Dodaj do ulubionych

tabletki antykoncepcyjne

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 09:38
Czy to prawda ze co "jakiś czas" trzeba robić przerwe w ich stosowaniu?? Moja
lekarka twierdzi że niekoniecznie, ale znajome stosuja takie 3 miesięczne
przerwy raz na dwa lata...
Czy skutkiem ubocznym zazywania tabletk moze byc obiżenie aktywności
seksualnej? Czy ktoś slyszał o czyms takim??
Obserwuj wątek
    • Gość: doświadczona Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.03, 09:50
      TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE SĄ SUUUUPER!!!!

Tylko za parę lat (ale niedługo) bardzo się zdziwisz jak pojawią się kłopoty z
      sercem czy krążeniem (ZAPYTAJ DOBREGO - KARDIOLOGA GINEKOLOG CI NIE POWIE)

Tylko za parę lat będziesz mieć kłopoty hormonalne (TEGO TEŻ CI GINEKOLOG NIE
      POWIE ZAPYTAJ DOBREGO - ENDOKRYNOLOGA I DERMATOLOGA )

Tylko niedługo zaczniesz mieć kłopoty z wątrobą, ale dopiero jak będziesz miała
      wykończoną to ginekolog zleci ci badania (ZAPYTAJ INTERNISTY).

chcesz słuchać dalej? chyba nie.. wiesz swoje, jesteś młoda i PRZECIEŻ TERAZ CI
      NIE SZKODZĄ !! cha cha... jakimś dziwnym trafem o pigułkach antykoncepcyjnych
      źle mówią wwszyscy prócz ginekologów...

Zastanów się czy warto... Lepszych przykładów z życia nie podam, bo ktoś mógłby
      powiedzieć, że straszę.. A nazwy chorób przy których pierwsze pytanie lekarzy
      brzmi "jak długo przyjmowała pani tabletki antykoncepcyjne?" brzmią bardzo
      nieciekawie..

A poza tym mamy taką wspaniałą akcję w telewizji żarcia pigułek , to jak tu
      mówić źle... nie wypada...

Życzę zdrowia... i rozumu

Doświadczona
      • Gość: natka Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 12:02
        Gość portalu: doświadczona napisał(a):

> TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE SĄ SUUUUPER!!!!
        >
        > Tylko za parę lat (ale niedługo) bardzo się zdziwisz jak pojawią się kłopoty
        z
        > sercem czy krążeniem (ZAPYTAJ DOBREGO - KARDIOLOGA GINEKOLOG CI NIE POWIE)
        ZAPYTAJ DOBREGO - ENDOKRYNOLOGA I DERMATOLOGA )
        (...)
        > chcesz słuchać dalej? chyba nie.. wiesz swoje, jesteś młoda i PRZECIEŻ TERAZ
        CI NIE SZKODZĄ !! cha cha...
        (...)
        > Życzę zdrowia... i rozumu
        >
        > Doświadczona

No najwyrazniej jestes bardzo doswiadczona skoro stac cie na taka wyzszosc i
        przesmiewczy ton...Nie rozumiem dlaczego mnie atakujesz??? Jesli nie masz
        ochoty na zwykla dyskusje to prosze nie odpowiadaj na moje posty. Z gory
        dziekuje.
        Pozostalym dziekuje za odpowiedzi, oczywiscie udam sie na forum ZDROWIE KOBIETY
        i poczytam.

Pozdrawiam

natka
      • capa_negra Lecz się!!!!! 13.03.03, 08:30
        Najlepiej na głowę.
        I przestań czerpać, a przede wszystkim upubliczniac informacje rodem z kółka
        rózańcowego
    • ariana_ Re: tabletki antykoncepcyjne 11.03.03, 11:58
      Nowoczesne pigułki mają tak małą ( a jednocześnie
      skuteczną) ilość hormonów ,że nie trzeba robić przerw w
      stosowaniu. Całe opakowanie dzisiejszych pigułek ma
      mniej więcej tyle hormonów , co dawniej 1
      tabletka.Gdzieś to wyczytałam. A spadek aktywności
      seksualnej, to niestety prawda.
    • Gość: moboj Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.magma-net.pl 11.03.03, 14:03
      ja biorę pigułki od 6 lub 7 lat i nigdy nie robiłam przerw ich stosowaniu.
      i nie mam żadnych ubocznych dolegliwości, same plusy.
      • zizi00 Re: tabletki antykoncepcyjne 11.03.03, 17:06
        zobacz do sasiedniego forum ZDROWIE KOBIETY
        tam dziewczyny czesto pisza o tym jak znosza przyjnowanie
        pibulek, mozna tez zapytac lekarza o rade

