mnie jak Gerard , czyli nie oodoba mi się ! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Renard 02.04.06, 22:10 Renardów jest w PL 205 (było w 1994 roku); najwiecej nadań pochodzi z lat 30.- 50. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Renard 02.04.06, 22:28 Slyszalam o Lenarcie (Lennarcie) i raczej wystepuje w PL jako nazwisko... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Renard 03.04.06, 17:39 cataluna napisała: > Renard brzmi fajnie, Może i fajnie, ale czy nazwałabyś dziecko "lis"? Nawet jeśli to jest tylko po francusku? Przecież wszyscy wciąż podkreślają, w jakim to międzynarodowym środowisku żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Renard 03.04.06, 19:22 Jak Lis, to proponuje od razu z grubej rury i dac dziecku "Zorro"))). Odpowiedz Link Zgłoś