bbkk 07.03.03, 15:35 Czy moze ktos orientuje sie z czym wiaze sie dokladnie zapalenie tarczycy przy niedoczynności? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bruford Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.acn.waw.pl 09.03.03, 11:57 Zechciałbyś sprecyzować pytanie?Istnieje kilka zapaleń tarczycy , z czego klasycznie zapalenie limfocytarne ( Hashimoto ) jest przyczyną niedoczynności Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Niedoczynnosc tarczycy 10.03.03, 13:52 Mam niedoczynność tarczycy i ostatnio wykonałam badanie z którego wyszło że jaest to zapalenie tarczycy (ATPO) . Nie wiem jednak co z tego wynika. Lekarka stwierdziła, że nawet gdyby było wiadomo od początku że to zapalenie tarczycy, to leczenie nie byłoby inne. Ale z tego wnioskuję że jest jegnak jakaś różnica pomiędzy niedoczynnością tarczycy i zapaleniem tarczycy . Nie wiem jaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruford Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.acn.waw.pl 11.03.03, 19:22 ATPO to frakcja przeciwciał pojawiająca się w przewlekłym limfocytarnym zapaleniu tarczycy tzw HAshimoto które w konsekwencji prowadzi do niedoczynności tarczycy i faktycznie nie istnieje metoda leczenia samego zapalenia,pozostaje jedynie substytucja hormonami wg potrzeb.Zapalenie jest procesem chorobowym gruczołu tarczowego który w konsekwencji prowadzi do uszkodzenia tkanki tarczycowej i zmniejszenia produkcji hormonów tj do niedoczynności.Innymi słowy,zapalenie to przyczyna,niedoczynność to skutek.Nie wszystkie zapalenia tarczycy prowadzą do niedoczynności Odpowiedz Link Zgłoś