zen28 13.09.06, 17:25 Ktoś wie o co chodzi? Taki mam opis po tomografie komputerowym jamy brzusznej. Dodatkowo wysżło mi błotko wapienne w pęcherzyku żółciowym i też nie wiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agakoziorowska Re: Wątroba z cechami steatozy 13.09.06, 19:19 steatosis hepatis to inaczej stluszczenie wątroby, o reszcie możesz doczytac na necie. Błotko wapienne w pechcerzyku znaczy tyle ze mozesz miec tendencje, albo inczej-ze jestes w grupie ryzyka jesli chodzi o kamienie pech. zolciowego. Przydaloby Ci sie srodki zolciotworcze i zolciopedne, odpowiednia dieta itd, itd ale jak sadze wszystko omowisz z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
zen28 Re: Wątroba z cechami steatozy 14.09.06, 17:40 Dzięki. A do jakiego lekarza z tym iść? Skierowanie dostałem od endokrynologa, ale to stłuszczenie i błotko wyszły "przy okazji" i raczej endokrynolog mi tu nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
zen28 Re: Wątroba z cechami steatozy 19.09.06, 22:35 ponawiam pytanie, do jakiego lekarza z tym się udać? jaki jest lekarz od wątroby? Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Wątroba z cechami steatozy 19.09.06, 23:00 Jest lekarz od wątroby-specjalista hepatolog: "Istotna rola, jaką wątroba odgrywa w organizmie, stała się powodem wyodrębnienia się oddzielnej specjalności medycznej - hepatologii (od łacińskiej nazwy wątroby - hepar). Lekarz hepatolog zajmuje się między innymi toksycznymi uszkodzeniami wątroby (alkohol, leki), jej marskością, śpiączką wątrobową, guzami wątroby (rak pierwotny i przerzuty nowotworów z innych narządów). W leczeniu wirusowego zapalenia wątroby (popularna "żółtaczka zakaźna") wyręcza go specjalista chorób zakaźnych." Odpowiedz Link Zgłoś