pozdr.
    • Gość: Aginka Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.kalisz.mm.pl 11.03.03, 18:55
      JA STOSUJĘ TABLETKI OD PRAWIE 11 LAT I PRZERWY ROBIĘ RAZ NA ROK ,ALE TYLKO NA
      MIESIĄC.PODOBNO JEST TO WSKAZANE ,ABY ODBLOKOWAĆ JAJNIKI ,TO PRAWIDŁOWEJ
      PRACY,WYDAJE MI SIĘ ,ŻE W AKTYWNOŚCI SEKSUALNEJ ONE NIE SZKODZĄ,A WRECZ
      PRZECIWNIE.POZDRAWIAM
      • Gość: Dhark Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.premex.pl 12.03.03, 21:03
        No faktycznie pani -doświadczona- wyraźnie przesadziła. Najnowsze
        niskodawkowe tabletki są naprawde absolutnie bezpieczne, zaś lista pozytywnych
        działań jest długa i nieco przyćmiewa ewentualne minusy których jest tylko
        kilka. Większość lekarzy przychyla się do schematu 3/3, tzn 3 lata z
        tabletką , 3 miesiące przerwy, tzn. uzyskanie 2 prawdziwych miesiączek.
        Zmniejszenie popędu to niestety w dużej mierze prawda, 25 % pacjentek zgłasza
        taką dolegliwość.
        Pozdrawiam
        • Gość: justy Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.03, 21:41
          Gość portalu: Dhark napisał(a):

> Najnowsze
          > niskodawkowe tabletki są naprawde absolutnie bezpieczne

Jeśli coś działa, to nie może byc absolutnie bezpieczne. To tak na marginesie.

Ale poza tym, to nie należy demonizować pigułek- mają swoje wady i zalety- jak
          wszystko.

• Gość: natka Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 08:10

> Zmniejszenie popędu to niestety w dużej mierze prawda, 25 % pacjentek zgłasza
          > taką dolegliwość.

No właśnie...Zdaje się ze zaliczam się do tych 25% co nie jest dla mnie jakąś
          tam specjalną tragedią ;-) tylko mi mąż cierpi :-))))
          Spróbuje odstawic tabletki na 3 miesiace i zobaczymy czy cos w tej materii się
          zmieni, lub czy coś się zmieni w ogóle.

Pozdrawiam
        • Gość: beemka Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.acn.waw.pl 13.03.03, 20:53

> No faktycznie pani -doświadczona- wyraźnie przesadziła. Najnowsze
          > niskodawkowe tabletki są naprawde absolutnie bezpieczne,

No nie, teraz to Ty przesadzasz. A niby skad wiesz, ze obecne tabletki sa
          bezpieczne? Skad wiesz co bedzie z Toba i Twoim zdrowiem za 10-20 lat? Nasze
          mamusie tez braly tabletki i im tez wmawiano, ze sa super i nie powoduja
          skutkow ubocznych. I co? I potem okazalo sie, ze tabletki jednak byly be, wiec
          zmieniono sklad i teraz sa cacy? Ciekawe co okaze sie za kilkadziesiat lat.
          Jakis czas temu w Focusie byl artykul, w ktorym autor udowadnial, ze hormony
          wydalene w moczu wcale nie gina w przyrodzie, nie neutralizuja sie w
          oczyszczalniach sciekow, ale kraza w wodzie i TY i Twoj partner te wode
          pijecie. I bedzie to w przyszloscie powodowac nieplodnosc u mezczyzn. Jesli
          nie u Twojego pana, to u waszych dzieci lub wnukow. Szkoda, ze rowniez w mojej
          rodzinie...
    • Gość: doświadczona Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.03, 09:52
      Żarłam te paskudztwa długo, przerwy też robiłam i o tym jaką kapuchę na
      głupocie babskiej lub naszej zwyczajnej ludzkiej tendencji do wygodnictwa
      ginekologia robi dopiero przekonałam się po kłopotach. A żarłam minimalne
      dawki - Marvelon. I "po szkodzie" spotkałam podobne pigułkowe ofiary. Z tym
      kółkiem różańcowym to oczywiście kompletnie nietrafione. I prawdą jest również
      że może się u niektórych nie stać nic złego. Wszystko to co w mediach określają
      jako zbawienne strony brania tab. ant., mają jednak dla większości zbyt wysoką
      cenę. Nie mówiąc o badaniach (i nie mówię tylko o wątrobie), które należy
      wykonać zanim lekarz powinien stwierdzić , czy pacjentka może przyjmować. Teraz
      też są szkodliwe (jak kiedyś) tylko teraz skutki widzimy później. Ochota na
      seks? - to sie stwierdz wtedy - gdy się odkłada. I wśród spotkanych bab zawsze
      było na plus. Nie można tego porównywać z czasem przed braniem gdy kobieta jest
      dość młoda, bo seksualnie dojrzewamy później i im wino starsze.. przynajmniej
      przed 40-tką :) Nie atakuję Ciebie, tylko mi smutno, atakuję tę machinę głupoty
      i nabierania młodych dziewczyn. Są jeszcze inne sposoby (nieróżańcowe) ale
      zgadzam się że bardziej kłopotliwe. W każdym razie życzę właściwych wyborów.Nie
      pytaj ginekologa zabytaj lekarzy o których Ci mówiłam... I już kończę więcej
      straszyć nie będę. Pozdrawiam.
    • Gość: Goka Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 15:26
      A ja zgadzam się całkowicie z Doświadczoną. Już sama nazwa "tabletki
      antykoncepcyjne" wkazuje, że są to tabletki i jak każde mają swoje plusy i
      minusy.
      Doświadczona nie miał zamiaru was straszyć, bo nie o to tu chodzi, ale chciała
      Was przestrzec, zanim podejmiecie decyzję.
      Przykład z życia wzięty. Kobieta ok. 30 biorąca tabletki ok. 10 lat (z przerwą
      na dziecko)czuje się świetnie i baaardzo chwali pigułki. Nie pali, nie pije
      alkoholu, za to kawę, ale w rosądnych ilościach. Podczas rutynowych,
      kontrolnych badań, coś niepokoi internistę (kobieta skarży się na "pobolewnie
      brzucha") i wychodzą najaw problemy z wątrobą. Lekarz każe natychmiast odstawić
      tabletki (kobieta dostaje teraz tabletki, ale na wątrobę). Kobieta idzie do
      ginekologa, a ten twierdzi, że spokojnie może dalej prać tabletki?!
      Przykład kolejny. Kobieta ok. 25 lat, biorąca tabletki jakieś 3 lata. Co jakiś
      czas zmienia tabletki, bo żadne jej nie pasują. W końcu dpasowała sobie, bierze
      je rok i zaczynają się plamienia. Idzie do lekarza, ten przepisuje jej
      mocniejsze. Po pół roku to samo-lekarz przepisuje znów mocniejsze. Po kilku
      miesiącach znowu i lekarz też chce znowu przepisać mocniejsze. Kobieta mówi,
      nie dziękuję i zakłda spiralkę. Ufff, cyrk z tabletkami skończył się, teraz
      trzeba mieć nadzieję, że nie będzie takich szopek ze spiralką...
      Należy pamiętać, że wybór metody i tabletek antykoncepcyjnych jest sprawą
      bardzo INDYWIDUALNĄ, tabletki naprawdę na każdego działają inaczej. Nie należy
      zbytnio zrażać się niepowodzeniami innych, ale należy o nich pamiętać.
      Pozdrawiam serdzecznie. Gosia.
      • Gość: natka Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 17:28
        No doświadczona, tak jest znacznie lepiej i Twoje argumenty też lepiej
        przemawiają. NIe biore tabletek długo, wykonuję regularnie badania kontrolne,
        mam wrażenie że to co robie robię odpowiedzialnie. Ale oczywiście że czas
        pokaże.
        I powiem wam szczerze że osobiście nie spotkałam się z żadną "promocją" pigułej
        w telewizji czy prasie. Był to mój wybór bo z moim obecnym męzem zbyt wiele
        razy ryzykowaliśmy, szczególnie na poczatku. Za braniem, tabletki przemawia
        tylko nasza wygoda no i moze jeszcze porawa cery. Nigdy nie miałam obfitych czy
        bolesnych miesiaczek, wiec pod tym względem tabletki mi nie zmieniły nic.

No ale będę pamietac o tych historiach ktore przytaczacie...Tak na wszelki
        wypadek.
        Jedyne czego sie boje to że ta "przerwa od tabletek" może zaowocować... :-))))
        dzidziusiem...
    • Gość: punia Re: tabletki antykoncepcyjne IP: *.acn.waw.pl 14.03.03, 22:12
      Robie przerwy raz w roku na miesiac i wtedy robie badania kontrolne (krew, mocz)
      i cytologie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka