Dodaj do ulubionych

Wątroba z cechami steatozy

13.09.06, 17:25
Ktoś wie o co chodzi? Taki mam opis po tomografie komputerowym jamy brzusznej. Dodatkowo wysżło mi błotko wapienne w pęcherzyku żółciowym i też nie wiem o co chodzi.
Obserwuj wątek
    • agakoziorowska Re: Wątroba z cechami steatozy 13.09.06, 19:19
      steatosis hepatis to inaczej stluszczenie wątroby, o reszcie możesz doczytac na
      necie. Błotko wapienne w pechcerzyku znaczy tyle ze mozesz miec tendencje, albo
      inczej-ze jestes w grupie ryzyka jesli chodzi o kamienie pech. zolciowego.
      Przydaloby Ci sie srodki zolciotworcze i zolciopedne, odpowiednia dieta itd,
      itd ale jak sadze wszystko omowisz z lekarzem.
      • zen28 Re: Wątroba z cechami steatozy 14.09.06, 17:40
        Dzięki. A do jakiego lekarza z tym iść? Skierowanie dostałem od endokrynologa, ale to stłuszczenie i błotko wyszły "przy okazji" i raczej endokrynolog mi tu nie pomoże
        • zen28 Re: Wątroba z cechami steatozy 19.09.06, 22:35
          ponawiam pytanie, do jakiego lekarza z tym się udać? jaki jest lekarz od wątroby?
          • tigerness.74 Re: Wątroba z cechami steatozy 19.09.06, 23:00
            Jest lekarz od wątroby-specjalista hepatolog: "Istotna rola, jaką wątroba
            odgrywa w organizmie, stała się powodem wyodrębnienia się oddzielnej
            specjalności medycznej - hepatologii (od łacińskiej nazwy wątroby - hepar).
            Lekarz hepatolog zajmuje się między innymi toksycznymi uszkodzeniami wątroby
            (alkohol, leki), jej marskością, śpiączką wątrobową, guzami wątroby (rak
            pierwotny i przerzuty nowotworów z innych narządów). W leczeniu wirusowego
            zapalenia wątroby (popularna "żółtaczka zakaźna") wyręcza go specjalista chorób
            zakaźnych."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka